Πως να φορτίσετε το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο στο σπίτι

Εδώ θα σας λύσουμε όλες τις απορίες. Από το τι είδος φορτιστή να διαλέξετε μέχρι το πως να τον εγκαταστήσετε

  • -
  • -

Περίπου το 80 % των φορτίσεων που δέχονται τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα πραγματοποιείται σε οικιακό περιβάλλον, αρά είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε την σωστή τεχνολογία για να γίνεται η διαδικασία όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, γρήγορα και οικονομικά. Γι’ αυτό το λόγο δημιουργήσαμε τον παρακάτω οδηγό, ελπίζοντας πως θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα σας.

Είναι όλοι οι φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων ίδιοι;

Ουσιαστικά δύο είναι οι διαθέσιμοι τρόποι για να φορτίσει κανείς το όχημα του στο σπίτι. Είτε θα χρησιμοποιήσουμε μια απλή οικιακή πρίζα συνδέοντας τον φορτιστή που έρχεται μαζί με το αυτοκίνητο, ή θα εγκαταστήσουμε ένα wallbox. Η πρώτη επιλογή, ναι μεν είναι εξαιρετικά απλή, αλλά με τις μπαταρίες των αυτοκινήτων να μεγαλώνουν όλο και περισσότερο σε χωρητικότητα, η διάρκεια για μία πλήρη φόρτιση μπορεί να ξεπεράσει και τις 24 ώρες, γι’ αυτό οι κατασκευαστές συνιστούν την χρήση αυτής της μεθόδου μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις. Αν πάλι φορτίζεται κάποιο ηλεκτρικό όχημα στο σπίτι σε καθημερινή βάση, τότε καλύτερη επιλογή είναι το wallbox. Εγκαθιστάτε σε ένα εξωτερικό τοίχο του σπιτιού σας ή στο γκαράζ σας, κάνοντας την φόρτιση ταχύτερη αξιόπιστα και με ασφάλεια. Αφού εγκατασταθεί είναι και ευκολότερο στην χρήση, μιας και δεν χρειάζεται πολυάριθμα καλώδια, για να φτάσουν από το εσωτερικό του σπιτιού, στο αυτοκίνητο.

wallbox-guide-2

Τι εστί όμως wallbox φορτιστής;

Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο φορτιστή, ο οποίος συνδέεται απευθείας με το οικιακό δίκτυο ρεύματος. Όπως προδιαθέτει και το όνομα, τοποθετείται στον εξωτερικό τοίχο του σπιτιού σας και σας επιτρέπει να συνδέσετε το όχημα σας εύκολα και γρήγορα. Μάλιστα, μπορείτε να επιλέξετε και κάποιο ταχυφορτιστή, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο φόρτισης ή ακόμα καλύτερα, υπάρχουν και οι “smart” επιλογές, οι οποίες δίνουν την δυνατότητα προγραμματισμού την φόρτισης εξ αποστάσεως, έτσι ώστε το αυτοκίνητο να φορτίζει όταν θελήσετε εσείς (όταν το ρεύμα είναι φθηνότερο για παράδειγμα).

Η πλειοψηφία των wallbox είναι ταχυφορτιστές, παρέχοντας τάση της τάξης των 7 kW, αλλά υπάρχουν και φθηνότερες επιλογές με τάση που φτάνει τα 3 kW. Για να εγκαταστήσετε ένα, θα χρειαστείτε γκαράζ, πυλωτή ή κάποιο είδος χώρου στάθμευση στο σπίτι σας, μιας και δεν μπορείτε να τραβήξετε το καλώδιο μέχρι τον δρόμο. Επίσης, η εγκατάσταση θα πρέπει να γίνει από κάποιον επαγγελματία.

Πόσο κοστίζει η εγκατάσταση ενός wallbox στο σπίτι;

Τα βασικά «μοντέλα» ξεκινούν (στη Γερμανία) από τα περίπου 500 ευρώ. Ανάλογα με την «έκδοση», μπορεί το κόστος να φτάσει ακόμα και κάποιες αρκετές χιλιάδες ευρώ. Σε αυτό προστίθεται το κόστος συναρμολόγησης, που (στη Γερμανία) κυμαίνεται μεταξύ 100 και 2.000 ευρώ, ανάλογα με τον πάροχο και τις προϋποθέσεις. Ανάλογα με την απόσταση από το κουτί με τις ασφάλειες, το πρόσθετο κόστος θα ποικίλει, αφενός, ανάλογα με τον απαιτούμενο αριθμό ανοιγμάτων στους τοίχους και στην οροφή και, αφετέρου, από την επιλογή του σωστού καλωδίου (σε ό,τι αφορά το μήκος και τη διάμετρό του). Κατά κανόνα, όλοι οι πάροχοι διαθέτουν υπηρεσίες εγκατάστασης και συντήρησης. Επιπρόσθετα, οι (Γερμανοί) ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν υποχρεούνται να φέρουν το κόστος απαραίτητα μόνοι τους.

Υπάρχει επιδότηση από το κράτος για την εγκατάσταση ενός wallbox;

Με την υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) τέθηκε σε ισχύ το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», το οποίο επιδοτεί την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Παράλληλα επιδοτείται με 500 ευρώ η αγορά έξυπνου φορτιστή (wallbox) από ιδιώτες, με την προϋπόθεση ότι θα αγοράσουν με επιδότηση ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΔΩ


wallbox-guide-3

Πως θα εγκαταστήσω ένα σημείο φόρτιση στο σπίτι μου;

Οι σταθμοί φόρτισης 11 ή 22 kW για ηλεκτρικά αυτοκίνητα απαιτούν τριφασικό, εναλλασσόμενο ρεύμα. Τα αντίστοιχα καλώδια με τάση 400 Volt θα πρέπει ιδανικά να τοποθετούνται μόνο από εξειδικευμένες στο αντικείμενο εταιρείες. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να αποφύγετε οποιαδήποτε δική σας παρέμβαση ή ενός ιδιώτη. Είναι μία υπόθεση απειλητική για τη ζωή και σε περίπτωση πρόκλησης βλάβης διακινδυνεύετε περιπέτειες με την ασφάλειά σας! Η εγκατάσταση ενός wall box πρέπει να πραγματοποιείται μόνο από πιστοποιημένο ηλεκτρολόγο. Ακόμα και «μικρότερα» wall box με 3,7 ή 7,4 kW πρέπει να συνδέονται μόνο από επαγγελματίες, επειδή αυτοί ελέγχουν εκ των προτέρων αν οι γραμμές έχουν σχεδιαστεί για τη λειτουργία ενός wall box. Επιπλέον, η γραμμή πρέπει να είναι ασφαλισμένη και ταυτόχρονα οφείλει να έχει εγκατασταθεί ένας διακόπτης προστασίας από σφάλματα (π.χ. εσφαλμένου τύπου ρεύματος). Σημαντικό είναι, επίσης, να δηλώσετε το wall box στον πάροχο του ρεύματος πριν από την εγκατάσταση. Οι πάροχοι hardware και οι προμηθευτές ενέργειας βοηθούν στην εύρεση της ιδανικής λύσης για εσάς. Τα wall box των 22 kW απαιτούν μία εκ των προτέρων έγκριση από το χειριστή του δικτύου.

Πως θα επιλέξω τα σωστά kW για τις δικές μου ανάγκες;

Η τάση που μπορεί να παρέχει ο φορτιστής σας θα βασιστεί στην παροχή του σπιτιού σας και στον onboard φορτιστή που φέρει το όχημα σας. Ένα wallbox με χαμηλή τάση της τάξης των 3 kW, που ακόμα και την μπαταρία των 40 kW ενός Nissan Leaf, θα χρειαζόταν 12 ώρες για την φορτίσει πλήρως, για ένα όχημα με μεγαλύτερη μπαταρία, όπως το Audi e-Tron, θα χρειαστεί πάνω από 24 ώρες.

Η πλειοψηφία των wallbox παρέχει 7 kW, μειώνοντας έτσι τον χρόνο που χρειάζεται ένα σύστημα με 3kW, στο μισό. Σχεδόν όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να αξιοποιήσουν αυτήν την τάση, κάνοντας την ιδανική επιλογή για οικιακή χρήση, μιας και η φόρτιση γίνεται κυρίως κατά την διάρκεια της νύχτας.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...