Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης
Το 35% της Ελλάδας κινδυνεύει
- -
- -
Η 17η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας, ένα φαινόμενο που απειλεί πολλές περιοχές της γης, ανάμεσά τους και την Ελλάδα, με κύριο ένοχο τον άνθρωπο.
Η ερημοποίηση της γης έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα την εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού και την απώλεια εύφορου εδάφους με συνέπεια ανυπολόγιστες απώλειες σε γεωργικό και κτηνοτροφικό εισόδημα, καθώς επίσης και τη ραγδαία επιδείνωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με επιστήμονες, το 35% της ελληνικής γης κινδυνεύει από το φαινόμενο της ερημοποίησης. Οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο είναι η Ανατολική Στερεά, η Ανατολική Πελοπόννησος, η Κρήτη, τα Δωδεκάννησα, η Θεσσαλία και οι Κυκλάδες, με κύριες αιτίες τη σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων τα τελευταία χρόνια και την υπεράντληση υδάτων.
Στο μήνυμά τους με αφορμή της ημέρας, η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή και ο Υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης, θεωρούν πως ’’η γεωργία μπορεί να αποτελέσει την απάντηση στην πρόκληση που ονομάζεται ερημοποίηση. Με τη σωστή και ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων - μέσα και από το πρίσμα του Ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου - μπορεί να επιτευχθεί μια ορθολογική αντιμετώπιση του προβλήματος της ξηρασίας και της ερημοποίησης γενικότερα. Ας αποτελέσει η σημερινή ημέρα, ημέρα συνειδητοποίησης του μεγέθους του προβλήματος και κατανόησης του γεγονότος ότι η γεωργία μπορεί και είναι ικανή να δώσει λύσεις.’’