Θερινά, χειμερινά, σπορ λάστιχα: Πόσο φθείρεται το καθένα [video]
Οι ειδικοί θέλησαν να μάθουν πόση φθορά παρουσιάζουν τα ελαστικά ανά 1.000 χιλιόμετρα. Τα αποτελέσματα είναι άκρως ενδιαφέροντα.
- -
- -
Μια διαφορετική από τα συνηθισμένα αλλά εξαιρετικά χρήσιμη δοκιμή, που δείχνει τι φθορά των ελαστικών ανάλογα με τον τύπο τους, πραγματοποίησε η γερμανική ADAC, η μεγαλύτερη λέσχη αυτοκινήτων στον κόσμο με δεκάδες εκατομμύρια συνδρομητές.
Οι εμπειρογνώμονες του οργανισμού έκαναν δοκιμές σε θερινά, χειμερινά και σπορ ελαστικά και αξιολόγησαν τα αποτελέσματα από σχεδόν 100 διαφορετικά αυτοκίνητα που έφεραν διαφορετικών διαστάσεων τροχούς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, κατά μέσο όρο η φθορά στη γόμα των ελαστικών είναι στα 117 γραμμάρια ανά 1.000 χιλιόμετρα.
Το γράφημα με
το μέσο όρο κάθε μάρκας
Η μάρκα Michelin πέτυχε το καλύτερο σκορ και μάλιστα σε κάθε διάσταση που δοκιμάστηκε, επιτυγχάνοντας φθορά μόλις 90 gr./ 1.000 km. κατά μέσο όρο. Αντίθετα, στην τελευταία θέση βρέθηκε η Pirelli, ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές με 134 gr./1.000 km.
Το συμπέρασμα είναι πως η καλύτερη επιλογή αποτελεί ένα touring ελαστικό με μικρή σχετικά διάσταση -για παράδειγμα 185/65/R15 ή 205/55/R16. Όσο πιο μεγάλο είναι το λάστιχο παρουσιάζεται υψηλότερη φθορά λόγω της μεγαλύτερης επιφάνειας του και κατ΄επέκταση της τριβής του στην επιφάνεια του δρόμου.
Για παράδειγμα, μια διάσταση 225/40 R18 έχει φθορά 160 gr., ενώ το Cross Climate+ της Michelin σε διάσταση 185/65 R15 μόλις 58 gr./1.000 km.
Αν συγκρίνουμε τους τύπους μεταξύ τους, τα θερινά καταγράφουν τα καλύτερα αποτελέσματα, με τα χειμερινά να ακολουθούν και τα σπορ να εμφανίζουν το χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Το γράφημα με τον τύπο κάθε ελαστικού
Ο επικεφαλής του Κέντρου Τεχνολογίας της ADAC, dr Reinhard Kolke, δήλωσε σχετικά με τα αποτελέσματα: «Η τάση προς ολοένα και μεγαλύτερες και πιο σπορ διαστάσεις ελαστικών δεν έχει νόημα, από την άποψη της βιωσιμότητας. Εξάλλου στην καθημερινή χρήση, τα σπορ ελαστικά δεν προσφέρουν κάτι παραπάνω από πλευράς ασφάλειας σε σχέση με τα θερινά το καλοκαίρι ή τα χειμερινά τον χειμώνα. Ορισμένοι κατασκευαστές θα πρέπει να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους και να επικεντρωθούν περισσότερο στη βιωσιμότητα των ελαστικών».
Η δοκιμή έγινε με βάση τις τρέχουσες μελέτες
της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του
περιβάλλοντος και τη διαπίστωση ότι περίπου 500.000
τόνοι υπολειμμάτων μείγματος καουτσούκ και μικροπλαστικών
παράγονται κάθε χρόνο στους ευρωπαϊκούς δρόμους
από τα λάστιχα.
Πηγή: ADAC