Χειμερινή ώρα από τις 25 Οκτωβρίου. Για τελευταία φορά στην Ελλάδα;

Μέχρι πότε πρέπει να αποφασίσουμε, πώς επηρεάζεται η οδική ασφάλεια

  • -
  • -

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020, στις 4 τα ξημερώματα, τα ρολόγια θα γυρίσουν μία ώρα πίσω, ώστε να δείχνουν 3 π.μ. Λήγει έτσι η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, η οποία θα επιστρέψει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021.

Με την αλλαγή της ώρας θα σκοτεινιάζει μεν πιο νωρίς, αλλά θα ξυπνάμε το πρωί με περισσότερο φως. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ψηφίσει υπέρ της καθιέρωσης σταθερής ώρας στις χώρες της ΕΕ, όμως απομένει η οριστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πριν κάθε χώρα αποφασίσει αν θέλει να κρατήσει τη χειμερινή ή τη θερινή ώρα. Αν οι διαδικασίες επισπευστούν, τότε οι χώρες που θέλουν τη θερινή ώρα θα αλλάξουν για τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2021 και όσες επιλέξουν τη χειμερινή ώρα θα αλλάξουν τον Οκτώβριο του 2021.

Για ποιους λόγους εφαρμόστηκε η θερινή ώρα

Το μέτρο αλλαγής της ώρας εφαρμόστηκε αρχικά στους Παγκοσμίους Πολέμους και στη συνέχεια κυρίως για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας (λόγω της ενεργειακής κρίσης τις δεκαετίες του ’60 και του ’70), κάτι που πλέον θεωρείται ότι δεν ισχύει. Ψυχολόγοι και γιατροί υποστηρίζουν ότι η αλλαγή από θερινή σε χειμερινή ώρα προκαλεί προβλήματα υγείας, κυρίως στις ευπαθείς ομάδες.

Τι θα επιλέξει η Ελλάδα;

Το πιθανότερο είναι η Ελλάδα να επιλέξει τη θερινή ώρα για όλο το χρόνο, καθώς αναμένεται να έχει επίδραση τόσο στον τουρισμό όσο και στην ψυχολογία των κατοίκων της. Υπενθυμίζεται ότι το 80% όσων συμμετείχαν στη διαδικτυακή ψηφοφορία από όλη την Ευρώπη τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της θερινής ώρας για όλο το έτος.

Πώς επηρεάζει η αλλαγή της ώρας την οδική ασφάλεια

Κατά καιρούς έχουν παρουσιαστεί έρευνες που συνδέουν την αλλαγή ώρα το χειμώνα ή την άνοιξη με την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων. Πρόσφατα, οργανώσεις για την οδική ασφάλεια στη Μ. Βρετανία επανήλθαν στο αίτημά τους να διατηρηθεί η θερινή ώρα και τους υπόλοιπους 5 μήνες του έτους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι αν δεν αλλάζει η ώρα θα μειωθούν σημαντικά τα τροχαία ατυχήματα με θύματα πεζούς τις πρώτες ώρες χωρίς το φως του ηλίου (όταν δηλαδή αρκετοί επιστρέφουν από το χώρο εργασίας στα σπίτια τους). Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο θα υπάρχουν 80 λιγότεροι θάνατοι και 200 λιγότεροι σοβαροί τραυματισμοί στους δρόμους της Μ. Βρετανίας. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Υπουργείου Μεταφορών, το ετήσιο οικονομικό όφελος θα ανέλθει σε σχεδόν 140 εκατ. λίρες.

Υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη, ότι δηλαδή με τη θερινή ώρα προκαλούνται περισσότερα ατυχήματα το πρωί, όταν αρκετοί μετακινούνται προς τους χώρους εργασίας τους πριν να ξημερώσει εντελώς.

Στην Ευρώπη, οι κλάδοι που θέλουν τη χειμερινή ώρα είναι κυρίως οι αγρότες και οι ταχυδρόμοι, ώστε να μην υπάρχει σκοτάδι τις πρώτες ώρες εργασίας τους.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...