Γιατί είναι χλιαρό το ενδιαφέρον για ηλεκτρικά ταξί - Τι μας είπαν οι επαγγελματίες

Πόσο θα αυξηθεί η επιδότηση για ηλεκτρικό ταξί – Τα σχέδια για σταθμούς φόρτισης ακόμη και σε πιάτσες ταξί

  • -
  • -

Σε διορθωτικές κινήσεις με στόχο την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των επαγγελματιών ταξί για την ηλεκτροκίνηση, προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά την ιδιαίτερα περιορισμένη προσέλευση ενδιαφερομένων για την επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά». Το κίνητρο των 10.500 ευρώ (τα 2.500 εκ των οποίων προέρχονται από την υποχρεωτική απόσυρση του παλαιού οχήματος) δεν κατάφερε να προσελκύσει τους αυτοκινητιστές, καθώς το ύψος της επιδότησης θεωρείται μικρό με δεδομένη την υψηλή τιμή αγοράς των ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο κλάδος, ο οποίος προέρχεται από μια δεκαετία πολύ περιορισμένης κίνησης λόγω της οικονομικής συγκυρίας, έχει αρχίσει σταδιακά να ανακάμπτει βλέποντας τις «κούρσες» να αυξάνονται σταδιακά. Ωστόσο, η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό σε αυτή τη φάση, με ελάχιστους αυτοκινητιστές να θέλουν να γίνουν τα «πειραματόζωα» όπως υποστηρίζουν, δοκιμάζοντας ένα ηλεκτρικό όχημα.

«Έχουν περιορισμένη αυτονομία, υψηλό κόστος συντήρησης, υπερβολικά υψηλό κόστος αγοράς και η ελληνική αγορά προσφέρει πολύ περιορισμένες επιλογές μοντέλων» υποστηρίζει στο GOCAR ο κ. Διονύσης Μουζάκης, ιδιοκτήτης ταξί που δραστηριοποιείται στην Αθήνα. «Τα λειτουργικά προβλήματα χρήσης ενός ηλεκτρικού οχήματος στην πόλη είναι αρκετά ακόμα καθιστώντας την επιλογή ενός ηλεκτρικού οχήματος τουλάχιστον κωμική», περιγράφει ο ίδιος που χρησιμοποιεί τελευταίας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ταξί, diesel EURO VI. Ο ίδιος πιστεύει ότι τα ανταλλακτικά και τα service ενός ηλεκτρικού ταξί είναι πολύ ακριβότερα και εξηγεί ότι διανύοντας τα δεκαπλάσια χιλιόμετρα από ένα συμβατικό ΙΧ, υπάρχει κίνδυνος να αναγκαστεί ο ιδιοκτήτης να προχωρήσει σε αντικατάσταση της μπαταρίας πολύ σύντομα, γεγονός που καθιστά τον ηλεκτροκινητήρα εντελώς ασύμφορο. Προφανώς η άποψη του κ. Μουζάκη συμμερίζονται οι περισσότεροι συνάδελφοί του.

Με τα έως τώρα δεδομένα η επιδότηση που προσφέρεται από το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» δεν είναι ικανή για να οδηγήσει τον κλάδο των ταξί στην... πρίζα. Ειδικότερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσφέρει για επιβατικά δημόσιας χρήσης οχήματα με λιανική τιμή προ φόρων έως 50.000 ευρώ οικολογικό μπόνους που φτάνει το 25% της λιανικής τιμής προ φόρων, το οποίο όμως δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 8.000 ευρώ. Αθροίζοντας σε αυτό και το όφελος από την απόσυρση παλαιού οχήματος (2.500 ευρώ), το συνολικό ποσό της επιδότησης φτάνει τα 10.500 ευρώ.

Ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε την δημόσια δαπάνη του προγράμματος για τα ταξί να ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα τροποποίησης της κατανομής της δημόσιας δαπάνης ανάλογα με την απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων ανά κατηγορία. Μέχρι σήμερα όμως μόλις 13 ταξί έχουν αιτηθεί της σχετικής επιδότησης, ενώ στους δρόμους της Αθήνας κυκλοφορούν μόνο τέσσερα: 3 Nissan Leaf και μόλις πριν από λίγες ημέρες «κατέβασε σημαία» κι ένα Skoda Enyaq iV.


Έτσι, ο υπουργός Περιβάλλοντος προχώρησε, πριν από λίγες εβδομάδες στην ανακοίνωση του ανοίγματος ενός νέου κύκλου επιδότησης. Ειδικότερα το συνολικό ύψος του νέου προγράμματος ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ και αυξάνει σημαντικά το ύψος της επιδότησης. Το συνολικό όφελος μετά τις βελτιώσεις του προγράμματος μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 22.500 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του οφέλους από την απόσυρση που φτάνει τα 2.500 ευρώ), καθώς το καθαρό ποσό της επιδότησης φτάνει τα 20.000 ευρώ πλέον. Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η αντικατάσταση 2.000 ταξί με ηλεκτροκίνητα, δηλαδή το 6% του συνολικού στόλου των ταξί.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον του υπουργείου Περιβάλλοντος επικεντρώνεται και στην ανάπτυξη του εθνικού δικτύου φόρτισης προκειμένου να διευκολυνθούν οι χρήστες ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Ειδικότερα προγραμματίζεται η χωροθέτηση από τους μεγάλους δήμους της χώρας 10.000 δημόσιων σταθμών φόρτισης. Στόχος του υπουργείου είναι η ανάπτυξη 8.656 σταθμών φόρτισης έως το τέλος του 2025, ενώ οι πρώτοι θα μπουν σε λειτουργία εντός του 2022.

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται μελέτη καταλληλότητας για την δημιουργία σημείων φόρτισης σε πιάτσες ταξί. Υπολογίζεται ότι στην Αθήνα υπάρχουν περίπου 180 πιάτσες και σε αυτή τη φάση έχει ζητηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος να ιεραρχηθούν οι πιάτσες αυτές ανάλογα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν και να εντοπιστούν εκείνες που μπορούν να φιλοξενήσουν σημεία φόρτισης.



Ειδικότερα εξετάζονται ζητήματα όπως η δυνατότητα του δικτύου παροχής ενέργειας να «σηκώσει» τους φορτιστές, τα τεχνικά χαρακτηριστικά της κάθε πιάτσας (εάν βρίσκονται δίπλα σε πεζοδρόμιο πχ) και φυσικά η κίνηση που παρατηρείται σε κάθε μια από αυτές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 50 πρώτες πιάτσες που θα επιλεγούν θα τοποθετηθούν ταχυφορτιστές. Στην παρούσα φάση γίνονται προσπάθειες απλοποίησης του τρόπου αδειοδότησης των σημείων φόρτισης από τους δήμους ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.  

Ως προς το εμπορικό ενδιαφέρον των εταιρειών για την τοποθέτηση φορτιστών φαίνεται ότι ανταγωνισμός είναι μεγάλος, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος τα οποία επιμένουν ότι το στοίχημα αυτή τη στιγμή είναι η επέκταση του δικτύου φόρτισης καθώς, όπως εκτιμούν «η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα αποκτήσει σταδιακά μια ροή, αλλά χωρίς σημεία φόρτισης δεν θα δούμε την κίνηση να αυξάνεται». 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η BEAT θέλει να «βάλει» στην πρίζα τα ταξί που συνεργάζονται μαζί της



AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...