Έτοιμες οι πρώτες μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων χωρίς κοβάλτιο, τα αποθέματα του οποίου λιγοστεύουν
Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων πλέον μπορούν να είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά και προς τα… ανθρώπινα δικαιώματα.
- -
- -
Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν μπαταρίες ιόντων λιθίου για την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο συγκεκριμένος τύπος μπαταρίας απαιτεί κοβάλτιο για να κατασκευαστεί, επειδή το συγκεκριμένο υλικό ενισχύει την ενεργειακή της πυκνότητα, αλλά και τη διάρκεια ζωής της, αφού διατηρεί τη δομή των ιόντων λιθίου σταθερή.
Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι όλα τόσο… ρόδινα. Το κοβάλτιο, δεν συμβαδίζει με το φιλικό προς το περιβάλλον προφίλ των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Επίσης, ο πολλαπλασιασμός των ηλεκτρικών, αλλά και υβριδικών αυτοκινήτων έχει αυξήσει κατακόρυφα τη ζήτησή του, οπότε η τιμή του ανεβαίνει, ενώ τα αποθέματα στον πλανήτη λιγοστεύουν συνεχώς βάζοντας ερωτηματικά για το αν θα καταφέρουμε να το βρίσκουμε για πολλά χρόνια ακόμη.
Υπάρχει όμως ακόμη ένα σημαντικό αρνητικό στη χρήση κοβαλτίου. Το μεγαλύτερο μέρος της εξόρυξης κοβαλτίου (66% ποσοστό) γίνεται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και εκεί, χρησιμοποιούνται χιλιάδες παιδιά στην ανθυγιεινή διαδικασία που φέρνει το υλικό στην επιφάνεια. Κάπως έτσι, πάρα πολλά εργοστάσια αυτοκινήτων προσπαθούν να αποβάλλουν το κοβάλτιο από τις μπαταρίες των αυτοκινήτων τους και φαίνεται ότι βρέθηκε ο δρόμος, από μια κινέζικη εταιρεία.
Η πρωτότυπη μπαταρία που έφτιαξαν έχει χωρητικότητα 82,5 kWh. Τοποθετήθηκε σε ένα όχημα της Great Wall Motors (κινέζικη μάρκα αυτοκινήτων) και του επιτρέπει να κινηθεί για 600 χιλιόμετρα με μια φόρτιση. Οι επιδόσεις του οχήματος είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές με τα 0-100 χλμ./ώρα να έρχονται σε περίπου 5 δευτερόλεπτα, ενώ οι κατασκευαστές της μπαταρίας υποστηρίζουν ότι η αξιοπιστία της βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τις κλασικές ιόντων λιθίου που έχουν κοβάλτιο στη σύστασή τους.