BEAT: Πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών ταξί – Απαντήσεις στα παράπονα
Η BEAT επιχειρεί να γυρίσει σελίδα, μετά τα συνεχόμενα παράπονα των χρηστών.
- -
- -
Ηλεκτρικό ταξί με λιγότερο από 10.000 ευρώ (σε συνδυασμό με την επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά») υποστηρίζει η BEAT ότι θα μπορεί να προσφέρει στους συνεργαζόμενους οδηγούς της, όπως ανακοίνωσε η γενική διευθύντρια της εταιρείας κ. Άσπα Τοπαλούδη στο πλαίσιο εκτενούς προγράμματος κινήτρων με έμφαση στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας.
Στόχος της εταιρείας, όπως έχει ήδη ανακοινώσει από το περασμένο καλοκαίρι, είναι έως το 2025 ο στόλος της να είναι αμιγώς ηλεκτρικός. Έτσι προχωρά στην παροχή κινήτρων μεταξύ των οποίων είναι οι προνομιακές τιμές παροχής ρεύματος, καθώς και μια ολοκληρωμένη ομάδα τεχνικής υποστήριξης της ηλεκτροκίνησης για τους οδηγούς της. Επιδίωξη της εταιρείας είναι μέσα στο 2022 να διαθέτει 100 ηλεκτρικά ταξί, έναντι ενός που διαθέτει σήμερα.
Η εταιρεία παρουσίασε τον πρώτο κύκλο συνεργασιών της με τις εταιρίες Mercedes-Benz, Citroen, Peugeot, Skoda και Protergia, μέσα από τις οποίες 1000 οδηγοί-συνεργάτες θα μπορούν να απολαμβάνουν συγκεκριμένα προνόμια «πρασινίζοντας» την πόλη. Τα ηλεκτρικά μοντέλα των παραπάνω εταιρειών είναι το Skoda Enyaq iV, Citroen e-C4, Peugeot e-2008 και Mercedes-Benz EQA. Μάλιστα, η ΒΕΑΤ ανακοίνωσε πως για τους 100 πρώτους συνεργάτες της που θα επενδύσουν σε ηλεκτρικό όχημα, θα επιδοτήσει η ίδια το κόστος αγοράς και μελέτης της εγκατάστασης των φορτιστών.
Στην Ελλάδα το χαμηλότερο κόστος χρήσης ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Ευρώπη!
Σημειώνεται ότι, συνολικά η Free Now, η κοινοπραξία των BMW Group και Daimler AG για τις αστικές μεταφορές και μητρική της BEAT από το 2017, προχωρά σε επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ στην Ευρώπη σε βάθος 5ετίας, με τη μορφή κινήτρων προς τους οδηγούς, για να κάνουν τη μετάβαση στους μηδενικούς ρύπους. Όμως δεν έχει διευκρινιστεί το ύψος του ποσού που αναλογεί στην ελληνική αγορά.
Τι λένε οι οδηγοί της BEAT
Το 40% των οδηγών ταξί που συνεργάζεται με την εταιρεία υποστηρίζει ότι βασικό εμπόδιο για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση αποτελεί το υψηλό κόστος κτήσης ενός ηλεκτρικού οχήματος, με τους περιορισμούς στην αυτονομία και στις υποδομές φόρτισης να αποτελούν το αμέσως επόμενο αντικίνητρο. Αντίστοιχο ποσοστό (40%) των οδηγών υποστηρίζει ότι θα συζητούσε το ενδεχόμενο απόκτησης ηλεκτρικού οχήματος μέσω χρονομίσθωσης (leasing). Συνολικά το 80% των ερωτηθέντων θα ήθελε ένα ηλεκτροκίνητο όχημα, ενώ το 50% θα προχωρούσε άμεσα στην αλλαγή εάν η επιδότηση ήταν υψηλότερη.
Σημειώνεται ότι εντός του επόμενου έτους θα πρέπει να αποσυρθούν συνολικά 6.500 ταξί καθώς θα ξεπεράσουν το ηλικιακό όριο που ορίζει ο νόμος, γεγονός που δίνει πρόσφορο έδαφος στην BEAT να αναπτύξει σε αυτή τη χρονική στιγμή το πρόγραμμα ενίσχυσης της ηλεκτρoκίνησης. Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς της εταιρίας, τα έσοδα ενός οδηγού (για μία μόνο βάρδια την ημέρα) που θα χρησιμοποιήσει ηλεκτρικό όχημα μπορεί να αυξηθούν από 2.000 έως 6.000 ευρώ/έτος.
Παράπονα χρηστών της BEAT
Σε μια περίοδο που η εταιρεία έχει βρεθεί στο στόχαστρο έντονης κριτικής με τα παράπονα των χρηστών της να αυξάνονται συνεχώς, η ίδια επιχειρεί να αποδώσει τα όποια προβλήματα στις συγκοινωνιακές συνθήκες της Αθήνας. Πέραν του έντονου κυκλοφοριακού φόρτου που παρατηρείται πέριξ του Δακτυλίου και δυσχεραίνει σημαντικά την κίνηση των οδηγών της, η κ. Τοπαλίδου υποστήριξε ότι δεν επαρκούν τα ταξί της Αθήνας για να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες.
«Η αυξημένη τουριστική κίνηση στην Αθήνα αλλά και η πρακτική που ακολουθείται από πολλούς οδηγούς κατά τη θερινή τουριστική περίοδο να κατευθύνονται σε προορισμούς με υψηλότερη ζήτηση έχει περιορίσει τα διαθέσιμα οχήματα», σημείωσε η κ. Τοπαλίδου. Η εταιρεία ήρθε αντιμέτωπη με πτώση κατά 90% στις διαδρομές της κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown. Ωστόσο οι υγειονομικές συνθήκες και ο φόβος χρήσης των ΜΜΜ λόγω της πανδημίας, οδήγησαν την BEAT το τρέχον έτος σε αύξηση διαδρομών κατά 43% σε σχέση με το 2019. Σήμερα η εταιρεία εξυπηρετεί 1,2 εκατ. επιβάτες με 7.908 συνεργαζόμενους οδηγούς ταξί, και στην παρούσα φάση επικεντρώνεται στην διεύρυνση της χρήσης της ηλεκτροκίνησης μετά και τις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις.
Κλιματικός Νόμος: Τέλος οι κινητήρες βενζίνης και diesel – Τι θα γίνει με ταξί & leasing
Ο προγραμματισμός της εταιρείας θέλει την ένταξη και άλλων υπηρεσιών στην πλατφόρμα της, όπως είναι η ενοικίαση ηλεκτρικών πατινιών, οι υπηρεσίες διαμοιρασμού (car sharing) ή ακόμα και η χρήση των ΜΜΜ. Όπως εξήγησε όμως η κ. Τοπαλίδου, βασικό εμπόδιο αποτελεί η απουσία θεσμικού πλαισίου που να διέπει τόσο τις υπηρεσίες μικροκινητικότητας, όσο και άλλες μορφές μετακίνησης όπως είναι ο διαμοιρασμός. Σε εταιρικό επίπεδο, εντός του 2022 προγραμματίζεται η ενσωμάτωση της πλατφόρμας της Free Now σε αυτή της BEAT, έτσι ώστε να παρέχονται όλες οι υπηρεσίες της μητρικής εταιρείας στους χρήστες της BEAT και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης όπου δραστηριοποιείται.