Η επιστήμη μίλησε: Αυτά είναι τα πιο όμορφα αυτοκίνητα όλων των εποχών

Ανεξάρτητα από την υποκειμενική ομορφιά των γραμμών τους, κάποια αυτοκίνητα έχουν αναλογίες που πλησιάζουν τη χρυσή τομή, κι αυτό αποδεικνύεται μαθηματικά!

  • -
  • -

Συνηθίζουμε να λέμε ότι η ομορφιά είναι υποκειμενική. Και σίγουρα είναι, ωστόσο, χωρίς αμφιβολία, υπάρχει και η αντικειμενική ομορφιά. Εκείνη που οι περισσότεροι παραδέχονται ότι το άτομο ή το αντικείμενο που παρατηρούν, είναι πραγματικά όμορφο. Αυτό ισχύει και για τα αυτοκίνητα. Προφανώς, ένα μοντέλο μπορεί να αρέσει σε πολλούς, ενώ ίσως βρεθούν και άλλοι τόσοι που να μην τους «κάνει» αισθητικά. Ένα πραγματικά άσχημο αυτοκίνητο όμως, θα φαίνεται άσχημο στα μάτια της συντριπτικής πλειοψηφίας. Όπως και ένα πραγματικά όμορφο.

Μια έρευνα από το confused.com έρχεται για να δώσει απαντήσεις στο τι θεωρεί η επιστήμη όμορφο. Πολλά αυτοκίνητα μπορούν να πάρουν «τίτλο» στο κομμάτι της εμφάνισής τους, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση, ξεχωρίζουν εκείνα που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις Golden Ratio ή, σε απλά ελληνικά, της χρυσής τομής. Η χρυσή τομή είναι γνωστή από τα μαθηματικά και ουσιαστικά, πρόκειται για έναν λόγο που μπορεί να υπολογίσει και την ελκυστικότητα ενός αντικειμένου.

Δείτε ακόμη Ποιο είναι το «Πιο όμορφο αυτοκίνητο του 2022»;

Το confused.com έθεσε σε σύγκριση 380 αυτοκίνητα και τελικά, μας δείχνει τους εννέα νικητές, έναν από κάθε δεκαετία από το 1940 έως και σήμερα. Βλέποντας τα αποτελέσματα, κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει ότι κάθε ένα από τα αυτοκίνητα αυτά είναι πανέμορφα ή φουτουριστικά, όντας πολύ μπροστά από την εποχή τους. Φυσικά υπάρχουν και άλλα από κάθε δεκαετία που κερδίζουν αντίστοιχα θετικά σχόλια για την εμφάνισή τους, όμως εδώ ασχολούμαστε με τους νικητές της μαθηματικής ομορφιάς, του Golden Ratio. Και όταν μιλάει η επιστήμη, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα!

Σύμφωνα με τα κριτήρια της έρευνας, τα ομορφότερα αυτοκίνητα ήταν εκείνα που βγήκαν στην παραγωγή τη δεκαετία του 2010. Ακολουθεί με μικρή διαφορά η δεκαετία του 2000, ενώ οι δεκαετίες του 1950 και του 1940 είχαν τα λιγότερο όμορφα μοντέλα, με βάση εκείνα που μπήκαν στην εξίσωση. Μερικά από τα αυτοκίνητα που πέτυχαν πολύ υψηλά ποσοστά αλλά δεν κατάφεραν να μπουν στη λίστα επειδή υπήρξαν και άλλα με καλύτερα σκορ, ήταν τα McLaren 570S Coupe, Ferrari 360 Modena Challenge Stradale F1, Aston Martin One-77 και Aston Martin DB5.


Μεθοδολογία

Πώς προέκυψαν όμως τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας; Ουσιαστικά, χρησιμοποίησαν τις διαστάσεις των αυτοκινήτων. Το μήκος σε συνάρτηση με το φάρδος, αλλά και το ύψος, δημιουργούν κάποιες συγκεκριμένες αναλογίες που σε μαθηματικό επίπεδο, υποδηλώνουν αρμονία. Στη συνέχεια αναπτύχθηκε ένας αλγόριθμος και τα αυτοκίνητα που έφταναν πιο κοντά στο τέλειο, με βάση τον συγκεκριμένο αλγόριθμο, ήταν οι νικητές.

Πηγή: Confused

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...