Τιμές καυσίμων: Επιτέλους μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης;

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια των τιμών καυσίμων. Η παρέμβαση της κυβέρνησης αποτελεί μονόδρομο.

  • -
  • -

Ο ρυθμός της ανόδου της τιμής της βενζίνης και του diesel δεν ανακόπτεται με τίποτα. Ανά 2-3 μέρες, οι καταναλωτές βλέπουν τις πινακίδες στα πρατήρια να αυξάνουν την τιμή του λίτρου. Ο κόσμος είναι ανάστατος καθώς δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο κύμα της ακρίβειας. Οι γύροι ανατιμήσεων είναι συνεχείς και η αγορά των καυσίμων τείνει να εκτροχιάσει κάθε σχέδιο της κυβέρνησης.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το οικονομικό επιτελείο είχε θέσει «εκτός κάδρου» τη μείωση του ΦΠΑ ή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα. Το αποτέλεσμα ήταν υπέρμετρες αυξήσεις ιδίως της τιμής της βενζίνης.

Η τότε άρνηση της κυβέρνησης να πάρει δραστικά μέτρα επέφερε ιστορικά ρεκόρ στις αντλίες. Το εισόδημα των πολιτών ροκανίζεται με τρόπο που δεν σηκώνει άλλες καθυστερήσεις. Στο κυβερνητικό επιτελείο αντιλήφθηκαν πως για να διακοπεί η απελπιστική άνοδος των τιμών απαιτείται παρέμβαση άμεσα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζονται όλα τα σενάρια. Κατά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ το «καυτό» ζήτημα των καυσίμων θα τεθεί επί τάπητος. Ο χρόνος για δεύτερες σκέψεις παρήλθε. Τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, αναζητούν μέτρα, πάντα εντός των πλαισίων του προϋπολογισμού.

Διαβάστε επίσης: Σοκ με τις τιμές των καυσίμων – «Φωτιά» η βενζίνη στα νησιά

Η διαφαινόμενη θετική πορεία του τουρισμού, αλλά και το γεγονός πως τα φορολογικά έσοδα του πρώτου τετραμήνου κυμάνθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, ανοίγει τον δρόμο για την προσθήκη ειδικών παρεμβάσεων, όπως για παράδειγμα τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ή ακόμη και του ΦΠΑ.

Το πόσο μπορεί να εξαντληθεί ο δημοσιονομικός χώρος και να ανταποκριθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, αποτελεί το «κλειδί» για την λήψη μέτρων.

Τι είναι ο ΕΦΚ στα καύσιμα;

Αποτελεί ουσιαστικά έμμεσο φόρο του κράτους που επιβάλλεται σε διάφορα αγαθά, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και τα καύσιμα. Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης υπολογίζεται σε σταθερό ποσό ανά 1.000 λίτρα: βενζίνη 700 ευρώ ή 0,7 ευρώ/λίτρο, πετρέλαιο κίνησης 410 ευρώ και υγραέριο κίνησης 430 ευρώ.

Επιπλέον, υπάρχουν κάποια τέλη όπως: Ανταποδοτικό τέλος ΡΑΕ, Εισφορά Ειδικού Λογαριασμού Πετρελαιοειδών, Ειδικό τέλος Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών) καθώς και ο Φ.Π.Α. Όλα αυτά, ανεβάζουν πάνω από 53% την τελική τιμή. Αν συνυπολογιστούν το κόστος μεταφοράς (βυτιοφόρο) και το κέρδος των πρατηριούχων, οι φόροι αγγίζουν το 65%.

Με απλά λόγια, η Ελλάδα έχει μία από τις υψηλότερες φορολογίες στα καύσιμα. Οπότε, είναι ξεκάθαρο πως οποιαδήποτε μείωση σε ΕΦΚ ή άλλο φόρο, θα έχει θετικό αντίκτυπο στην τιμή της αντλίας και την τσέπη του καταναλωτή.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...