Tέλος στην υπέρβαση του ορίου ταχύτητας φέρνει το «ISA» από το 2022
Ξεκίνησε ως μέρος του προαιρετικού εξοπλισμού σε πολυτελή μοντέλα και σύντομα θα γίνει υποχρεωτικό για κάθε καινούργιο αυτοκίνητο που πωλείται.
- -
- -
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλούς Μεταφορών υποδέχεται με ενθουσιασμό την νέα προϋπόθεση που έθεσαν οι ευρωπαϊκές χώρες για όλα τα νέα οχήματα που παρουσιάζονται από το 2022 κι έπειτα. Το ISA (Intelligent Speed Assistance) γίνεται πλέον και αυτό μέρος του βασικού εξοπλισμού και ενισχύει ακόμη περισσότερο τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως η περιοχή με τα υψηλότερα στάνταρ ασφαλείας στον χώρο της αυτοκίνησης, παγκοσμίως.
Από του χρόνου λοιπόν, το ISA προστίθεται στην λίστα των υποχρεωτικών συστημάτων παρέα με τα Advanced Emergency Braking (AEB), Emergency Lane Keeping Assist (ELKS) και ανιχνευτή κούρασης/απόσπασης προσοχής. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, κάθε νέο αυτοκίνητο που πωλείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2024 και μετά να είναι υποχρεωτικά εξοπλισμένο με τις παραπάνω τεχνολογίες.
Αν και η τελική συμφωνία για τη νέα νομοθεσία της ΕΕ για την ασφάλεια των οχημάτων, γνωστή ως «γενικός κανονισμός ασφάλειας», έγινε το 2019, οι λεπτομερείς τεχνικές απαιτήσεις για τα διάφορα απαιτούμενα συστήματα οριστικοποιούνται τώρα μετά από σχεδόν ένα χρόνο τεχνικών συζητήσεων.
Σε συνάντηση που έγινε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ υπέγραψαν την άτυπη έγκριση τους για σχέδια τεχνικών προδιαγραφών για το ISA που θα εγκριθούν επίσημα τον Ιούνιο.
Οι προδιαγραφές επιτρέπουν την τοποθέτηση πολλών διαφορετικών τύπων συστημάτων περιοριστών ταχύτητας. Σύμφωνα με το νόμο, ασχέτως τύπου, το σύστημα θα πρέπει να μπορεί να παρακαμφθεί και να επιτρέπει στον οδηγό να το απενεργοποιεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας διαδρομής.
Τα πιο αποτελεσματικά συστήματα, τα οποία είναι ήδη διαθέσιμα από το 2015 σε πολλά οχήματα, ουσιαστικά αυτό που κάνουν είναι να βοηθούν τους οδηγούς μειώνοντας την ισχύ του κινητήρα μόλις το όχημα φτάσει το όριο ταχύτητας. Ο οδηγός μπορεί να παρακάμψει το σύστημα πατώντας το πεντάλ του γκαζιού ώστε να επιταχύνει περισσότερο. Εκτιμάται πως συστήματα που παρεμβαίνουν με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσαν να μειώσουν τους θανάτους από τροχαία ατυχήματα κατά 20%.
Ωστόσο, μετά από ισχυρές και συνεχείς πιέσεις από τη βιομηχανία, η ΕΕ επιτρέπει επίσης την εγκατάσταση ενός συστήματος για το οποίο δεν υπάρχει διαθέσιμη έρευνα και το οποίο αναμένεται να είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό. Το πιο βασικό επιτρεπόμενο σύστημα διαθέτει απλώς μια ηχητική προειδοποίηση που ξεκινά λίγες στιγμές αφού το όχημα υπερβεί το όριο ταχύτητας και συνεχίζει να ηχεί για πέντε δευτερόλεπτα το πολύ. Έρευνες δείχνουν πως ότι οι ηχητικές προειδοποιήσεις είναι ενοχλητικές για τους οδηγούς και επομένως είναι πιο πιθανό να απενεργοποιηθούν. Ένα σύστημα που είναι απενεργοποιημένο δεν έχει κανένα όφελος για την ασφάλεια.
Το καλό είναι πως οι προδιαγραφές που θέτει η ΕΕ, υποχρεώνουν τους κατασκευαστές να παραδίδουν αναφορές με ανώνυμα δεδομένα χρηστών για το πως και αν χρησιμοποιείται το ISA. Έχοντας αυτό κατά νου, είναι πολύ πιθανό περίπου δύο χρόνια μετά την εφαρμογή της υποχρεωτικής προσθήκης του ISA στον εξοπλισμό, να υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε να προσδιορίσουμε ποιο είδος της εν λόγω τεχνολογίας είναι αποτελεσματικότερο.