Αντίθετη η Ομοσπονδία Τελωνειακών με τον τρόπο φορολογίας των μεταχειρισμένων ΙΧ

Με επιστολή προς τον αρμόδιο Υπουργό ζητά ο προσδιορισμός του τέλους ταξινόμησης να γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια, όπως ο κυβισμός και η παλαιότητα

  • -
  • -

Την αντίθεσή της στην σύνδεση του συντελεστή καταβολής του τέλους ταξινόμησης (Τ.Τ.) με την φορολογητέα αξία των αυτοκινήτων εκφράζει η Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΤΥΕ), με επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών και το Διοικητή της ΑΑΔΕ. Η Ομοσπονδία εμμένει στον προσδιορισμό του τέλους ταξινόμησης με αντικειμενικά κριτήρια και σύνδεσης του συντελεστή Τ.Τ. με σταθερά και αδιαμφισβήτητα μεγέθη, όπως τα κυβικά εκατοστά, η ιπποδύναμη, οι ρύποι και η παλαιότητα, «προκειμένου η διαδικασία να είναι απλή και κατανοητή προκειμένου κάθε ενδιαφερόμενος να γνωρίζει εκ των προτέρων το ύψος/ποσό του τέλους ταξινόμησης».

Αναλυτικά η επιστολή της ΟΤΥΕ:

Επανερχόμαστε για μία ακόμη φορά στο θέμα του τελωνισμού-καθορισμού φορολογητέας αξίας των οχημάτων για την καταβολή του τέλους ταξινόμησης και καταγγέλλουμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και τη Διοίκηση της Α.Α.Δ.Ε. καθώς παρά τις επαναλαμβανόμενες μέχρι σήμερα δεσμεύσεις τους δεν έχουν προβεί στην οριστική και αποτελεσματική επίλυσή του. Αντίθετα διαπιστώνεται ότι οι όποιες πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί δημιουργούν περαιτέρω σύγχυση και γραφειοκρατία.

Η επίμονη και άγονη σύνδεση του συντελεστή καταβολής του τέλους ταξινόμησης με την φορολογητέα αξία των αυτοκινήτων προκαλεί: · Απώλεια αξιοπιστίας και αντικειμενικότητας · ενίσχυση της γραφειοκρατίας και ταλαιπωρίας όλων των εμπλεκομένων · επισφαλές περιβάλλον για το σύνολο των οικονομικών φορέων και των μεμονωμένων παραληπτών ενώ τελικά στρέφεται ανεπανόρθωτα κατά του κύρος την αξιοπιστία της Τελωνειακής Υπηρεσίας.

Καμία νομοθετική πρωτοβουλία δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, παρά τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας για επίλυση του θέματος το αργότερο μέχρι 30.11.2019 και το θέμα παραπέμπεται στις καλένδες. Ο στόχος της αναμόρφωσης του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου είναι η διασφάλιση των εσόδων και των παραγόντων τελωνισμού των οχημάτων. Ο στόχος αυτός δεν επιτυγχάνεται με την ενδιάμεση πρόταση της υπηρεσίας για προοδευτική καταβολή του τέλους ταξινόμησης.

Εμμένουμε στον προσδιορισμό του τέλους ταξινόμησης με αντικειμενικά κριτήρια και σύνδεσης του συντελεστή Τ.Τ. με σταθερά και αδιαμφισβήτητα μεγέθη, όπως κυβικά εκατοστά, ιπποδύναμη, ρύπους και παλαιότητα προκειμένου η διαδικασία να είναι απλή και κατανοητή προκειμένου κάθε ενδιαφερόμενος να γνωρίζει εκ των προτέρων το ύψος/ποσό του τέλους ταξινόμησης.

Τα επιπρόσθετα προβλήματα που προξένησε η εφαρμογή της αριθ. Α1203/16.05.2019 Απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., που αποσκοπούσε σύμφωνα με τους αρμόδιους στην επίλυση του ζητήματος, ενισχύουν την θέση της Ομοσπονδίας για την ανάγκη ενός απλού και εύκολα εφαρμόσιμου συστήματος. Ειδικότερα η εν λόγω απόφαση ακύρωσε επί της ουσίας την εφαρμογή του συστήματος ανάλυσης κινδύνου το οποίο εφαρμόζεται για το σύνολο των εμπορευμάτων εκτός των αυτοκινήτων, μοναδική παγκόσμια εξαίρεση. Εν μέσω πανδημίας και παρά τις προσπάθειες λειτουργίας της υπηρεσίας σε ηλεκτρονικό περιβάλλον με αποκλειστική ευθύνη της ΑΑΔΕ εξακολουθούν να επισκέπτονται οι Τελωνειακοί αντιπρόσωποι των νομών Αττικής και Θες/νίκης αυτοπροσώπως τις υπηρεσίες καθορισμού της φορολογητέας αξίας των οχημάτων εν αντιθέσει με το σύνολο της επαρχίας που υποβάλλονται μέσω του συστήματος Icisnet.

Ως προς τι η εν λόγω επιλεκτικότητα; Είναι άξιο απορίας γιατί δεν αξιολογείται και υποτιμάται από την ΑΑΔΕ · το τεράστιο διοικητικό κόστος στη διαδικασία τελωνισμού των μεταχειρισμένων οχημάτων συγκριτικά με τα εισπραττόμενα έσοδα του Δημοσίου, · το γεγονός ότι το 90% των εσόδων του τέλους ταξινόμησης και Φ.Π.Α. προέρχεται από τον τελωνισμό των καινούργιων αυτοκινήτων, αν και οι πωλήσεις είναι ανάλογες. Τέλος, απαιτούμε · καμία περαιτέρω παράταση μετά την 15.06.2020, ώστε το σύνολο των εγγράφων να υποβάλλονται ηλεκτρονικά και να δηλώνεται η αξία εκ μέρους των παραληπτών. · άμεση εφαρμογή της ανάλυσης κινδύνου στο σύνολο των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, εκ των οποίων μόνο το 20% να υποδεικνύονται προς έλεγχο. Εξάλλου το 70% των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων είναι πλέον της δεκαετίας και το τέλος ταξινόμησης το οποίο αντιστοιχεί ανέρχεται κυρίως σε διψήφιο αριθμό από 10-99 ευρώ ανά περίπτωση.

Τέλος, η Ομοσπονδία, εφόσον από πλευράς αρμοδίων δεν υπάρξουν άμεσα πρωτοβουλίες, δεν θα αποδεχτεί περαιτέρω κωλυσιεργία, σκοπιμότητα και μεθόδευση διατήρησης της υφιστάμενης κατάστασης, θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις με σκοπό τη διασφάλιση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των συναδέλφων, την προστασία των δημοσίων εσόδων, καθώς και τη διαφύλαξη της αξιοπιστίας της Τελωνειακής Υπηρεσίας.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...