Η Opel δεν ζητά πλέον εγγυήσεις για το δανεισμό της
Η χρηματοδότηση θα καλυφθεί εσωτερικά
- -
- -
Με μια γενναία κίνηση η γερμανική εταιρεία αφήνει πίσω της όλη τη φιλολογία που αναπτύχθηκε τελευταία γύρω από θέμα των εγγυήσεων που ζητήθηκαν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ώστε να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Έτσι η General Motors και η Opel αποφάσισαν να αποσύρουν όλες τις αιτήσεις προς κυβερνήσεις Ευρωπαϊκών χωρών για εγγυήσεις δανείων χωρίς όμως να υπάρχουν ουσιώδεις αλλαγές στις απαιτήσεις χρηματοδότησης της Opel όπως αυτές ορίζονται στο Σχέδιο Βιωσιμότητας που ανακοινώθηκε πριν από επτά μήνες. Οι λόγοι που οδήγησαν στα αιτήματα για κυβερνητικές εγγυήσεις δεν έχουν αλλάξει, αλλά η διαδικασία έχει αποδειχτεί πιο περίπλοκη και χρονοβόρα από το αναμενόμενο και τα αποτελέσματα εξακολουθούν να μην είναι οριστικά ή σίγουρα. Υπό αυτές τις συνθήκες και επειδή πρέπει το σχέδιο να προχωρήσει γρήγορα, αποφασίστηκε οι απαιτήσεις χρηματοδότησης να καλυφθούν εσωτερικά. Η πρόσφατα βελτιωμένη οικονομική δύναμη της GM διαδραμάτισε επίσης καταλυτικό ρόλο στη λήψη αυτής της απόφασης.
«Εκτιμούμε την υποστήριξη που έδειξαν ορισμένες κυβερνήσεις, κυρίως της Βρετανίας και της Ισπανίας, αλλά είναι ανάγκη να προχωρήσουμε» δήλωσε ο Nick Reilly, Πρόεδρος της GM Europe & Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της Opel. «Η απόφαση που μας ανακοίνωσε η Γερμανική Κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα ήταν απογοητευτική και σημαίνει ότι η οριστικοποίηση αυτών των εγγυήσεων για άλλη μία φορά θα καθυστερούσε πιθανότατα για αρκετούς μήνες. Για να είμαστε σαφείς, οι χρηματοδοτικές ανάγκες μας δεν έχουν αλλάξει και πιστεύαμε ότι οι εγγυήσεις δανείων που δόθηκαν σε άλλες Ευρωπαϊκές εταιρίες υπό το πρόγραμμα της Ε.Ε. προκειμένου να βοηθήσουν να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση, θα προσφέρονταν επί ίσοις όροις και στην Opel. Αλλά μετά από μία πολύ μακρά διαδικασία που καθόρισαν οι κυβερνήσεις, αποδείχτηκε ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι» δήλωσε.
«Είμαστε ευγνώμονες για την απόφαση και την υποστήριξη της μητρικής εταιρίας, που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε μπροστά με αυτοπεποίθηση σ’ αυτή την πολύ ανταγωνιστική βιομηχανία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε μη διασφαλισμένα χρηματοδοτικά προγράμματα ούτε να μπούμε σε νέες, χρονοβόρες περίπλοκες διαπραγματεύσεις αυτή την περίοδο, κατά την οποία είναι ανάγκη να επενδύσουμε σε νέα προϊόντα και τεχνολογίες. Με αυτά τα νέα προϊόντα και τον αντίκτυπο της αναδιοργάνωσης, εκτιμούμε ότι σύντομα θα επιστρέψουμε στην κερδοφορία» πρόσθεσε ο Reilly.
Στο πλαίσιο ενός πανευρωπαϊκού αιτήματος, η Βρετανική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εγγυηθεί τραπεζικά δάνεια αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ και για ένα παρόμοιο ποσόν έχει δεσμευθεί και η Ισπανία. Το συνολικό ποσόν που ζητήθηκε από όλες τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ήταν της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ. Τα Γερμανικά ομοσπονδιακά κρατίδια δήλωσαν πρόθυμα την περασμένη εβδομάδα να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις. Πριν από δύο εβδομάδες, η Opel είχε υπογράψει συμφωνίες με τους εκπροσώπους των Ευρωπαίων εργαζομένων της για την αναδιοργάνωση της εταιρίας, μείωση του εργατικού κόστους και για δεσμεύσεις που αφορούν προϊοντικές επενδύσεις. Οι συμφωνίες αυτές δεν συνδέονται με τις κυβερνητικές εγγυήσεις.
Μετά από αυτή την ανακοίνωση, η Opel θα μπορέσει να συγκεντρωθεί πλήρως στην υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξής της, κυρίως στο σχέδιο επένδυσης 11 δις ευρώ σε μελλοντικά προϊόντα που ανακοινώθηκε το Φεβρουάριο. Τα προϊόντα της Opel εξακολουθούν να γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία στην αγορά, ενώ οι όγκοι πωλήσεων υπερβαίνουν σταθερά τις προσδοκίες της εταιρίας.
Η 5θυρη έκδοση του νέου Astra που λανσαρίστηκε στο τέλος της περασμένης χρονιάς, ήδη κατέγραψε περισσότερες από 160.000 παραγγελίες μέσα σε 6 μήνες – μόνον 20.000 παραγγελίες λιγότερες από το στόχο των 180.000 μονάδων για το σύνολο της χρονιάς. Για το νέο Meriva, η Opel έλαβε 30.000 παραγγελίες μέσα σε μερικές εβδομάδες. Η εταιρία εξακολουθεί να προετοιμάζεται για το λανσάρισμα επτά νέων προϊόντων φέτος και άλλων πέντε του χρόνου, μεταξύ των οποίων το νέο Opel Ampera.