Αθήνα: Μείωση-ρεκόρ στην ατμοσφαιρική ρύπανση!

Με βάση νέα έρευνα, η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα βρίσκεται σε τέτοια επίπεδα, που έχει ανάγκη τελευταία τη μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση αυτήν τη στιγμή.

  • -
  • -

Η επιβολή νέων, αυστηρότερων ορίων για τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων με τη θέσπιση της νόρμας Euro 7, έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν τα βενζινοκίνητα και diesel αυτοκίνητα στον πλανήτη μας.

Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πέρυσι ήταν τόσο υψηλά, που η μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση γίνεται περισσότερο αναγκαία από ποτέ.

city air1

Η ομάδα του Uswitch, αφού έλαβε υπόψιν τις μετρήσεις του aqicn.org και τα δεδομένα από τη Eurostat την περίοδο 2019-2021, έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με την ποιότητα αέρα σε κάθε μεγαλούπολη της Γηραιάς Ηπείρου και κατά συνέπεια αυτές που χρειάζονται περισσότερο τα ηλεκτρικά οχήματα ώστε να μειωθεί η ρύπανση.

Με βάση τις μετρήσεις, οι κάτοικοι στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, το 2021 ανέπνεαν το πιο μολυσμένο αέρα και η μετάβαση προς νέες πιο πράσινες μορφές ενέργειας κρίνεται επιτακτική. Πολύ μεγάλη ήταν πέρυσι η ρύπανση σε Βουδαπέστη και Τάλλιν, σε αντίθεση με την Αθήνα η οποία έλαβε μια ανέλπιστη πρωτιά.

Διαβάστε ακόμη Το Euro 7 θα σημάνει το τέλος των κινητήρων βενζίνης;

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Αθήνα είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που μείωσε περισσότερο από κάθε άλλη την ατμοσφαιρική ρύπανση την τελευταία διετία, οπότε χρειάζεται λιγότερο τα ηλεκτρικά οχήματα τη δεδομένη χρονικη στιγμή, με βάση πάντα όσα αναφέρονται στη μελέτη. Το ποσοστό μάλιστα αγγίζει το εκπληκτικό 35%, ξεπερνώντας πόλεις – πρότυπα, όπως η Στοκχόλμη και η Κοπεγχάγη.

city air2

Βέβαια, το γεγονός ότι μειώθηκαν τα επίπεδα ρύπανσης δεν σημαίνει πως η ελληνική πρωτεύουσα έχει και τον καθαρότερο αέρα. Η πτώση σε μικροσωματίδια οφείλεται κατά κύριο λόγο στους περιορισμούς μετακίνησης που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του Covid-19 και τη μείωση της κίνησης. Αυτό σημαίνει πως, κατά την επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς, οι ρύποι στον αέρα πάνω από τα κεφάλια των Αθηναίων θα αυξηθούν εκ νέου.  

Εκτός κι αν ως εκ θαύματος μετατραπούμε σε μια «πράσινη» πόλη όπως επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση, ακολουθώντας το παράδειγμα μητροπόλεων της Ευρώπης και θέτοντας τον μεγαλεπήβολο είναι η αλήθεια, στόχο πλήρους απαγόρευσης της πώλησης αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και diesel το 2030.

Πρωτεύουσα Χώρα Μεταβολή
ρύπων
(2019-2021)
Athens Greece -34.85%
Dublin Ireland -24.76%
Stockholm Sweden -18.05%
Sarajevo Bosnia and Herzegovina -13.63%
Copenhagen Denmark -12.21%
Skopje North Macedonia -12.03%
Lisbon Portugal -11.25%
Nicosia Cyprus -10.31%
Prague Czechia -8.48%
Amsterdam Netherlands -7.06%
Rome Italy -6.17%
Berlin Germany -5.58%
Helsinki Finland -5.37%
Vienna Austria -3.99%
Paris France -2.02%
Brussels Belgium -0.24%
London United Kingdom -0.16%
Oslo Norway 0.06%
Bratislava Slovakia 2.57%
Warsaw Poland 2.69%
Madrid Spain 2.90%
Tallinn Estonia 11.06%
Budapest Hungary 12.24%
Reykjavík Iceland 13.99%


Πηγή: Uswitch

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...