Η Shell ζητάει συγγνώμη και εγκαταλείπει τη Ρωσία
Ύστερα από την έντονη κριτική που δέχθηκε, κλείνει ακόμα και τα πρατήρια καυσίμων της στη χώρα.
- -
- -
Δραστικά μέτρα φαίνεται πως πήρε η Shell προκειμένου να δείξει πως στέκεται «έμπρακτα» στο πλευρό των πληγέντων και πως εναντιώνεται στην Ρωσία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση, αποσύρεται από όλους τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, συμπεριλαμβανομένου του αργού πετρελαίου, των προϊόντων πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Καθόλου τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός, πως η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά την αυστηρή κριτική που άσκησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας. Βλέπετε η Shell είχε προχωρήσει σε αγορά 100.000 τόνων αργού πετρελαίου από την Ρωσία, η οποία το πρόσφερε με τεράστια έκπτωση. Τότε ήταν που ο Ουκρανός Υπουργός ρώτησε τον ενεργειακό κολοσσό, εάν «το πετρέλαιο είχε την μυρωδιά ουκρανικού αίματος». Την σχετική δημοσίευση μπορείτε να τη βρείτε εδώ.
Αρχικά η Shell προσπάθησε να υποστηρίξει την θέση της λέγοντας πως μόνη της σκέψη ήταν η αποφυγή προβλημάτων στην τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλα τώρα αποδέχθηκε το λάθος της λέγοντας πως η συγκεκριμένη κίνηση δεν ήταν σωστή. Δείτε τι δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η απόφασή μας την περασμένη εβδομάδα να αγοράσουμε ένα φορτίο ρωσικού αργού πετρελαίου που θα διυλιστεί σε προϊόντα όπως η βενζίνη και το ντίζελ — παρόλο που έγινε με την ασφάλεια των προμηθειών στην πρώτη γραμμή της σκέψης μας — δεν ήταν σωστή και ζητάμε συγγνώμη».
Έτσι η βρετανική εταιρεία σκοπεύει να αλλάξει την εφοδιαστική της αλυσίδα για το αργό πετρέλαιο, προσπαθώντας να μεταφέρει «σταδιακά» τους τεράστιους όγκους που έπαιρνε μέχρι σήμερα από την Ρωσία, σε άλλες πηγές. Παράλληλα θα κλείσει τους σταθμούς εξυπηρέτησης της καθώς και τις δραστηριότητες καυσίμων αεροσκαφών και λιπαντικών στη Ρωσία. Δείτε εδώ την επίσημη ανακοίνωση στο Twitter.
Η εταιρεία ανέφερε ότι η αλλαγή θα χρειαστεί εβδομάδες για να ολοκληρωθεί και θα οδηγήσει σε μειωμένη δυνατότητα επεξεργασίας σε κάποια από τα διυλιστήρια της.
Πηγή: Shell