Γιατί τρέμει το τιμόνι; Οι 4 πιθανές βλάβες
Το σύστημα διεύθυνσης του αυτοκινήτου μας θα πρέπει πάντα να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση, χωρίς περίεργα «τρέμουλα» να διαταράσσουν την ισορροπία του.
- -
- -
Ένα από τα κομμάτια που ο οδηγός αλληλεπιδρά με το αυτοκίνητο, είναι το τιμόνι. Η κατεύθυνση του οχήματος εξαρτάται από τις εντολές του προς αυτό, ωστόσο και το ίδιο το σύστημα διεύθυνσης πληροφορεί τον χειριστή του, για τη θέση των τροχών και την πρόσφυση αυτών. Υπάρχουν μερικές φορές όμως που το τιμόνι μπορεί να τρέμει. Δεν αναφερόμαστε σε στιγμιαία «τινάγματα» που προκαλούνται από το ανάγλυφο του δρόμου αλλά σε συνεχές, σταθερό και έντονο τρέμουλο. Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις;
Το τρέμουλο στο τιμόνι ποτέ δεν είναι φυσιολογικό
Ένας οδηγός που χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του για καιρό γνωρίζει πως είναι η αίσθησή του. Αν ξαφνικά αρχίσει να τρέμει το τιμόνι τότε κάτι πάει στραβά. Σε κάποιο μέρος του οχήματος, κάτι έχει χαλάσει, έχει χάσει τη ρύθμισή του ή έχει φθαρεί υπερβολικά και χρειάζεται αντικατάσταση. Όποια κι αν είναι η περίπτωση, πρέπει άμεσα να γίνει έλεγχος προκειμένου να μη δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα. Το σύστημα διεύθυνσης αποτελεί κομμάτι υψίστης σημασίας για την οδική συμπεριφορά του οχήματος και ένα πιο σοβαρό πρόβλημα, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε ατύχημα.
1. Το τιμόνι τρέμει σε συγκεκριμένη ταχύτητα
Αν παρατηρήσετε ότι το τιμόνι σας τρέμει ενώ κινείστε σε ένα φάσμα συγκεκριμένων ταχυτήτων, π.χ. στα 100-120 km/h, και «ηρεμεί» όταν κινείστε πιο γρήγορα ή πιο αργά, τότε το πρόβλημα μπορεί να είναι η ζυγοστάθμιση των τροχών. Τα μικρά μεταλλικά «βαρίδια» που βλέπουμε πάνω στις ζάντες είναι εκεί για να ισορροπούν την κύλιση και να μη μεταφέρουν δονήσεις στο αυτοκίνητο. Η ζυγοστάθμιση μπορεί να γίνει εύκολα σε βουλκανιζατέρ, καθώς έχουν ειδικά μηχανήματα για τον έλεγχό της και κοστίζει λίγα χρήματα.
2. Το τιμόνι τρέμει σε όλες τις ταχύτητες
Στην περίπτωση που το τιμόνι δεν μένει ποτέ «ήσυχο» και τρέμει σε οποιαδήποτε ταχύτητα, τότε είναι πολύ πιθανό το αυτοκίνητο να έχει κάποια στραβωμένη ζάντα. Οι ελληνικοί δρόμοι δεν διακρίνονται για την καλή τους ποιότητα οπότε σε κάποια δυνατή λακκούβα, ίσως η ζάντα στράβωσε από το χτύπημα. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μια ζάντα μπορεί να στραβώσει αλλά αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος, στην Ελλάδα τουλάχιστον.
Δείτε ακόμη: Πώς καταλαβαίνω ότι χρειάζομαι αλλαγή αμορτισέρ;
Οι σιδερένιες ζάντες επίσης στραβώνουν και μάλιστα, πιο εύκολα. Η επισκευή μπορεί να γίνει σε καταστήματα εξειδικευμένα στις βαφές και επισκευές ζαντών. Ακόμη ένα σενάριο για τρέμουλο στο τιμόνι σε όλες τις ταχύτητες, είναι να προέρχεται από τα ελαστικά. Η ανομοιόμορφη φθορά μπορεί να προκαλέσει τρέμουλο, όπως και τα παλιά, ταλαιπωρημένα ελαστικά που έχουν αποκτήσει εξογκώματα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αντικατασταθούν γιατί πλέον είναι επικίνδυνα.
3. Το τιμόνι τρέμει στο φρενάρισμα
Αν όταν πατάτε το πεντάλ του φρένου, παρατηρείτε έντονο τρέμουλο στο τιμόνι, τότε έχουν στραβώσει οι δισκόπλακες. Πιέζοντας το φρένο, η δαγκάνα σφίγγει τη δισκόπλακα με τα τακάκια και επειδή είναι στραβωμένη, μεταφέρεται κραδασμός στο άκρο. Ως αποτέλεσμα, περνάει αμέσως στο τιμόνι που κρατάμε. Δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας σε πρώτη φάση, αλλά αργά ή γρήγορα θα στραβώσουν και τα τακάκια, οπότε συνιστούμε να κάνετε έλεγχο σε ένα συνεργείο το συντομότερο δυνατό.
Δείτε ακόμη: Δισκόφρενα: Πώς θα καταλάβω ότι χρειάζονται αλλαγή;
4. Το τιμόνι τρέμει κατά την επιτάχυνση
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι οδηγοί καταλαβαίνουν ότι τρέμει το τιμόνι τους στην επιτάχυνση ή τις ανηφόρες σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, όπου θα πρέπει να πιέσουν περισσότερο το γκάζι. Ακούγεται λίγο… περίεργο, αλλά υπάρχει εξήγηση. Σε μερικά αυτοκίνητα αν κοπεί μια από τις βάσεις μηχανής, ο κινητήρας δεν σταθεροποιείται σωστά και όταν τον πιέζουμε προκαλεί δονήσεις. Φυσικά οι κραδασμοί μεταφέρονται σε όλο το αυτοκίνητο και όχι μόνο στο τιμόνι, αλλά οι περισσότεροι οδηγοί εκεί εντοπίζουν την αφύσικη συμπεριφορά, αφού οι δονήσεις έρχονται κατευθείαν στα χέρια τους.