Τετράγωνα σημάδια στην άσφαλτο: Γνωρίζετε τι είναι;

Δεν πρόκειται για μπαλώματα που καλύπτουν τρύπες της ασφάλτου, αλλά για μετρητικά όργανα με πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Δες, για να ξέρεις τι πατάς.

  • -
  • -

Σε δρόμους με αυξημένη κυκλοφορία οχημάτω ίσως να έχεις παρατηρήσει κάποια «κοψίματα» πάνω στην άσφαλτο, τα οποία έχουν συνήθως τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο σχήμα. Όταν περνάς από πάνω τους με το αυτοκίνητο σπάνια καταλαβαίνεις κάποιον κραδασμό, αφού πρόκειται για πολύ λεπτά αυλάκια, τα οποία στη συνέχεια έχουν καλυφθεί με στεγανωτικό υλικό και έχουν γίνει ένα με την άσφαλτο.

Γιατί υπάρχουν λοιπόν αυτά τα κοψίματα; Ονομάζονται επαγωγικοί βρόχοι, είναι δηλαδή αισθητήρες που έχουν εγκατασταθεί σε κάθε μία από τις λωρίδες στο οδόστρωμα για να μετρούν τη ροή της κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο δρόμο. Οι ογκομετρικοί μετρητές παρέχουν μετρήσεις όγκου και πληροφορίες ανά όχημα, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου και της κίνησης. Παράλληλα, μέσω αλγορίθμου γίνεται εξακρίβωση του είδους των οχημάτων (μοτοσικλέτες, επιβατικά αυτοκίνητα, φορτηγά κ.ά.).

Οι επαγωγικοί βρόχοι παρέχουν στατιστικά στοιχεία στο Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας σχετικά με τον όγκο της κυκλοφορίας, τα χαρακτηριστικά των οχημάτων που περνούν από το σημείο, την ταχύτητά τους και άλλα στοιχεία.

Τα στοιχεία αυτά αναλύονται προκειμένου να υπάρξουν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στον οδικό άξονα, όμως το άμεσο όφελος που παρέχουν οι επαγωγικοί βρόχοι είναι ότι με βάση τον όγκο των διερχόμενων οχημάτων γίνεται ο υπολογισμός του χρόνου για την διάνυση μίας απόστασης μέσα στην πόλη. Στη συνέχεια η πληροφορία μεταδίδεται μέσω των πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων, που ενημερώνουν τους οδηγούς για τον εκτιμώμενο χρόνο μέχρι ένα άλλο σημείο της πόλης.

Δείτε ακόμη Τι κάνουν τα δύο καλώδια που βλέπεις απλωμένα στο δρόμο;

Στην Αττική, την ευθύνη λειτουργίας των πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων έχει το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας. «Η επέμβαση στις πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων γίνεται μέσω ηλεκτρονικού προγράμματος. Από τον υπολογιστή μπορούμε να συντάξουμε ένα μήνυμα, είτε κοινό και στις 24 πινακίδες που υπάρχουν στην Αττική, είτε μεμονωμένα σε κάποια από αυτές. Μεταδίδουμε μηνύματα για την οδική ασφάλεια, για τις κυκλοφοριακές συνθήκες, μηνύματα πολιτικής προστασίας, ακόμη και ειδοποιήσεις amber alert για την εξαφάνιση ανήλικου ατόμου», δήλωσε στο GOCAR ο Σύμβουλος Οδικής Ασφαλείας της Περιφέρειας Αττικής, Κίμων Λογοθέτης. «Ο χρόνος υπολογίζεται γίνεται μέσω ενός αυτοματοποιημένου ηλεκτρονικού συστήματος, με βάση την πυκνότητα της κυκλοφορίας όπως αυτή καταγράφεται από τους επαγωγικούς βρόχους που βρίσκονται στο οδόστρωμα αλλά από κάποιες κάμερες». Οι χρόνοι μετακίνησης που υπολογίζονται από το σύστημα, συγκρίνονται με τους πραγματικούς χρόνους μετακίνησης των οχημάτων, προκειμένου να γίνονται οι απαραίτητες τροποποιήσεις στις παραμέτρους του συστήματος.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...