Πώς επηρεάζεται η παραγωγή αυτοκινήτων από τις κυρώσεις στη Ρωσία;
Μεγάλοι κατασκευαστές, όπως το VW Group, η Renault, η Ford, η Hyundai και ο όμιλος Stellantis, που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
- -
- -
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σοκ και αποτροπιασμό στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Η κλιμάκωση των προκλήσεων του Πούτιν έφερε την αντίδραση της Δύσης με μια σειρά κυρώσεων που επηρεάζει μεταξύ άλλων και την αυτοκινητοβιομηχανία.
Στη Ρωσία δραστηριοποιούνται πολλοί και μεγάλοι κατασκευαστές. Κολοσσοί των τεσσάρων τροχών έχουν επενδύσει δις ευρώ, με τη δημιουργία προηγμένων μονάδων παραγωγής αυτοκινήτων και κινητήρων. Για παράδειγμα, η Volkswagen διαθέτει δύο εργοστάσια, όπου κατασκευάζονται τα Polo και Tiguan, καθώς και το Skoda Rapid. Σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες έχει και η Renault, αφού κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο της AvtoVAZ που κατασκευάζει τα εμβληματικά Lada, ενώ στην ιδιοκτησία της βρίσκεται κι ένα εργοστάσιο στη Μόσχα.
Εργοστάσια συναρμολόγησης λειτουργούν σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας η Ford, η Hyundai με την Kia και η Stellantis μέσω των Peugeot, Citroen και Opel. Άπαντες παρακολουθούν πολύ στενά την κατάσταση, αφού όπως αντιλαμβάνεται ο καθείς, η παραγωγή είναι τεράστια και οποιαδήποτε αποπομπή της Ρωσίας από τη Δύση, θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στις εταιρείες.
Διαβάστε επίσης: ΠΟΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κανείς δεν γνωρίζει τι μορφή των κυρώσεων ακόμη, αλλά όπως και να έχει, θα υπάρξει πρόβλημα στην εισαγωγή ανταλλακτικών και εξαρτημάτων από τις άλλες χώρες. Οι επικεφαλής των κατασκευαστών αναζητούν ήδη τρόπους ώστε να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Γνωρίζουν πως η παραγωγή είναι πολύ πιθανό να μειωθεί ή και να διακοπεί για κάποιο διάστημα.
Ανησυχία για τις πρόσφατες εξελίξεις επικρατεί και στο στρατόπεδο των BMW και Mercedes-Benz, αλλά και εταιρειών όπως η Continental, που έχουν συμφέροντα εκεί.
Ένα μποϊκοτάζ από την πλευρά των δυτικών θα προκαλούσε εμπορικό τσουνάμι και τίποτα δεν μπορούσε να ανασχέσει τον κίνδυνο της φυσικής απώλειας της τροφοδοσίας για αρκετούς μήνες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται πως έχουν λάβει την απόφασή τους για επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, κάνοντας λόγο για «τεράστιες και σφοδρές συνέπειες» για τη Ρωσία λόγω των ενεργειών της, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους.
Υπό των εφιαλτικό λοιπόν ήχο των σειρήνων του πολέμου στην Ουκρανία και την πορεία των διαπραγματεύσεων, θα εξαρτηθεί η επόμενη μέρα. Η Ρωσική οικονομία πλέει σε αχαρτογράφητα νερά, όπως και οι αυτοκινητοβιομηχανίες που διαθέτουν εργοστάσια εκεί.