Απόσυρση: Τα αυτοκίνητα που στείλαμε για ανακύκλωση το 2021

Δεκάδες χιλιάδες αυτοκίνητα έστειλαν στην πρέσα την περασμένη χρονιά οι Έλληνες. Ποια είναι όμως τα μοντέλα που απέσυραν περισσότερο;

  • -
  • -

Στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορεί ένας από τους πιο γερασμένους στόλους της Ευρώπης, με το μέσο όρο ηλικίας των οχημάτων με βάση τα στοιχεία της ACEA (Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων) να είναι στα 16,6 έτη.

Όπως αντιλαμβάνεται ο καθείς, η αντικατάσταση των παλιών ρυπογόνων αυτοκινήτων με νέας τεχνολογίας οχήματα, κρίνεται αναγκαία. Πέρυσι, ανακυκλώθηκαν στη χώρα μας περίπου 57.000 γηρασμένα τετράτροχα, με τα 4.800 από αυτά να καταστρέφονται και να διαγράφονται από την «Alykon Κυκλική Οικονομία».

alykon1

Πόσα αυτοκίνητα ανά κάτοικο έχουμε στην Ελλάδα;

Με λίγα λόγια, η εταιρεία το 2021 παρέλαβε στις εγκαταστάσεις της το 9% του συνόλου των αυτοκινήτων που προορίζονταν για απόσυρση και οριστική διαγραφή. Έτσι, είναι σε θέση να δώσει ένα ενδιαφέρον δείγμα για τα μοντέλα, την ηλικία και την παλαιότητα των αυτοκινήτων που «πετάμε», αλλά και για τη συνολική εικόνα των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους ανά την επικράτεια.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του CEO της «Alykon Κυκλική Οικονομία» Ιωάννη Σμυρλή, «μόνο το 20% των αυτοκινήτων που αποσύρθηκαν, είχαν τεθεί σε ακινησία. Γεγονός που μεταφράζεται ότι τα υπόλοιπα, αν και ηλικίας 17 έως 30 ετών, κυκλοφορούσαν στους ελληνικούς δρόμους κανονικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και ποιότητα των μεταφορών, την προστασία του περιβάλλοντος και την αμεσότητα της ανάγκης μετάβασης σε μια «πράσινη» οικονομία».

alykon

Τα μοντέλα-πρωταθλητές στην απόσυρση για το 2021, όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα της «Alykon Κυκλική Οικονομία» είναι το Fiat Punto και το Volkswagen Polo, με 137 αυτοκίνητα έκαστο, ενώ ακολουθούν το Opel Corsa και το Seat Ibiza με 115 μονάδες. Στην τρίτη θέση βρέθηκε το Hyundai Accent με 101 αντίτυπα και ακολουθούν τα Citroen Saxo, Renault Megane, Toyota Corolla, Renault Clio. Στην 10η θέση του σχετικού πίνακα της απόσυρσης για το 2021 βρίσκεται το Peugeot 206 με 66 αυτοκίνητα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...