Γιατί όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα λένε ψέματα για το μέγεθος της μπαταρίας τους;

Οι κατασκευαστές δε λένε αλήθεια για τη χωρητικότητα των μπαταριών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όμως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτή την πρακτική. Αντίθετα, μας συμφέρει.

  • -
  • -

Η χωρητικότητα της μπαταρίας είναι ίσως το σημαντικότερο μέγεθος που κοιτάμε σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Σε γενικές γραμμές ισχύει ο απλός κανόνας, «όσο πιο μεγάλη η μπαταρία, τόσο πιο μεγάλη η αυτονομία». Δηλαδή η μεγάλης χωρητικότητας μπαταρία, θα μας επιτρέψει να καλύψουμε μεγαλύτερη απόσταση, προτού χρειαστεί να σταματήσουμε για να φορτίσουμε. Η μονάδα μέτρησης της χωρητικότητας στις μπαταρίες είναι η kWh (κιλοβατώρα).

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων συνήθως αναφέρεται μόνο ένα νούμερο, όμως αυτό λέει τη μισή αλήθεια. Προκειμένου να έχουμε μια σαφή εικόνα για τη χωρητικότητα χρειαζόμαστε πάντα δύο νούμερα. Πρόκειται για την ονομαστική (Gross) και την ωφέλιμη (Net) χωρητικότητα. Η πρώτη είναι πάντα μεγαλύτερη της δεύτερης.

Χωρητικότητα μπαταρίας

Ονομαστική ή ωφέλιμη χωρητικότητα;

Η ονομαστική χωρητικότητα είναι η ποσότητα του ρεύματος που μπορεί να αποθηκεύσει μια μπαταρία αν τη γεμίσουμε τόσο, ώστε να μη χωράει «ούτε ένα ηλεκτρόνιο παραπάνω». Ωστόσο, οι μπαταρίες λιθίου έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες και αν τις φορτίζουμε μέχρι το απόλυτο 100%, σύντομα θα εμφανιστεί πολύ έντονη φθορά. Το ίδιο ισχύει και για την εκφόρτισή τους. Αν τραβήξουμε από μέσα όλο το ηλεκτρικό φορτίο που έχουν, οδηγούμαστε και πάλι σε έντονη φθορά σε μικρό χρονικό διάστημα.

Προκειμένου οι κατασκευαστές να εξασφαλίσουν ότι οι μπαταρίες θα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, έχουν αποφασίσει ότι ένα ποσοστό θα «πηγαίνει χαμένο». Δηλαδή όταν η μπαταρία θα δείχνει ότι βρίσκεται στο 100%, στην πραγματικότητα θα είναι πιο κάτω. Αντίστοιχα, όταν δείχνει ότι βρίσκεται στο 0%, στην πραγματικότητα θα υπάρχει ακόμα φορτίο μέσα της.

Δείτε ακόμα: Τα 8+1 ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κοστίζουν κάτω από 30.000 €

Η μπαταρία δείχνει άδεια. Είναι όμως;

Αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες σχετικά με την αυτονομία, κάποιοι κατασκευαστές εμφανίζονται κάπως πιο ελαστικοί ως προς το θέμα της εκφόρτισης. Δηλαδή ακόμα και όταν η ένδειξη  φτάσει στο (ονομαστικό) 0%, επιτρέπουν την κίνηση για κάποια ακόμα χλμ. όμως με σαφώς πιο χαμηλές επιδόσεις, ώστε να μειωθεί το στρεσάρισμα της μπαταρίας.

Κάτι αντίστοιχο έχουμε δει να συμβαίνει και στα θερμικά μοντέλα με τη λεγόμενη ρεζέρβα. Δηλαδή ακόμα και όταν η πρόβλεψη φτάσει να γράφει 0 χλμ. (ή ανάψει λαμπάκι στα πιο παλιά αυτοκίνητα) υπάρχει ακόμα καύσιμο ώστε να καλυφθεί μια μικρή απόσταση.

Χωρητικότητα μπαταρίας

Πόση μπαταρία «πάει χαμένη»;

Αν και τα παραπάνω έχουν καθολική ισχύ, η πολιτική των εταιρειών διαφοροποιείται ανάλογα με τους στόχους που έχει η κάθε μία. Συνήθως η χωρητικότητα που επιλέγουν να «θυσιάσουν» κυμαίνεται ανάμεσα στο 5% και το 10%. Δηλαδή μια μπαταρία της οποίας η ωφέλιμη χωρητικότητα είναι 60 kWh, μπορεί να έχει συνολική η οποία φτάνει τις 63-66 kWh συνήθως. Για παράδειγμα στο Audi Q4 e-tron 35 η ονομαστική χωρητικότητα είναι 55 kWh, ενώ η ωφέλιμη 52 kWh. Τα αντίστοιχα νούμερα για το Opel Corsa-e είναι 50 kWh και 45 kWh, για το Kia EV6 Long Range 2WD είναι 77,4 kWh και 72,5 kWh, ενώ για το FIAT 500 είναι 42 kWh και 37,3 kWh.

Ποια τιμή ανακοινώνει η κάθε εταιρεία;

Ένα σημείο διαφοροποίησης των εταιρειών είναι το ποιο μέγεθος επιλέγουν να ανακοινώσουν. Για παράδειγμα, οι εταιρείες του Volkswagen Group (Volkswagen, Audi, Skoda, SEAT, Cupra) και οι Hyundai - Kia αναγράφουν την ωφέλιμη χωρητικότητα, δηλαδή αυτή που τελικά θα είναι διαθέσιμη στον χρήστη. Από την άλλη, υπάρχουν εταιρείες όπως εκείνες του ομίλου Stellantis (Opel, Citroen, Peugeot, DS, FIAT) οι οποίες επιλέγουν να αναγράφουν την ονομαστική χωρητικότητα. Καμία από τις δύο επιλογές δεν μπορεί να θεωρηθεί σωστή ή λανθασμένη, καθώς η αυτονομία που ανακοινώνει η κάθε μάρκα έχει μετρηθεί με ίδια μεθοδολογία. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην είναι άμεσα συγκρίσιμα τα μεγέθη των μπαταριών, όμως μπορούν να μπουν σε σύγκριση οι αυτονομίες και αυτό είναι που τελικά ενδιαφέρει τον χρήστη.

Ουσιαστικά ο συμβιβασμός που γίνεται είναι ότι οι εταιρείες ανταλλάσσουν ένα κομμάτι της δυνητικής αυτονομίας, προκειμένου να πετύχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία και διάρκεια ζωής. Εσείς τι λέτε; Αν αγοράζατε κάποιο ηλεκτρικό μοντέλο, θα λαμβάνατε υπόψη το ποσοστό που μένει αναξιοποίητο στο μοντέλο που σας ενδιαφέρει;

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...