Έρευνα: Πόσο ακριβότερες θα γίνουν οι μπαταρίες την επόμενη 5ετία;

Άνοδος του κόστους των μπαταριών προβλέπεται τα επόμενα χρόνια, η οποία θα οδηγήσει στο να γίνουν πιο ακριβά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

  • -
  • -

Μία μελέτη από την εταιρεία ερευνών E Source, προβλέπει ότι μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια οι μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα γίνουν σημαντικά πιο ακριβές, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο τις τιμές που βλέπουμε στους τιμοκαταλόγους.

Οι αιτίες για αυτή την άνοδο των τιμών είναι δύο, όμως η μία επηρεάζει άμεσα την άλλη. Η μία είναι ότι αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό η ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτό σημαίνει ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θέλουν ολοένα και περισσότερες μπαταρίες, όμως εδώ έρχεται η δεύτερη αιτία.

Δεν αυξάνονται οι εξορύξεις για λίθιο. Ένα από τα βασικότερα υλικά για τη δημιουργία μιας μπαταρίας που θα τοποθετηθεί σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι το λίθιο, το οποίο είναι ορυκτό, οπότε πρέπει να υπάρξει η σχετική εξόρυξη προκειμένου να γίνει διαθέσιμο. Ωστόσο, παρά την αύξηση της ζήτησης, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες επενδύσεις ώστε να ανέβει και η παραγωγή, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που θα περίμενε κάποιος.

Φόρτιση

Έτσι, δημιουργείται ακριβώς το μίγμα που ανεβάζει την τιμή σε οποιοδήποτε προϊόν. Μεγάλη ζήτηση και μικρή προσφορά.

Η εκτίμηση της E Source είναι ότι η τιμή των μπαταριών θα ανέβει κατά 22%, φτάνοντας στα 138 δολάρια/kWh. Αυτή τη στιγμή η τιμή είναι στα 128 δολάρια/kWh και η πτωτική πορεία που υπήρχε μέχρι σήμερα αναμένεται να συνεχιστεί για λίγο ακόμα, φτάνοντας μέχρι τα 110 δολάρια/kWh, όμως από το 2023 μέχρι το 2026 η εταιρεία εκτιμά ότι θα έρθει αυτό το ράλι ανόδου, μέχρι να αρχίσει να πέφτει ξανά, όταν θα έχουν υλοποιηθεί αρκετές επενδύσεις στον χώρο της εξόρυξης λιθίου.

Δείτε ακόμα: Φόρτιση αυτοκινήτου σε 6 λεπτά - Κινέζικη καινοτομία στις μπαταρίες

Από εκεί και μετά η E Source προβλέπει ότι το κόστος θα πέσει κάτω από τα 100 δολάρια/kWh, αγγίζοντας ακόμα και τα 90 δολάρια/kWh.

Αν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, οι τιμές των αυτοκινήτων θα επηρεαστούν προς τα πάνω από 1.500 μέχρι και 3.000 δολάρια.

Φόρτιση

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ζητούν συνεχώς να αυξηθεί η εξόρυξη, ενώ παρόμοια προβλήματα υπάρχουν και με άλλα μέταλλα που χρειάζονται στις μπαταρίες, όπως το νικέλιο. Χαρακτηριστικά, ο Elon Musk έχει δηλώσει ανοιχτά το 2020, ότι αν κάποια εταιρεία εξόρυξης μπορεί να προσφέρει μεγάλη ποσότητα νικελίου το οποίο θα έχει εξορυχθεί με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, η Tesla θα συνάψει μαζί της ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...