H νέα όψη στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος (φωτογραφίες)

Μεγαλύτερος χώρος για τους πεζούς, απομάκρυνση της πιάτσας των ταξί και στρογγυλές ζαρντινιέρες

  • -
  • -

Από το βράδυ του Σαββάτου άρχισαν οι παρεμβάσεις στο οδικό τμήμα που συνδέει την οδό Σταδίου (διασταύρωση με Καραγιώργη Σερβίας) με την οδό Φιλελλήνων (διασταύρωση με Μητροπόλεως), στο πλαίσιο του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας.

Στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος δημιουργήθηκε επιπλέον χώρος για πεζούς στη δεξιά πλευρά κυκλοφορίας (βαμμένος με κόκκινο χρώμα), όπου τοποθετήθηκαν στρογγυλές ζαρντινιέρες, ορισμένες εκ των οποίων περικλείονται από παγκάκια. Με τις νέες ρυθμίσεις κυκλοφορίας, υπάρχουν 3 λωρίδες κυκλοφορίας ελεύθερες για όλα τα οχήματα και μία λωρίδα κυκλοφορίας για την αποκλειστική κίνηση των λεωφορείων.

Όσον αφορά τα ταξί, η πιάτσα τους μεταφέρθηκε από το κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος στην οδό Όθωνος. Τα ταξί έχουν πλέον τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τη λεωφορειολωρίδα αντίθετης ροής επί της Λ. Αμαλίας (από την οδό Όθωνος έως την οδό Φιλελλήνων) με νότια κατεύθυνση.

Οι εναλλακτικές διαδρομές μετακίνησης που προτείνονται:

Για την αποφυγή των καθυστερήσεων που ενδέχεται να προκληθούν τις πρώτες ημέρες των αλλαγών, οι συγκοινωνιολόγοι προτείνουν εναλλακτικές διαδρομές που θα διευκολύνουν την μετακίνηση των οδηγών:

Από βορειοδυτικές περιοχές και Ομόνοια, Πατήσια, Κυψέλη

- Μέσω Ακαδημίας

- Μέσω Πειραιώς - Χαμοστέρνας - Καλλιρόης

- Μέσω Λ. Αλεξάνδρας

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας στοχεύουν στη μείωση της διερχόμενης κυκλοφορίας από το κέντρο της Αθήνας (οχήματα που τόσο η προέλευση όσο και ο προορισμός τους δεν έχουν σχέση με το κέντρο) και για το λόγο αυτό προτείνεται η κίνηση σε περιφερειακούς του κέντρου άξονες.

Επίσης προτείνονται εναλλακτικά μέσα και συνδυασμοί μετακινήσεων:

- Για την είσοδο στο κέντρο από τα προάστια προτείνεται και η μετεπιβίβαση, τηρώντας όλους τους προβλεπόμενους κανόνες υγιεινής, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις παρυφές των κεντρικών περιοχών, όπως στο μετρό (π.χ. στον μεγάλο υπόγειο χώρο στάθμευσης στο μετρό Συγγρού-Φιξ) και στα λεωφορεία και τρόλεϊ.

- Για τις κοντινές μετακινήσεις στο κέντρο προτείνεται, όπου είναι δυνατόν, το περπάτημα και το ποδήλατο.

  - Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ώρες κυκλοφοριακής αιχμής στο κέντρο είναι 8:30-10:00 το πρωί και 2:00-4:00 το απόγευμα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...