Τι είναι η ετικέτα ελαστικών - Τι σημαίνει κάθε δείκτης;

Κάθε νέο ελαστικό που πωλείται, συνοδεύεται και από την… ετικέτα του. Εσύ ξέρεις να τη διαβάζεις;

  • -
  • -

Πολλά προϊόντα που αγοράζουμε καθημερινά έχουν ετικέτες στις συσκευασίες τους από τις οποίες μπορείς να μάθεις πολλά πράγματα. Από τα φαγώσιμα μέχρι και τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας, αν ξέρουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες τους μπορούμε να κάνουμε πολύ καλύτερες αγορές, πάντα με βάση τις δικές μας ανάγκες και «θέλω». Στην προκειμένη περίπτωση, ας κοιτάξουμε καλύτερα τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας.

Εδώ και δέκα χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση υποχρεώνει τους κατασκευαστές ελαστικών που δραστηριοποιούνται στην ήπειρό μας να συνοδεύουν τα προϊόντα τους με μια ετικέτα. Σε αυτή προφανώς δεν μπορείς να δεις όλα τα χαρακτηριστικά του ελαστικού, αλλά αποκτάς μια εικόνα για μερικούς από τους σημαντικότερους τομείς. Μάλιστα, δείχνουν αναλυτικά τις πιστοποιήσεις που έχουν λάβει, κυρίως τα χειμερινά ελαστικά ή τα τεσσάρων εποχών που στοχεύουν σε περισσότερα τερέν.

Στην αρχή οι αριθμοί μοιάζουν «ακαταλαβίστικοι» αλλά εύκολα μπορούμε να τους εξηγήσουμε. Τα σύμβολα υποδεικνύουν με σαφήνεια το νόημά τους και οι βαθμολογίες του εκάστοτε ελαστικού αναγράφονται με βάση τις επιδόσεις τους σε συγκεκριμένη κλίμακα.

Στην παραπάνω φωτογραφία διακρίνουμε μια ετικέτα ελαστικού. Θα αρχίσουμε να τη διαβάζουμε από την κορυφή της, μέχρι και το τέλος, για να δούμε τελικά τι πληροφορίες μας δίνει. Πρώτα από όλα συναντάμε το όνομα του κατασκευαστή. Στη συνέχεια, τον τύπο του ελαστικού και πιο κάτω, η διάσταση με κάποιες επιπλέον πληροφορίες.

Πώς διαβάζουμε τις διαστάσεις του ελαστικού

Το νούμερο «205» σε αυτή την περίπτωση, είναι το φάρδος του πέλματος σε χιλιοστά. Το «50» που ακολουθεί το ύψος του ελαστικού (προφίλ) σε ποσοστό επί του φάρδους (50% σε αυτή την περίπτωση, άρα 102,5 χιλιοστά) και το R είναι ο τύπος του ελαστικού, Radial στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το 17 που ακολουθεί αφορά τις ίντσες της ζάντας που μπαίνει μέσα στο ελαστικό και το XL υποδηλώνει κατασκευή ελαστικού Extra Load για αντοχή σε περισσότερο βάρος. Πάνω-κάτω, αυτά τα γνωρίζουν οι πιο πολλοί.

Δείτε ακόμα Πώς καταλαβαίνω ότι χρειάζομαι αλλαγή αμορτισέρ;

Στη συνέχεια όμως, υπάρχουν ενδείξεις που λίγοι ξέρουν να «αποκρυπτογραφήσουν». Το «93» έχει να κάνει με το μέγιστο βάρος που αντέχει κάθε ελαστικό. Αφορά μέτρηση σε κλίμακα και ο αριθμός 93 μας λέει ότι κάθε ελαστικό μπορεί να αντέξει έως 650 κιλά. Το «Η» είναι και πάλι μια ένδειξη σε κλίμακα και έχει να κάνει με τη μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να υποστηρίξει το ελαστικό. 210 km/h σε αυτή την περίπτωση. Τέλος, το FR δείχνει ότι η ζάντα βρίσκεται πιο μέσα από το ελαστικό, άρα προστατεύεται από αυτό σε περίπτωση επαφής με αντικείμενο, όπως για παράδειγμα ένα πεζοδρόμιο.

Τι σημαίνουν οι δείκτες απόδοσης στην ετικέτα ελαστικού

Τα γραφήματα παρακάτω μας δείχνουν τις επιδόσεις του ελαστικού. Η αριστερή στήλη προκύπτει από συγκεκριμένη μέθοδο μέτρησης αντίστασης της κύλισης με άριστα τη βαθμολογία «Α» και χειρότερη την «G». Η υψηλή αντίσταση στην κύλιση σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου και περισσότερος θόρυβος. Δίπλα της βρίσκεται η αξιολόγηση φρεναρίσματος στο βρεγμένο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλυσε τα δεδομένα και είδε ότι τις ημέρες με βροχή οι πιθανότητες για ατύχημα είναι αυξημένες. Άρα επέβαλλε τη διαδικασία μέτρησης πέδησης για τους κατασκευαστές και το γράφημα μας δείχνει πόσο καλά τα πήγε στο φρενάρισμα με νερό στην άσφαλτο. Το άριστα είναι το «Α» και το χειρότερο αποτέλεσμα είναι το «G». Τέλος, η τελευταία ένδειξη δείχνει το επίπεδο θορύβου μετρημένο σε dB.

Κρατήστε ότι στις ετικέτες, ακόμη και ο ίδιος τύπος ελαστικού ενδέχεται να έχει διαφορετικά αποτελέσματα αν αλλάζει η διάσταση. Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι πολλοί και για να βοηθήσουν τον καταναλωτή, θα πρέπει να έχει καταλήξει στη δική του διάσταση και να συγκρίνει τα διαθέσιμα ελαστικά, βάσει των αναγκών και της δικής του επιθυμίας.

Για παράδειγμα, τα πιο πολλά σπορ ελαστικά παίρνουν κακή βαθμολογία στην αντίσταση κύλισης. Οι κατασκευαστές προσπαθούν να τα κάνουν όσο το δυνατόν πιο αποδοτικά ως προς το κράτημα, άρα ο συντελεστής τριβής αυξάνεται. Ένα σπορ ελαστικό δεν θα τα πηγαίνει καλά στην ησυχία και την οικονομία καυσίμου, αλλά θα ανταποκρίνεται πολύ καλύτερα στη γρήγορη οδήγηση. Το ανάποδο θα συμβεί για ένα ελαστικό προσανατολισμένο προς την εξοικονόμηση καυσίμων και ρύπων.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...