Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Οι αλλαγές σε εκπαίδευση, ΚΤΕΟ, point system

Υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία θα γίνει η κυκλοφοριακή αγωγή από τον Σεπτέμβρη, ενώ οι παραβάτες οδηγοί θα ενημερώνονται με SMS για τους πόντους του point system.

  • -
  • -

Αλλαγές στον ΚΟΚ φέρνει το σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, με στόχο τη συνολική αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια λοιπόν, παρουσιάστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής από τον υφυπουργό Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη. Ένας από τους βασικότερους πυλώνες του σχεδίου είναι η ένταξη του μαθήματος κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία, υποχρεωτικά, από τον Σεπτέμβρη.

Η νέα γενιά οδηγών θα λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση για σωστή και ασφαλή παρουσία στους δρόμους. Η οδική συμπεριφορά των Ελλήνων αποτελεί συχνά θέμα συζήτησης και η κατάλληλη βοήθεια από τα σχολεία θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Από την άλλη, εντύπωση προκαλεί ο ρυθμός μείωσης των θυμάτων στους ελληνικούς δρόμους.

Για τη δεκαετία 2010-2020 είδαμε τα σχετικά στοιχεία να βελτιώνονται σημαντικά, ωστόσο δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, σύμφωνα με τους ειδικούς, αφού τα νούμερα που προκύπτουν ίσως να είναι πλασματικά. Πιο συγκεκριμένα, ο εκσυγχρονισμός του οδικού δικτύου με τους νέους αυτοκινητόδρομους και τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας έχουν παίξει τον μεγαλύτερο ρόλο και όχι η αναβάθμιση της οδηγικής μας παιδείας.

Η οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα μας επίσης αποτυπώνεται στα συγκεκριμένα στοιχεία. Ο περιορισμός των μετακινήσεων και χρήσης των ιδιωτικών μεταφορικών μέσων, οδήγησε σε λιγότερα ατυχήματα, ενώ πολλοί έγιναν φειδωλοί με το δεξί πεντάλ του αυτοκινήτου τους για να εξοικονομήσουν μέρος από τα -πανάκριβα, πλέον- καύσιμα.

Τι αλλάζει στον ΚΟΚ

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θα τροποποιηθεί με βάση ένα νέο μοντέλο, διαφορετικής φιλοσοφίας. Πλέον θα θεσμοθετηθούν ποινές μη υψηλών χρηματικών προστίμων και θα δοθεί έμφαση στις βασικότερες, πιο επικίνδυνες παραβάσεις που γίνονται στους δρόμους, με αποτέλεσμα τους σοβαρότερους τραυματισμούς και θανάτους.

Η υπερβολική ταχύτητα, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας από όλους τους επιβαίνοντες ενός οχήματος, η μη χρήση κράνους από αναβάτη και συνεπιβάτη μοτοσικλέτας, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών και η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης, είναι οι παραβάσεις που μπαίνουν στο στόχαστρο.

«Η οδική ασφάλεια ήταν για χρόνια ταυτισμένη με τα υψηλά πρόστιμα και μάλιστα στη συνείδηση του κόσμου όσο πιο υψηλό ήταν ένα πρόστιμο τόσο πιο αποτελεσματικό θεωρούνταν. Ωστόσο η αλήθεια είναι κάπου στη μέση» είπε ο κ. Κεφαλογιάννης, δίνοντας σαφή στοιχεία για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει το υπουργείο.

Βασικοί άξονες του νέου ΚΟΚ θα είναι:

  • Η κατηγοριοποίηση των παραβάσεων του ΚΟΚ με βάση το βαθμό επικινδυνοτητας και συχνότητας
  • Ο διαχωρισμός των κυρώσεων με βασικό κριτήριο διαφοροποίησης την οδηγική συμπεριφορά ή την κατάσταση του οχήματος
  • Η μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30 χιλιόμετρα την ώρα στις κατοικημένες περιοχές
  • Η διασφάλιση της επιβολής και είσπραξης των προστίμων
  • Η καθιέρωση ηλεκτρονικής διαδικασίας για την παρακολούθηση των παραβάσεων του ΚΟΚ


Τα νέα στη μέθοδο του point system

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα αναλάβει δράση και θα συνεργαστεί με το υπουργείο Μεταφορών προκειμένου να γίνουν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις για το point system. Πιο συγκεκριμένα, θα έχουμε:

  • Ανασχεδιασμό του συστήματος ώστε ο παραβάτης να γνωρίζει ότι οι προβλεπόμενοι πόντοι θα καταγράφονται μέσα σε εύλογο χρόνο
  • Αμεση online ενημέρωση των οδηγών ακόμα και μέσω γραπτού μηνύματος στο κινητό τους τηλέφωνο για την καταγραφή των παραβάσεών τους και των πόντων που έχουν στο Point System
  • Δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης της Τροχαίας για την οδηγική συμπεριφορά όλων των οδηγών
  • Ποιοτικά στατιστικά στοιχεία για το είδος και τη συχνότητα της παραβατικότητας των Ελλήνων οδηγών

Το Ταμείο Οδικής Ασφάλειας θα αναλάβει την είσπραξη των προστίμων και θα τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών. Θα είναι ο βασικός μηχανισμός υποδοχής χρημάτων που προέρχονται από πρόστιμα του ΚΟΚ και στη συνέχεια θα γίνεται κατανομή των ποσών στους δήμους. Εκείνοι με τη σειρά τους θα αναφέρονται για τις δράσεις οδικής ασφάλειας που υλοποιούν.

Το σκηνικό αλλάζει και στα ΚΤΕΟ

Μόλις το 4,5% των αυτοκινήτων δεν καταφέρνουν να περάσουν από τον τεχνικό έλεγχο των ΚΤΕΟ σήμερα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ή έχουμε τα ασφαλέστερα οχήματα στην Ευρώπη ή ότι το νούμερο είναι πλασματικό. Για να έχουμε μια γενικότερη εικόνα, πάνω από το 30% των αυτοκινήτων «κόβονται» στη Γερμανία. Το ποσοστό στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα χαμηλό λόγω και της αδιαφορίας πολλών οδηγών για τον τεχνικό έλεγχο του οχήματός τους. Πολλοί δεν επισκέπτονται καν τις εγκαταστάσεις των ΚΤΕΟ και το πρόστιμο της παράβασης ίσα που ξεπερνά το κόστος του ελέγχου (65€ το πρόστιμο), οπότε πολλοί το ρισκάρουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, σύντομα θα ακολουθήσει και σώμα ελεγκτών του ίδιου του ΚΤΕΟ. Από την ίδρυση των ιδιωτικών ΚΤΕΟ το 2001 δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός ελέγχου της λειτουργίας τους και αυτό βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής με το Μητρώο Ελεγκτών ΚΤΕΟ.

Θα αποτελείται από διαπιστευμένους ιδιώτες μηχανικούς Π.Ε. οι οποίοι θα πραγματοποιούν επανελέγχους στην… πόρτα των ΚΤΕΟ έχοντας σαν δείγμα ένα όχημα που μόλις πέρασε με επιτυχία τον τεχνικό έλεγχο. Οι ίδιοι θα μετρούν και την ακριβή λειτουργία των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται από το ΚΤΕΟ. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η τιμωρία στα ΚΤΕΟ για πλημμελείς ελέγχους θα φτάνει μέχρι και στην αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του.

 

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...