Βρίζουν στο τιμόνι, δεν τηρούν τον ΚΟΚ αλλά ούτε τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού
Απίστευτα υψηλό το ποσοστό των οδηγών που παραδέχεται πως βρίζει - Η ανυπακοή σε κανόνες αποτελεί νοοτροπία και στάση ζωής σύμφωνα με την αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωπαϊκού Βαρομέτρου Υπεύθυνης Οδήγησης 2021
- -
- -
Ποιος ο συσχετισμός μεταξύ κανόνων ατομικής προστασίας κατά του κορωνοϊού με τον ΚΟΚ; Τα στοιχεία έρευνας καταδεικνύουν ότι οι ανυπάκουοι οδηγοί είναι στην πλειονότητά τους και αδιάφοροι ως προς τα μέτρα υγειονομικής προστασίας. Το 78% των Ελλήνων οδηγών που δεν τηρεί τους κανόνες του ΚΟΚ, ακολουθεί ταυτόσημη πρακτική ως προς τους κανόνες υγιεινής με τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό δείκτη να βρίσκεται στο 77%. Η ανυπακοή σε κανόνες αποτελεί νοοτροπία και στάση ζωής σύμφωνα με την αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωπαϊκού Βαρομέτρου Υπεύθυνης Οδήγησης 2021, την οποία πραγματοποίησε τον Μάρτιο το Ινστιτούτο IPSOS σε 11 ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) για λογαριασμό του ιδρύματος οδικής ασφάλειας του Ομίλου VINCI «Fondation VINCI Autoroutes».
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 75% των οδηγών παραδέχεται ότι δεν ακολουθεί κατά γράμμα τον ΚΟΚ, ενώ αντίστοιχο (7 στους 10) είναι το ποσοστό όσων δεν τηρούν πάντα τους κανόνες υγιεινής.
Το 43% των Ελλήνων που τηρεί τους κανόνες υγιεινής, το κάνει πρωτίστως από ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο, με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο να φτάνει το 45%. Στην αντίπερα όχθη οι συνετοί οδηγοί, που ακολουθούν τις προβλέψεις του ΚΟΚ με γνώμονα το κοινό καλό, είναι μόλις 33% στην Ελλάδα και 39% στην Ευρώπη.
Πρωταρχικός λόγος για την μη τήρηση των κανόνων είναι ίδιος τόσο για το υγειονομικό πλαίσιο όσο και για το οδικό. Οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι κατά τη γνώμη τους, οι κανόνες δεν είναι πάντα κατάλληλοι ή σχετικοί με την περίσταση. Το ποσοστό αιτιολόγησης της παραβατικότητας του ΚΟΚ ανέρχεται στο 37% (52% για την Ευρώπη) και στο 44% (45% για την Ευρώπη) για τους υγειονομικούς κανόνες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 33% θεωρεί ότι κάποιες προβλέψεις του ΚΟΚ έχουν αμιγώς εισπρακτικό χαρακτήρα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους υγειονομικούς κανόνες περιορίζεται – αν και όχι σημαντικά στο 29%.
Αντιθέτως, το επιχείρημα ότι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, κάτι που θα επέτρεπε την παραβίαση των κανόνων, προβάλλεται πολύ περισσότερο όσον αφορά την προσοχή σε σχέση με την υγεία (42% των Ευρωπαίων, 41%) απ’ ότι την προσοχή στον δρόμο (22%, 33%).
Οι νομοταγείς πολίτες από την άλλη αποδίδουν την συμπεριφορά τους κυρίως στην προσμονή λήξης των υγειονομικών περιορισμών από τη μία και στην ανάγκη πρόληψης των κινδύνων στο δρόμο, καταδεικνύοντας ότι η απειλή της ποινής δεν αποτελεί ιδιαίτερα ισχυρό κίνητρο.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η ανησυχία για την προσωπική ασφάλεια στο δρόμο φτάνει το 30% στην Ελλάδα έναντι 28% για τους κανόνες προστασίας κατά του κορωνοϊού.
Η εμπιστοσύνη στους κανόνες που έχουν επιβληθεί κινητοποιεί περισσότερο τους Ευρωπαίους στον δρόμο παρά στα θέματα της υγείας (30% έναντι 17%) όπως συμβαίνει και με τους Έλληνες, οι οποίοι θεωρούν αξιόπιστο τον ΚΟΚ σε ποσοστό 26% ενώ τα μέτρα περιορισμού διασποράς του κορωνοϊού μόλις σε ποσοστό 14%.
Η επίδραση του φόβου της ποινής στην τήρηση των κανόνων φαίνεται να είναι περιορισμένη καθώς αυτός επιδρά στην συμπεριφορά των οδηγών κατά μόλις 5%, ενώ για τους κανόνες υγιεινής μόλις στο 15%!
Παραμένουν επιθετικοί οι Έλληνες οδηγοί
Το 10% των Ελλήνων οδηγών παραδέχεται ότι η συμπεριφορά του αλλάζει όταν οδηγεί (12% το αντίστοιχο ποσοστό για τους Ευρωπαίους). Το εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό του 65% των οδηγών αναγνωρίζει ότι βρίζει τους άλλους οδηγούς, με τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο να φτάνει το 52%. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το 91% των οδηγών στη χώρα δήλωσε ότι έχει φοβηθεί από την επιθετική συμπεριφορά άλλου οδηγού.