Προσοχή: Το νέο καύσιμο που μπορεί να χαλάσει τον κινητήρα σου
Μικρές αλλαγές στην ποσότητα βιοαιθανόλης στην βενζίνη μπορεί να προκαλέσουν ζημιές σε αυτοκίνητα παλαιότερης τεχνολογίας
- -
- -
Τεράστιο κίνδυνο προμηνύει μια ενδεχόμενη αλλαγή της αμόλυβδης βενζίνης στην Ελλάδα από Ε5 σε Ε10. Ο κίνδυνος αφορά αυτοκίνητα και μηχανές παλαιότερης τεχνολογίας, σύμφωνα με την μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία συλλεκτικών οχημάτων παγκοσμίως Hagerty Insurance Agency. Μάλιστα, όπως αναφέρει η εταιρία, πρόκειται για τον μεγαλύτερο κίνδυνο που έχει προκύψει από την τελευταία μεγάλη αλλαγή που είχε γίνει στα καύσιμα, η οποία ήταν η αλλαγή από την βενζίνη με μόλυβδο σε αμόλυβδη.
Τι εστί Ε10; Είναι η βενζίνη η οποία περιέχει στη σύνθεσή της 10% βιοαιθανόλη. Σήμερα στην Ευρώπη διατίθεται βενζίνη Ε5, που περιέχει έως και 5% βιοαιθανόλη. Η πρόσμιξη των βιοκαυσίμων στα ορυκτά καύσιμα αποτελεί ευρωπαϊκή πολιτική που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με έρευνες, η χρήση καυσίμων τεχνολογίας Ε10 στη Μ. Βρετανία μπορεί να μειώσει την εκπομπή σωματιδίων διοξειδίου του άνθρακα κατά 750.000 τόνους ανά έτος. Ποσό που αντιστοιχεί σε 350.000 λιγότερα οχήματα στους δρόμους.
Αν και πολλά οχήματα μπορούν και χρησιμοποιούν βενζίνη τύπου Ε5 χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα, ο διπλασιασμός της περιεκτικότητας σε βιοαιθανόλη μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά θέματα στον κινητήρα. Λόγω του ότι η αιθανόλη απορροφά την υγρασία από την ατμόσφαιρα, μπορεί να την μεταφέρει και μέσα στον κινητήρα του οχήματος μας. Αυτό με την σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο ρεζερβουάρ, στα σωληνάκια καυσίμου ή στο καρμπυρατέρ (σε περίπτωση που διαθέτει το όχημα), καθώς είναι πιθανή η διάβρωση σε μηχανικά μέρη που αποτελούνται από ορείχαλκο, χαλκό, μόλυβδο, κασσίτερο και ψευδάργυρο.
Γι’ αυτό το λόγο, η νομοθεσία προβλέπει ειδικές διαδικασίες ανάμιξης και μεταφοράς της βενζίνης Ε10 καθώς η βιοαιθανόλη διαλύεται εύκολα στο νερό και η ύπαρξη υγρασίας στο μείγμα βενζίνης - βιοαιθανόλης μπορεί να οδηγήσει σε διαχωρισμό των δύο ουσιών. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται όλα τα συστήματα διακίνησης μειγμάτων βιοαιθανόλης να είναι «ξηρά», δηλαδή χωρίς την παρουσία υγρασίας.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, λόγω του ότι η αιθανόλη είναι και διαλυτικό μέσο, είναι ικανή να φθείρει σωληνάκια και μονωτικά μέρη που αποτελούνται από λάστιχο ή πλαστικό. Ακόμα, λόγω του ότι δεν είναι τόσο ικανή όσο η βενζίνη στην παραγωγή ενέργειας, είναι πιθανή η αύξηση της κατανάλωσης του αυτοκινήτου μας σε σχέση με το καύσιμο που χρησιμοποιούμε τώρα.
Οχήματα παραγωγής μέχρι και το 2011 μπορεί να επηρεαστούν από το νέο καύσιμο. Με δεδομένο πως ο μέσος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων ξεπερνά τα 17 έτη, είναι βέβαιο πως η χρήση της Ε10 θα προκαλούσε σημαντικά προβλήματα. Σήμερα, είναι απόφαση κάθε κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν και πότε θα επιβάλλει τη χρήση βενζίνης Ε10. Αυτή τη στιγμή, Ε10 χρησιμοποιείται σε 9 χώρες: Βέλγιο, Βουλγαρία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Ρουμανία. Προσοχή λοιπόν τι καύσιμο θα βάλετε στο αυτοκίνητο σας αν τυχόν ταξιδέψετε στις χώρες αυτές.