Renault-Nissan-Mitsubishi: Ετοιμάζουν 35 νέα ηλεκτρικά μοντέλα έως το 2030
Μία από τις μεγαλύτερες συμμαχίες αυτοκινητοβιομηχανιών στον κόσμο, ανακοίνωσαν κοινά έργα και δράσεις για να διαμορφώσουν το κοινό τους μέλλον προς το 2030.
- -
- -
Ενάμιση χρόνο μετά την ανακοίνωση του νέου επιχειρηματικού μοντέλου συνεργασίας για την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μελών-εταιρειών της, η Συμμαχία των Renault, Nissan και Mitsubishi, βασίζεται πλέον σε γερά θεμέλια, με οφέλη τόσο από έναν αποτελεσματικό οργανισμό επιχειρησιακής διακυβέρνησης, όσο και από την εντατική και ευέλικτη συνεργασία.
Η Συμμαχία έχει καθορίσει έναν κοινό οδικό χάρτη για το 2030, για τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα (EVs) και την Ευφυή & Συνδεδεμένη κινητικότητα, κατανέμοντας τις επενδύσεις προς όφελος των εταιρειών της, αλλά και των πελατών τους.
Σχέδιο Leader-Follower
Τα μέλη της κοινοπραξίας έχουν αναπτύξει μια μεθοδολογία
«έξυπνης διαφοροποίησης» που καθορίζει το
επιθυμητό επίπεδο κοινών σημείων για κάθε όχημα, ενσωματώνοντας
πολλές παραμέτρους πιθανής οικονομίας κλίμακας, όπως πλατφόρμες,
εργοστάσια παραγωγής, κινητήρες ή
κατηγορία οχημάτων. Αυτό συμπληρώνεται και ενισχύεται από μια
αυστηρότερη προσέγγιση στο σχεδιασμό και τη διαφοροποίηση του
αμαξώματος. Για παράδειγμα, η κοινή πλατφόρμα για
τις κατηγορίες C και D θα προσφέρει πέντε μοντέλα από τρεις
μάρκες.
Ενισχύοντας αυτή τη διαδικασία, τα μέλη της Συμμαχίας θα εστιάσουν στη χρήση κοινών πλατφορμών τα επόμενα χρόνια από το 60% σήμερα, σε περισσότερο από το 80% των συνδυασμένων 90 μοντέλων τους, το 2026. Αυτό θα επιτρέψει σε κάθε εταιρεία να εμβαθύνει στις ανάγκες των πελατών της, προσφέροντας τα καλύτερα δυνατά μοντέλα, ενώ παράλληλα επεκτείνει τις καινοτομίες σε ολόκληρη τη Συμμαχία, με χαμηλότερο κόστος.
Πέντε κοινές πλατφόρμες EV
Η Συμμαχία έχει πρωτοστατήσει στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων, με περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη επενδυθεί στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Στις κύριες αγορές (Ευρώπη, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Κίνα) 15 εργοστάσια της Συμμαχίας παράγουν ήδη ανταλλακτικά, κινητήρες, μπαταρίες για 10 μοντέλα EV που κυκλοφορούν στους δρόμους, με περισσότερα από 1 εκατομμύριο αυτοκίνητα EV να έχουν πωληθεί μέχρι στιγμής και 30 δισεκατομμύρια αμιγώς ηλεκτρικά χιλιόμετρα, να έχουν διανυθεί.
Βασιζόμενη σε αυτή τη μοναδική τεχνογνωσία, επιταχύνει με
επενδύσεις ύψος 23 δισεκατομμυρίων ευρώ στην
ηλεκτροκίνηση τα επόμενα πέντε χρόνια, οδεύοντας σε 35 νέα
μοντέλα EV έως το 2030.
Το 90% αυτών των μοντέλων θα βασίζεται σε πέντε κοινές πλατφόρμες EV, που καλύπτουν τις περισσότερες αγορές, σε όλες τις μεγάλες περιοχές:
• Η CMF-AEV, η πιο προσιτή πλατφόρμα στον κόσμο
• Οικογένεια πλατφορμών KEI-EV (mini όχημα) για εξαιρετικά συμπαγή EV
• Οικογένεια πλατφορμών LCV-EV Family για τους επαγγελματίες, έχοντας ως βάση το νέο Nissan Town Star
Παράλληλα, τα μέλη της συμμαχίας προχωρούν σε κοινή στρατηγική και πρωτοποριακές καινοτομίες για τις μπαταρίες, επιλέγοντας τον ίδιο προμηθευτή στις βασικές αγορές. Στόχος τους είναι η μείωση του κόστους της μπαταρίας κατά 50% το 2026 και 65% έως το 2028.
Επίσης, συνεργάζονται με στρατηγικούς εταίρους για να προσφέρουν την καλύτερη πρόταση στους πελάτες της για φόρτιση καθ’ οδόν.
25 εκατομμύρια αυτοκίνητα συνδεδεμένα με το Alliance Cloud έως το 2026
Η έξυπνη και συνδεδεμένη κινητικότητα, είναι κρίσιμοι τομείς για
αυξημένη κοινή καινοτομία σε όλη τη Συμμαχία. Με 20ετή εμπειρία στο
ADAS (προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού) και
την αυτόνομη οδήγηση, Renault, Nissan και
Mitsubishi συνεχίζουν να βελτιώνουν την οδηγική ασφάλεια
σε πραγματικές συνθήκες, την άνεση και την απόλαυση, παρέχοντας
καινοτομίες με έξυπνες τεχνολογίες οχημάτων και υποβοήθησης οδηγού,
με απτό παράδειγμα το βραβευμένο σύστημα ProPILOT
της Nissan.
Με κοινές πλατφόρμες και ηλεκτρονικά εξαρτήματα, μέχρι το 2026 αναμένουν να διαθέσουν περισσότερα από 10 εκατομμύρια οχήματα σε κυκλοφορία. Μάλιστα, 45 από τα μοντέλα των εταιρειών της συμμαχίας θα εξοπλίζονται με συστήματα αυτόνομης οδήγησης.
Η συμμαχία θα είναι επίσης η πρώτη παγκοσμίως κατασκευάστρια αρχικού εξοπλισμού μαζικής παραγωγής (OEM) που θα εισάγει το οικοσύστημα της Google στα αυτοκίνητά της. Το πρώτο αυτοκίνητο που υιοθετεί το καινούριο λογισμικό αναμένεται το 2025. Στη συνέχεια θα ενσωματωθεί σε όλα τα αυτοκίνητα, αναβαθμίζοντας το ψηφιακό οικοσύστημα, προσφέροντας εξατομικευμένη εμπειρία, νέες βελτιωμένες υπηρεσίες και μειωμένο κόστος συντήρησης.
Επιπλέον, τα οχήματα που καθορίζονται από το λογισμικό θα μπορούν να επικοινωνούν με συνδεδεμένα αντικείμενα, χρήστες και υποδομές.