Πώς επηρεάζει ο κορονοϊός τις προδιαγραφές για τις εκπομπές CO2;
Τι ζητά από την Κομισιόν η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων
- -
- -
Με κάθε διαδικασία, από την έρευνα και τη σχεδίαση μέχρι την εξέλιξη και την τελική παραγωγή οχημάτων, να έχει «παγώσει» σε όλη την Ευρώπη, ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας βρίσκεται σε πρωτόγνωρη κατάσταση.
Με επιστολές προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) ζητά να αναθεωρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή των νέων ορίων εκπομπών CO2 στο στόλο των οχημάτων τους.
Υπενθυμίζεται ότι o στόχος που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τον οποίο πρέπει να εναρμονιστούν οι κατασκευαστές επιβατικών οχημάτων, είναι τα 95 gr/km, ως μέσος όρος των νέων αυτοκινήτων που πωληθούν το 2020. Για όσες μάρκες δεν πιάσουν το στόχο προβλέπονται υψηλά πρόστιμα, κόστος το οποίο αναμενόταν να περάσει στην τιμή των αυτοκινήτων.
Για αυτό το λόγο αρκετοί κατασκευαστές λάνσαραν ή επρόκειτο να
λανσάρουν μέσα στο 2020 αρκετά plug-in υβριδικά ή αμιγώς ηλεκτρικά
μοντέλα, προκειμένου να ρίξουν τον μέσο όρο CO2. Μετά το πέρας της
πανδημίας και ανάλογα με την οικονομική επίπτωση στον οικογενειακό
προϋπολογισμό, δεν αποκλείεται το μεγαλύτερο ποσοστό του
καταναλωτικού κοινού να επιλέξει τελικά ένα συμβατικό αυτοκίνητο,
που είναι σημαντικά φθηνότερο από ένα αντίστοιχο ηλεκτρικό.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
ΠΟΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ
Με το οικονομικό πλήγμα από τον κορονοϊό να είναι πολύ μεγάλο, ένα πρόστιμο δεκάδων δισ. ευρώ, συνολικά για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, θα ήταν δυσβάσταχτο τη δεδομένη χρονική στιγμή. Πέρα από τη διακοπή της παραγωγής έχει σταματήσει και κάθε διαδικασία εξέλιξης νέων τεχνολογιών που θα κάνουν τους κινητήρες πιο φιλικούς προς το περιβάλλον.
Για αυτούς τους λόγους, ο ACEA – με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, ζητά χρονική αναπροσαρμογή στην εφαρμογή των κανονισμών που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι δεν είναι στην πρόθεσή μας να αμφισβητήσουμε αυτούς τους κανονισμούς, ή τους στόχους στους τομείς της οδικής ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος», αναφέρεται επίσης στην επιστολή.
Στη δεύτερη επιστολή, με αποδέκτη τη Γενική Γραμματέα της
Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ilze Juhansone, ο ACEA ζητά επίσης δίμηνη
αναβολή στις προθεσμίες των τρεχουσών διαβουλεύσεων και των
ερωτηματολογίων της Κομισιόν.