Τι απέγινε το πλοίο με τα 4.000 Porsche, Lamborghini, Audi και VW;
Μια καταστροφική φωτιά διέλυσε τα πάντα. Εκατομμύρια δολάρια τοξικών οχημάτων βρίσκονται στον βυθό του ωκεανού. Οι Αρχές ψάχνουν κάποιον να κατηγορήσουν.
- -
- -
Στις 10 Φεβρουαρίου, ο καπετάνιος του Felicity Ace έβαλε μπροστά τις μηχανές. Το εμπορικό πλοίο 60.000 τόνων βγήκε από το λιμάνι του Έμντεν στη Γερμανία, κουβαλώντας ένα τεράστιο εμπόρευμα συνολικής αξίας 541 εκατ. δολαρίων σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες.
Λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 17 Φεβρουαρίου, το βαπόρι με σημαία Παναμά έπιασε φωτιά. Προσάραξε στα ανοικτά των Αζόρων, ένα πορτογαλικό αρχιπέλαγος στο μέσο του Ατλαντικού Ωκεανού, με ισχυρές δυνάμεις του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής να δίνουν μάχη για να περιορίσουν τις φλόγες.
Πού πήγαινε το Felicity Ace
Η φωτιά που έκαιγε όλο αυτό το διάστημα, προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο κύτος, με αποτέλεσμα το φορτηγό πλοίο να γείρει προς τα δεξιά και την 1η Μαρτίου να βυθιστεί, περίπου 253 μίλια μακριά από τις Αζόρες. Προφανώς και δεν θα φτάσει ποτέ στο Ντέιβισβιλ του Ρόουντ Άιλαντ στις ΗΠΑ, όπου και ήταν ο τελικός προορισμός του. Ούτε τα πολυτελή αυτοκίνητα που μετέφερε. Τα 3.965 αυτοκίνητα των Volkswagen, Porsche, Audi και Lamborghini κείτονται στον βυθό, με τις αμερικανικές αντιπροσωπείες να ενημερώνουν τους πελάτες για την κατάσταση και να ζητούν την κατανόηση και την υπομονή τους, καθώς η παράδοση θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη καραβιά.
Ο αντιπρόεδρος δημοσίων σχέσεων της Porsche Cars North America, Angus Fitton, με email που απέστειλε στο Associated Press, ανέφερε: «Εργαζόμαστε ήδη για να αντικαταστήσουμε κάθε αυτοκίνητο που καταστράφηκε. Σύντομα, όσα χάθηκαν θα κατασκευαστούν και θα εισαχθούν στη χώρα».
Η επικοινωνία προφανώς και είναι το κλειδί για την εμπιστοσύνη μεταξύ πελατών και εταιρείας, αλλά η απώλεια τόσων αυτοκινήτων δημιουργεί ένα ακόμη πρόβλημα στο ήδη υπάρχον, που προκαλεί η έλλειψη ημιαγωγών.
Τι προκάλεσε την πυρκαγιά
Το Felicity Ace, άνηκε στην MOL Ship Management Singapore Pte Ltd και το πλήρωμα απαρτιζόταν από 22 ανθρώπους. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους. Όσο για την αιτία της πρόκλησης της καταστροφικής πυρκαγιάς, οι Αρχές ακόμη την αναζητούν. Το μόνο βέβαιο είναι πως, τα ηλεκτρικά οχήματα που υπήρχαν στα αμπάρια δυσχέραιναν το έργο των σωστικών συνεργείων. Οι δυνάμεις δεν μπόρεσαν να περιορίσουν τη φωτιά, καθώς οι μπαταρίες ιόντων λιθίου που εξοπλίζουν τα EV αναφλέγονταν συνεχώς και απαιτούνταν εξειδικευμένος εξοπλισμός για την κατάσβεση.
Όπως δήλωσε στο Reuters, o καπετάνιος Joao Mendes Cabecas, το πλοίο καιγόταν από άκρη σε άκρη. Τα πάντα έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων ήταν υπαίτιες γι΄αυτό.
Τα αίτια είναι ανάγκη να διαλευκανθούν προκειμένου οι πλοιοκτήτριες εταιρείες να αποφύγουν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.
Θα απορροφήσει το VW Group την απώλεια
Ο γερμανικός όμιλος έχει τη δυνατότητα να καλύψει τη ζημιά. Το πλοίο και το φορτίο - 4.000 πανάκριβα supercars, πολυτελή SUV και premium ηλεκτρικά – είναι πλήρως ασφαλισμένα και το VW Group έχει προνοήσει για την περίπτωση απώλειας.
Είναι ασφαλές να χρησιμοποιούνται πλοία για τη μεταφορά αυτοκινήτων;
Παρότι η διέλευση των Ωκεανών είναι επικίνδυνη, η χρήση φορτηγών πλοίων παραμένει ο ασφαλέστερος τρόπος μεταφοράς οχημάτων από τη μια πλευρά της γης στην άλλη. Φυσικά και ο πιο οικονομικός. Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν δημιουργήσει εγκαταστάσεις συναρμολόγησης και παραγωγής σε χώρες-κλειδιά ανά την υφήλιο για να μειώσουν τις ανάγκες μεταφοράς, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό για όλες τις μάρκες.
Τα ναυτιλιακά ατυχήματα είναι ελάχιστα σε σχέση με τον όγκο των διαδρομών που εκτελούνται. Από το 2000, 8 πλοία μεταφοράς οχημάτων έχουν χαθεί στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου του Felicity Ace.
Το πλοίο μπορεί να ανασυρθεί;
Το βάθος στην περιοχή που βυθίστηκε το βαπόρι ανέρχεται σε 9.842 πόδια, δηλαδή περίπου 2.700 μέτρα. Οι προσπάθειες έρευνας και ανάκτησης είναι αδύνατες σε τέτοιο βάθος. Όσο για το αν υπάρχει περίπτωση θαλάσσιας ρύπανσης, δεν μπορεί να απαντηθεί με σιγουριά.
Τα σωστικά συνεργεία έκαναν αγωνιώδεις προσπάθειες από την πρώτη στιγμή για να αποφευχθεί η ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή. Τήρησαν όλα τα πρωτόκολλα και άπαντες εύχονται να μην διαρρεύσει το πετρέλαιο. Σε αυτή την περίπτωση, το πρόστιμο προς την εταιρεία ιδιοκτησίας του πλοίου θα είναι υπέρογκο. Αυτό όμως έχει ελάχιστη σημασία εμπρός στην περιβαλλοντική καταστροφή.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που ψάχνει απάντηση είναι κατά πόσο θα επηρεάσουν το θαλάσσιο περιβάλλον τα υλικά που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρικά οχήματα, όπως το λίθιο, το νικέλιο και το κοβάλτιο.
Διαβάστε επίσης: Εικόνες φρίκης στα γκαράζ του Norman Atlantic