Ποια Windows; Τα αυτοκίνητα έχουν πολύ περισσότερο κώδικα πλέον!
Η ψηφιοποίηση των αυτοκινήτων έχει προχωρήσει τόσο πολύ, ώστε κάθε ένα να περιέχει πλέον πολλά εκατομμύρια γραμμές κώδικα.
- -
- -
Μία περιεκτική εικόνα έδωσε στη δημοσιότητα η Volkswagen, στην οποία παρουσιάζεται η εξέλιξη των αυτοκινήτων από αναλογικές συσκευές με τη μηχανολογία στο επίκεντρο, σε υπολογιστές με ρόδες.
Windows και Google για μέτρο σύγκρισης
Πριν συνεχίσουμε πρέπει να αναφέρουμε το εξής. Τα Windows 10, ένα από τα πιο πολύπλοκα προγράμματα του πλανήτη υπολογίζεται ότι έχουν περίπου 50 εκατομμύρια γραμμές κώδικα, ενώ για τη λειτουργία ολόκληρης της Google και όλων των προϊόντων που αυτή έχει, ο κώδικας φτάνει τα 2 δισεκατομμύρια γραμμές κώδικα. Πάμε να δούμε, λοιπόν, πού βρίσκονται τα αυτοκίνητα;
Στην αρχή όλα ήταν αναλογικά
Το infographic ξεκινάει με το Beetle το οποίο δεν περιείχε ούτε μία γραμμή κώδικα, καθώς ήταν απλά ένα σύνολο από μηχανολογικά εξαρτήματα αναλογικού χαρακτήρα. Η παραγωγή του αυτοκινήτου ξεκίνησε το 1938 και σε ορισμένα μέρη του πλανήτη συνεχίστηκε μέχρι και το 2003, με αρκετές αλλαγές στην πορεία, αλλά πάντα χωρίς ούτε ένα ψηφιακό εξάρτημα.
Τα πρώτα δειλά βήματα
Το επόμενο βήμα είναι το Golf δεύτερης γενιάς στο οποίο τα μόνα ψηφιακά συστήματα ήταν κάποια συστήματα ελέγχου, δηλαδή οι πρώτες υλοποιήσεις αυτού που συνηθίζουμε να λέμε εγκέφαλο του αυτοκινήτου. Το μοντέλο παραγόταν από το 1985 μέχρι το 1992. Σε αυτό το στάδιο οι απαιτήσεις σε κώδικα ήταν ακόμα πάρα πολύ μικρές, οπότε περίπου 50.000 γραμμές ήταν αρκετές.
Δείτε ακόμα: Τα 5 οικογενειακά ηλεκτρικά που αγοράζεις με 30.000 ευρώ
Πιάσαμε το εκατομμύριο
Μέσα σε λιγότερο από 15 χρόνια, οι εξελίξεις στην ψηφιοποίηση των αυτοκινήτων ήταν ραγδαίες. Έτσι φτάνουμε στο Passat B6 το οποίο παραγόταν από το 2005 μέχρι το 2010. Ανάλογα με το μοντέλο και τον εξοπλισμό, πλέον ο κώδικας που υπήρχε σε κάθε ένα Passat που έβγαινε στο δρόμο κυμαίνονταν από 1 μέχρι 3 εκατομμύρια γραμμές.
Προσπερνώντας τα Windows
Από εκεί κάνουμε ένα τελευταίο άλμα και φτάνουμε στο σήμερα. Σύμφωνα με το επίσημο Infographic της γερμανικής μάρκας, στο Golf όγδοης γενιάς και στο ID.5 GTX υπολογίζεται ότι το μέγεθος του κώδικα που απαιτείται ώστε να λειτουργήσουν κυμαίνεται από 10 μέχρι και 100 εκατομμύρια γραμμές. Δηλαδή φτάνουν να έχουν τόσο κώδικα όσο δύο φορές τα Windows. Φυσικά αυτό ισχύει για όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα της εταιρείας, ειδικά τα ηλεκτρικά.
Πάμε για τη Google
Ωστόσο, η εξέλιξη δεν τελειώνει και στο μέλλον αυτή η ποσότητα κώδικα σε κάθε αυτοκίνητο θα αυξηθεί κατακόρυφα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Volkswagen, αρκετά σύντομα θα φτάσουμε στην περιοχή των 200-300 εκατομμυρίων γραμμών. Δηλαδή κάθε αυτοκίνητο που θα πωλείται θα έχει πάνω από 10% του κώδικα που απαιτείται για να λειτουργήσει ολόκληρη η Google. Ο Thomas Ulbrich, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και CDO (επικεφαλής του τομέα δεδομένων), είπε ότι το Trinity που έρχεται το 2026 θα έχει 2-2.5 φορές περισσότερο κώδικα σε σχέση με το ID.3.
Εσείς τι λέτε; Θα σταματήσει κάπου αυτή η πορεία ή τα αυτοκίνητα θα γίνονται ολοένα και πιο πολύπλοκα σε επίπεδο κώδικα;