Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Ένα σάντουιτς θα αλλάξει την τεχνολογία των μπαταριών;

Ερευνητές του Χάρβαρντ βρήκαν τρόπο να εξελίξουν την τεχνολογία των μπαταριών μετάλλου, παίρνοντας έμπνευση από ένα… σάντουιτς με μαρούλι, ντομάτα και μπέικον.

  • -
  • -

Λένε ότι οι μεγαλύτερες ιδέες στον πλανήτη έρχονται σε ανύποπτο χρόνο. Μεγάλοι επιστήμονες και εφευρέτες άντλησαν έμπνευση την ώρα που έβγαζαν βόλτα το σκύλο τους, όσο παρακολουθούσαν έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή καθώς έκαναν… την ανάγκη τους. Αντίστοιχα στην περίπτωση που εξετάζουμε εδώ, η έμπνευση ήρθε όσο ένας ερευνητής έτρωγε σάντουιτς.

Μια ομάδα ερευνητών από το Χάρβαρντ έφτιαξε μια μπαταρία νέας τεχνολογίας η οποία προορίζεται για χρήση σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, το δημιούργημά τους καταρρίπτει τις παραδοσιακές αδυναμίες των μπαταριών λιθίου, ενώ ως βάση χρησιμοποίησαν την τεχνολογία των μπαταριών μετάλλου.

Από τη φύση τους, οι μπαταρίες μετάλλου έχουν πλεονέκτημα στην ενεργειακή τους απόδοση και στην ταχύτητα που μπορούν να φορτίσουν, όμως εμφανίζουν πολλών ειδών αστάθειες ανάλογα με τις συνθήκες που δουλεύουν. Η ερευνητική ομάδα βρήκε τρόπους να διορθώσει το συγκεκριμένο πρόβλημα και αναφέρουν ότι η διάρκεια ζωής της δικής τους μπαταρίας είναι έως και η διπλάσια από αυτή που έχουν οι μπαταρίες λιθίου που χρησιμοποιούνται σήμερα από την αυτοκινητοβιομηχανία.

Επίσης, πλεονεκτούν στο χρονικό διάστημα που θέλουν για να φορτίσουν. Γεμίζουν μέσα σε 20 λεπτά, σε αντίθεση με τις περίπου 8 ώρες που απαιτεί μια μπαταρία λιθίου μέσης χωρητικότητας. Ακόμη δεν έχουν δώσει πολλές λεπτομέρειες στη δημοσιότητα σχετικά με τις κινήσεις που έγιναν προκειμένου να εξελιχθεί η τεχνολογία των μπαταριών μετάλλου, παρά μόνο ότι η αρχική ιδέα ξεκίνησε από ένα σάντουιτς. Μάλιστα, με την παραπάνω φωτογραφία, εξηγούν ακριβώς τι εννοούν.

Μέλος της ερευνητικής ομάδας τονίζει ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για να «ξεκλειδωθεί» η τεχνολογία και να προχωρήσουν μπροστά, μέχρι να φτάσουν στο σημείο κατασκευής ενός αξιόπιστου σετ μπαταριών που θα έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες ενέργειας και θα φορτίζει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Βέβαια, μεγάλο ρόλο παίζει και ο παράγοντας του κόστους, κάτι που δεν έχουν αναφέρει καθόλου οι ερευνητές του Χάρβαρντ. Επίσης, δεν έχουν δώσει καμία λεπτομέρεια σχετικά με τα μειονεκτήματα της τεχνολογίας.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...