Την Πέμπτη τα πρώτα δρομολόγια των ΚΤΕΛ στις αστικές συγκοινωνίες

Πόσο στοιχίζουν στο ελληνικό δημόσιο - Θα πραγματοποιούν περιφερειακά δρομολόγια στην Αττική

  • -
  • -

Τα πρώτα 10 λεωφορεία των ΚΤΕΛ θα αρχίσουν από την προσεχή Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020 να πραγματοποιούν δρομολόγια στην Αττική, σε μία προσπάθεια του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να περιορίσει τα φαινόμενα συνωστισμού στις αστικές συγκοινωνίες, που ευνοούν τη διασπορά του κορονοϊού.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός, Κώστας Καραμανλής, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, την Πέμπτη θα τεθούν σε κυκλοφορία τα πρώτα 10 λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Θα αναλάβουν περιφερειακά δρομολόγια, προκειμένου τα κανονικά αστικά λεωφορεία του ΟΣΥ να μεταφερθούν στο κέντρο της Αθήνας, όπου εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα.

Στη συνέχεια θα κυκλοφορήσουν άλλα 40 λεωφορεία των ΚΤΕΛ και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν προστεθεί στο στόλο συνολικά 200 επιπλέον λεωφορεία των ΚΤΕΛ με τους δικούς τους οδηγούς, σύμφωνα με τον Υπουργό.

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι θα έρθουν και στην Αθήνα μέχρι τις αρχές του 2021 άλλα 300 λεωφορεία με leasing (όπως γίνεται στη Θεσσαλονίκη), τα οποία θα είναι ηλικίας έως 10 ετών και θα οδηγούν οι οδηγοί της ΟΣΥ. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν 655 προσλήψεις σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ με fast track διαδικασίες αλλά με όρους ΑΣΕΠ, σε ειδικότητες οδηγών και τεχνικών.

Το κόστος της σύμπραξης με τα ΚΤΕΛ και του leasing

Όπως υποστήριξε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, το κόστος ανά χλμ για τον ΟΑΣΑ σήμερα στην Αθήνα είναι περίπου τρία ευρώ, όταν το ΚΤΕΛ κάνει το ένα χλμ με 1,41 ευρώ.

Όσον αφορά στο leasing, η σύμβαση είναι τριετής και αφορά 300 λεωφορεία με ετήσιο κόστος ανά λεωφορείο 33.800 ευρώ, δηλαδή συνολικά το κόστος είναι περίπου 30 εκ. ευρώ για 3 χρόνια. Εάν το δημόσιο αγοράσει τα αντίστοιχα λεωφορεία, αστικού τύπου με 50 θέσεις, θα χρειαστεί τουλάχιστον 60 εκ. ευρώ. Υπογράμμισε επίσης ότι στην τιμή του leasing συμπεριλαμβάνονται το κόστος ανταλλακτικών και η αποκατάσταση των βλαβών.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι μέσα σε τέσσερις μήνες ο στόλος θα έχει αυξηθεί κατά 80% με την ανάταξη των υπαρχόντων οχημάτων, τα επιπλέον λεωφορεία των ΚΤΕΛ και μέσω leasing, ενώ τον Οκτώβριο θα βγει ο μεγάλος διαγωνισμός, ο οποίος όμως με τις διαδικασίες που προβλέπει η ΕΕ και η ελληνική νομοθεσία, θα απαιτήσει δύο χρόνια. Επομένως τώρα με αυτό τον τρόπο, επισήμανε, αντιμετωπίζεται άμεσα το ζήτημα, ενώ με το μεγάλο διαγωνισμό σπάει μακροπρόθεσμα ένας κύκλος αποεπένδυσης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

«Προσπαθούμε να κάνουμε ένα υβριδικό σχήμα, να κρατήσουμε τις αστικές συγκοινωνίες δημόσιες, αλλά και -εκεί που χρειάζεται- να κάνουμε τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα», επισήμανε.

Ανέφερε επίσης ότι στο Μετρό έχουν προστεθεί συρμοί και οι χρονοαποστάσεις έχουν μειωθεί στις Γραμμές 2 και 3 στα τέσσερα με πέντε λεπτά κατά μέσο όρο τις ώρες αιχμής, επισημαίνοντας ωστόσο πως εάν υπάρξει μία βλάβη ή περιστατικά δολιοφθοράς, παρατηρούνται μεμονωμένες καθυστερήσεις.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...