Πεζοδρομήσεις στο κέντρο της Αθήνας: Πόσο θα επηρεάσουν τη μέση ταχύτητα των ΙΧ;

Ο συγκοινωνιολόγος, καθηγητής του ΕΜΠ, Γιώργος Γιαννής παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο τις κυκλοφοριακές επιπτώσεις από τον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας

  • -
  • -

Εντός του Ιουνίου αναμένεται να αρχίσουν οι επεμβάσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας, στο πλαίσιο του έργου που ονομάζεται «ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας». Πριν την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο προηγήθηκε η αναλυτική παρουσίαση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, από τον συγκοινωνιολόγο και Καθηγητή του ΕΜΠ, Γιώργο Γιαννή.

Ο κ. Γιαννής είναι επικεφαλής της ομάδας συγκοινωνιολόγων που έχει συσταθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για τον συγκεκριμένο σκοπό, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων.

Στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσιάστηκαν αναλυτικά και δόθηκαν απαντήσεις σε μια σειρά από θέματα σχετικά με:

-Τους στόχους και το πλαίσιο της επέμβασης

-Τις συνθήκες κυκλοφορίας σήμερα στην Αθήνα και διεθνώς

-Τις κυκλοφοριακές επεμβάσεις για την υλοποίηση του Μεγάλου Περιπάτου

-Την εκτίμηση των κυκλοφοριακών επιπτώσεων


Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην μέση ταχύτητα των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας


Αναλύθηκαν τα δεδομένα σε δύο περιοχές, στην περιοχή επέμβασης και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ εξετάστηκαν δύο σενάρια: το Β1 με αναβάθμιση της σηματοδότησης και το Β2 με ανακατανομή των μετακινουμένων στην Αθήνα από τα ΙΧ προς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (εντός εξαμήνου).

Στην περιοχή επέμβασης, η υφιστάμενη μέση ταχύτητα (όχι βέβαια σε καιρό καραντίνας) υπολογίζεται στα 21,4 km/h. Μετά και τις επεμβάσεις που θα γίνουν για την αναβάθμιση της σηματοδότησης (σενάριο Β1) εκτιμάται ότι θα πέσει στα 19 km/h (διαφορά -16,5%), ενώ αν στο σενάριο Β2 (επιπλέον ανακατανομή μετακινουμένων από τα ΙΧ προς τα ΜΜΜ, εντός 6 μηνών), εκτιμάται ότι η μέση ταχύτητα των οχημάτων θα φθάσει τα 23,1 km/h (διαφορά +8,4%)

Στην ευρύτερη περιοχή ανάλυσης, στο σενάριο Β1 η μέση ταχύτητα θα πέσει από τα 21,4 km/h στα 20,9 km/h, ενώ στο σενάριο Β2 θα αυξηθεί στα 22,4 km/h.


Ποιοι δρόμοι θα έχουν τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις για τα ΙΧ

Οι δύο άξονες που αναμένεται να επιβαρυνθούν περισσότερο είναι η Πανεπιστημίου και η Φιλελλήνων, όπου οι λωρίδες κυκλοφορίας θα μειωθούν αισθητά.

Η διαδρομή από την πλατεία Συντάγματος έως την πλατεία Ομονοίας μέσω της Οδού Πανεπιστημίου που σήμερα διαρκεί 2,88 λεπτά θα διαρκεί – με βάση το σενάριο Β1 – 5,12 λεπτά. Αν γίνουν οι επεμβάσεις του σεναρίου Β2 θα διαρκεί 3,48 λεπτά.

Η διαδρομή από την Πλατεία Συντάγματος προς τη Βασ. Αμαλίας μέσω της Φιλελλήνων που σήμερα διαρκεί 1,76 λεπτά θα διαρκεί στο σενάριο Β1 3,24 λεπτά, ενώ στο σενάριο Β2 1,72 λεπτά.

Επιβάρυνση εκτιμάται ακόμη για την οδό Σταδίου, την Βασ. Αμαλίας, την Αλεξάνδρας (στο ρεύμα προς την Πατησίων), τη Βασ. Σοφίας (από Πανεπιστημίου προς Βασ. Κωνσταντίνου).  

Στους υπόλοιπους δρόμους οι επιπτώσεις στην μέση ταχύτητα των οχημάτων αναμένεται να είναι πολύ μικρές.

Για την ανάλυση των επιπτώσεων, αξιοποιήθηκε το Ολοκληρωμένο Μοντέλο Προσομοίωσης της Κυκλοφορίας της Αθήνας του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του ΕΜΠ, που επικαιροποιήθηκε για τις ανάγκες της μελέτης (292 ζώνες προέλευσης-προορισμού). Πραγματοποιήθηκε ανάλυση σε επίπεδο δικτύου (macro) και αξόνων (meso) και σε επιλεγμένους κόμβους (micro), ενώ εκτιμήθηκαν οι επιπτώσεις σε 6 επιλεγμένους Δείκτες Απόδοσης με σύγκριση της υφιστάμενης κατάστασης με σειρά εναλλακτικών σεναρίων και επελέγη το βέλτιστο.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...