Τέλος το μποτιλιάρισμα στην Αθήνα: Τι αλλάζει σε δρόμους και ΜΜΜ

Συνθήκες συγκοινωνιακής ασφυξίας επικρατούν στους δρόμους της πρωτεύουσας με τις μετακινήσεις να μετατρέπονται σε καθημερινό εφιάλτη.

  • -
  • -

Μπορεί η εκτίναξη του κόστους των καυσίμων να έχει περιορίσει ελαφρώς τα ΙΧ που κινούνται στην Αθήνα, ωστόσο το κυκλοφοριακό πρόβλημα παραμένει έντονο, υπαρκτό και σίγουρα δυσεπίλυτο. Μια σειρά από έργα που έχουν προγραμματιστεί, ή έχουν ήδη ξεκινήσει αναμένεται να αλλάξουν τις συνθήκες συγκοινωνιακού κορεσμού που παρατηρούνται στην Αθήνα. Μπορεί να μην τα δούμε να ολοκληρώνονται από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά μέσα στην επόμενη δεκαετία η εικόνα της πόλης θα έχει αλλάξει ριζικά. Μια σειρά από οδικά έργα σε συνδυασμό με τις επικείμενες επεκτάσεις των μέσων σταθερής τροχιάς, που θα εξυπηρετούν πολύ μεγαλύτερη ακτίνα μετακινήσεων αναμένεται να ελαφρύνουν σημαντικά την Αθήνα από το έντονο και ανυπόφορο κυκλοφοριακό πρόβλημα. 

Ο δρόμος για μια πιο εύχρηστη Αθήνα είναι στρωμένος με… άσφαλτο

Ανάσα στην έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση, που έχει να προσφέρει σε κατοίκους και επισκέπτες αυτή η πόλη αναμένεται να δώσει μια σειρά από οδικά έργα, τα οποία έχουν προγραμματιστεί, με ορισμένα εξ αυτών να είναι ήδη σε εξέλιξη. Συνολικά ο σχεδιασμός του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών περιλαμβάνει τη διεύρυνση του οδικού δικτύου με τρόπο που να συνδέει με ευκολία τα βόρεια, δυτικά και ανατολικά τμήματα του νομού.

athens

Πολυαναμενόμενες είναι οι προγραμματισμένες επεκτάσεις της Αττικής Οδού με την «Αστική Σήραγγα Ηλιούπολης» (ή «Υμηττού»), την επέκταση της λεωφόρου Κύμης, που έχει ήδη δημοπρατηθεί και την επέκταση προς την Ραφήνα, η οποία θα προσφέρει άμεση σύνδεση με το λιμάνι της περιοχής. Παράλληλα με την «Αστική Σήραγγα Ηλιούπολης» θα εκτελεστούν και οι εργασίες αναβάθμισης της λεωφόρου Βουλιαγμένης που θα διευκολύνει λίγο την κατάσταση στο πολύπαθο παραλιακό μέτωπο. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επέκτασης της Αττικής Οδού προς το Λαύριο, έργο το οποίο συνδέεται όμως και με τις πολιτικές αποφάσεις ενίσχυσης του λιμένα Λαυρίου.

Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης θέλει την αναβάθμιση του Λαυρίου ώστε να απαλλαγεί το λιμάνι της Ραφήνας από σημαντικό όγκο ακτοπλοϊκών συνδέσεων, που το έχει οδηγήσει σε συνθήκες κορεσμού. Σε θεωρητικό επίπεδο έχει έρθει στο τραπέζι των συζητήσεων και το ενδεχόμενο κατασκευής της «Σήραγγας Αργυρούπολης», σενάριο το οποίο όμως δεν φαίνεται να προκρίνεται στο άμεσο μέλλον. Το σύνολο των παραπάνω οδικών έργων αναμένεται να παραδοθεί στην κυκλοφορία μέχρι το 2030, καθώς ορισμένα από αυτά έχουν ήδη δημοπρατηθεί, ενώ εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται η συμβασιοποίηση πολλών εξ αυτών.

Διαβάστε επίσης: Ακρίβυνε η βενζίνη, πήραμε ΜΜΜ, αλλά δεν έπεσε η κίνηση! Δες γιατί

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ταυτόχρονα στραμμένο το βλέμμα στη δυτική Αττική με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στον τριπλό κόμβο Σκαραμαγκά. Το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να απαλλάξει την Αττική από το καθημερινό μποτιλιάρισμα που παρατηρείται στην έξοδο προς Ασπρόπυργο – Κόρινθο. Σαλαμίνα και Πέραμα περιμένουν εναγωνίως την προγραμματισμένη υποθαλάσσια ζεύξη των δύο περιοχών και παρά το γεγονός ότι δεν επηρεάζει το σύνολο της Αττικής αναμένεται να αλλάξει άρδην την εικόνα των δύο δήμων. Το σύνολο των έργων στην Δυτική Αττική αναμένεται να ξεκινήσουν να παραδίδονται από το 2026 έως και το 2030.

 «Τρένο» θα πάνε τα… ΙΧ

Ένα από τα εμβληματικότερα έργα, που πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας είναι η νέα γραμμή 4 του μετρό. Στόχος είναι να απαλλάξει τους δρόμους της Αθήνας από χιλιάδες ΙΧ, καθώς θα καλύψει τις ανάγκες πυκνοκατοικημένων περιοχών του κέντρου. Σημειώνεται ότι η «μετεπιβίβαση» των οδηγών στα μέσα σταθερής τροχιάς αποτελεί το στοίχημα κάθε κυβέρνησης, καθώς συγκοινωνιακά κρίνεται ως μία από τις αποτελεσματικότερες λύσεις αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού προβλήματος που παρατηρείται σε αστικές περιοχές.

athens

Ο μετροπόντικας θα προσεγγίσει το 2023 και για πρώτη φορά, ύστερα από μία δεκαετία, το κέντρο της πόλης. Ο προγραμματισμός θέλει τη λειτουργία 15 νέων σταθμών του μετρό, που θα εκτείνονται από το Άλσος Βεΐκου έως την Ακαδημία και στη συνέχει μέχρι το Γουδή. Η νέα γραμμή θα συνδέεται με τις υφιστάμενες γραμμές 2 (στο σταθμό Πανεπιστήμιο) και 3 (στο σταθμό Ευαγγελισμός). Η «πορτοκαλί» γραμμή 4 είναι προγραμματισμένη να δοθεί προς εμπορική εκμετάλλευση το 2029.

Στο μεταξύ αναμένεται η επέκταση της γραμμής 2 του μετρό από την Ανθούπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο στο Ίλιον. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα ανάδοχος θα υπάρχει το 2023, ο οποίος θα κληθεί να προσθέσει 4 χλμ. και τρεις σταθμούς στο Ίλιον, έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Σημαντικό και ιδιαίτερα δύσκολο τεχνικά έργο αποτελεί η προγραμματισμένη υπογειοποίηση μέρος της γραμμής 1 του μετρό στο τμήμα μεταξύ Φαλήρου και Πειραιά. Μπορεί να μην πρόκειται για επέκταση υφιστάμενου δικτύου, ωστόσο η υπογειοποίηση της γραμμής θα απαλλάξει μεγάλο μέρος του οδοστρώματος, το οποίο θα μπορεί να παραδοθεί προς χρήση στα αυτοκίνητα σε μια περιοχή που η κυκλοφοριακή συμφόρηση αποτελεί καθημερινότητα.

athens

Στόχος είναι το 2030 να βρει την Αθήνα με τέσσερις γραμμές και 89 σταθμούς μετρό και ενισχυμένο οδικό δίκτυο. Σήμερα η πόλη μετρά τρεις γραμμές μετρό και 68 σταθμούς. Η προσθήκη της επέκτασης του μετρό στον Πειραιά (κέντρο) που αναμένεται τους προσεχές μήνες θα ανεβάσει τους σταθμούς σε 71. Το τραμ από την πλευρά του μετρά σήμερα δύο γραμμές, 59 στάσεις και περίπου 30 χλμ δικτύου. Μετά την παράδοση στην κυκλοφορία της επέκτασης του τραμ στον Πειραιά, πριν από λίγους μήνες, τα έργα του μέσου έχουν ολοκληρωθεί με πιθανές επεκτάσεις να μην βρίσκονται στο προσκήνιο.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...