Ρεπορτάζ: Στα ύψη η τιμή της βενζίνης. Αύξηση 20% από την αρχή της χρονιάς!

Οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο εμπορίας υγρών καυσίμων κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξηση τους επόμενους μήνες

  • -
  • -

Με διόλου ευκαταφρόνητη αύξηση στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης βρίσκονται αντιμέτωποι οι οδηγοί ύστερα από μια διετία που ο περιορισμός των μετακινήσεων είχε οδηγήσει σε εκλογίκευση της τιμής της βενζίνης στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Η άνοδος του κόστους της βενζίνης για τον τελικό καταναλωτή δεν αποτελεί πρωτοτυπία του φετινού καλοκαιριού, με τις τιμές σε νησιωτικούς προορισμούς να έχουν πάρει την ανιούσα.

Πλέον αποθαρρυντικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο εμπορίας υγρών καυσίμων κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξηση τους επόμενους μήνες. Η έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε μεγάλες διεθνείς αγορές (με έμφαση την Κίνα αυτή την περίοδο), η κρίση στο Αφγανιστάν αλλά και ο πόλεμος που έχει κηρύξει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν με το πετρελαϊκό λόμπι φαίνεται ότι δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τους καταναλωτές.

 

Ο φόβος ενός νέου Lockdown κρατά τις τιμές στα ύψη

Η μέση τιμή της αμόλυβδης βρίσκεται πέριξ των 1,70 ευρώ ανά λίτρο, ωστόσο ήδη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αγγίζει ακόμα και τα 2 ευρώ! Πρωταθλητής στην ακρίβεια της βενζίνης εμφανίζεται το σύμπλεγμα των Κυκλάδων όπου η μέση τιμή της αμόλυβδης στα μέσα Αυγούστου διαμορφώνεται στα 1,926 ευρώ/λίτρο. Η Τήνος και η Μύκονος για παράδειγμα έχουν ήδη «πατήσει» τα 2 ευρώ/λίτρο. Ακολουθούν τα Δωδεκάνησα με 1,845 ευρώ/λίτρο, η Σάμος 1,806 ευρώ/λίτρο.

Μεσοσταθμικά, η τιμή της βενζίνης στο σύνολο της επικράτειας βρίσκεται στα 1,692 ευρώ/λίτρο με συνολικά 23 Περιφέρειες της χώρας να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από την μέση τιμή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο εμφανίζει το γεγονός ότι την αντίστοιχη περσινή περίοδο η μέση τιμή της βενζίνης σε όλη τη χώρα ήταν κατά σχεδόν 20 λεπτά/λίτρο χαμηλότερη (διαμορφώθηκε στα 1,428 ευρώ/λίτρο).

Πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά το μέσο όρο τιμών σε όλους τους νομούς της χώρας.


Για αύξηση 20% στην αμόλυβδη και 17% στο πετρέλαιο κίνησης από την αρχή της χρονιάς, στην τελική τιμή διάθεσης κάνει λόγο κ. Γιώργος Ασμάτογλου, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων που επισημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ελαφρά υποχώρηση στις τιμές του αργού πετρελαίου στα 69 και 70 δολάρια το βαρέλι, αυτή δεν μετακυλίεται στους καταναλωτές.

Σημειώνεται μάλιστα ότι τον περσινό Αύγουστο η τιμή του Brent βρισκόταν στα 45 δολάρια, έχοντας καταγράψει άνοδο 23 δολαρίων από το Μάρτιο του 2020. Ο κ. Ασμάτογλου παραδέχεται ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης στο σύνολο της επικράτειας παραμένει υψηλή, ενώ σημειώνει ότι σε πολλές περιπτώσεις ο φόβος ενός νέου lockdown από το φθινόπωρο έχει οδηγήσει πολλούς πρατηριούχους να διατηρούν υψηλή την τελική τιμή πώλησης των καυσίμων.

ΔΕΙTΕ ΣΕ ΧΑΡΤΗ ΤΑ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ


Το ελληνικό φορολογικό «δράμα»

Διαχρονικά η χώρα έχει να παρουσιάσει ιδιαίτερα υψηλή φορολογία επί των καυσίμων, γεγονός το οποίο την καθιστά μία από τις ακριβότερες μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων. Ο Έλληνας καταναλωτής επιβαρύνεται με έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στην Γηραιά Ήπειρο, ο οποίος υπολογίζεται στο τέλος της διαδικασίας επιβολής φόρων.

Ειδικότερα, στην καθαρή τιμή της βενζίνης προστίθενται οι Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ), διάφορα τέλη και στη συνέχεια υπολογίζεται ο ΦΠΑ, αυξάνοντας σημαντικά την τελική τιμή. Οι Έλληνες καταναλωτές καλούνται να προμηθευτούν βενζίνη στην τέταρτη υψηλότερη τιμή, μετά φόρων, μεταξύ των ευρωπαίων. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η τιμή της βενζίνης προ φόρων, κατατάσσει τη χώρα σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο (περίπου 0,65 ευρώ/λίτρο).

Μελέτη του Tax Foundation επισημαίνει ότι το ελάχιστο όριο Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην αμόλυβδη είναι 0,36 ευρώ ανά λίτρο αλλά μόνο η Βουλγαρία και η Ουγγαρία κινούνται σε αυτά τα επίπεδα, καθώς οι υπόλοιπες χώρες επιβάλλουν υψηλότερους ΕΦΚ. Τον υψηλότερο ΕΦΚ συναντά κανείς στην Ολλανδία, ακολουθεί η Ιταλία και στη συνέχεια η Φινλανδία. Με εντελώς διαφορετικά οικονομικά και δημοσιονομικά δεδομένα ωστόσο η Ελλάδα καταλαμβάνει την πέμπτη θέση με τον ΕΦΚ να διαμορφώνεται στα 0,70 ευρώ/λίτρο!

 

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...