Μεγάλη έρευνα - Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Τα φθηνότερα δίκτυα φόρτισης στην Ελλάδα - Όλες οι τιμές

Ψάχνουμε το πιο φτηνό δίκτυο φορτιστών στην Ελλάδα ώστε να γλιτώσουμε όσο γίνεται περισσότερα χρήματα όταν θα χρειαστεί να γεμίσουμε την μπαταρία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου μας.

  • -
  • -

Με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, το δίκτυο φορτιστών στην Ελλάδα επεκτείνεται. Αυτήν τη στιγμή, στη χώρα μας επικρατεί «οργασμός» από εταιρείες που προσφέρουν δίκτυα φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς πρόκειται για μία νέα αγορά όπου πολλοί «παίκτες» προσπαθούν να κερδίσουν κομμάτι από την πίτα.

Στο GOCAR πραγματοποιήσαμε μεγάλη έρευνα, καταγράφοντας όλα τα δίκτυα φόρτισης αλλά και τις τιμές τους, με σκοπό να διαπιστώσουμε ποια εταιρεία προσφέρει τη φθηνότερη φόρτιση αυτήν τη στιγμή. 

Δίκτυα

Το μεγάλο μπέρδεμα με τους φορτιστές

  • Η ΔΕΗ με το δίκτυο PPC Blue χρεώνει 0,40 €/kWh στους AC φορτιστές, 0,52 €/kWh στους DC ταχυφορτιστές κάτω των 150 kW και 0,59 €/kWh στους DC ταχυφορτιστές από 150 kW και πάνω.
  • Η nrg με το δίκτυο incharge χρεώνει 0,42 €/kWh στους AC φορτιστές και 0,53 €/kWh στους DC ταχυφορτιστές, ανεξάρτητα από την ταχύτητα.
  • Η elpefuture χρεώνει 0,45 €/kWh στους AC φορτιστές, όμως η τιμή πέφτει στα 0,40 €/kWh για όσους έχουν κάνει εγγραφή στην εφαρμογή της εταιρείας. Στους DC η χρέωση είναι 0,55 €/kWh, ομως πέφτει στα 0,50 €/kWh για τους εγγεγραμμένους.
  • Το δίκτυο chargespot χρεώνει 0,43 €/kWh στρους AC φορτιστές, όμως η τιμή πέφτει στα 0,38 €/kWh για όσους κάνουν εγγραφή στην εφαρμογή της εταιρείας. Στους DC κάτω των 150 kW η χρέωση είναι 0,47 €/kWh (0,43 €/kWh για τα εγγεραμμένα μέλη). Στους DC από 150 kW και πάνω η χρέωση είναι 0,56 €/kWh (0,53 €/kWh για τα εγγεγραμμένα μέλη).
  • Το δίκτυο Blink χρεώνει 0,43 €/kWh στους AC φορτιστές και 0,52 €\kWh στους DC ταχυφορτιστές.
  • Το δίκτυο της Joltie χρεώνει 0,424 €/kWh στους AC φορτιστές.
  • Το δίκτυο chargeplus χρεώνει 0,40 €/kWh στους AC φορτιστές και 0,49 €/kWh στους DC.
  • Το δίκτυο EVLoader έχει διαφορετική χρέωση σε κάθε σταθμό φόρτισης. Στους AC είδαμε τιμές από 0,25 €/kWh μέχρι και 0,65 €/kWh, ενώ στους λιγοστούς DC είδαμε από 0,40 €/kWh μέχρι και 0.65 €/kWh.
  • Το δίκτυο της EVziin έχει επίσης διαφορετικές χρεώσεις. Στους AC είδαμε από 0,45 €/kWh μέχρι και 0,55 €/kWh. Αντίθετα στους DC είδαμε σταθερή χρέωση, 0,60 €/kWh.
  • Το δίκτυο της PlugQ έχει κι αυτό διαφορετικές χρεώσεις. Στους AC είδαμε από 0,41 €/kWh μέχρι και 0,49 €/kWh. Στους DC η τιμή διαφοροποιείται ανάλογα την ώρα. Τη μέρα είναι 0,56 €/kWh και τη νύχτα είναι 0,48 €/kWh.
  • Το δίκτυο της eVplus χρεώνει 0,40 €/kWh στους AC φορτιστές (με εξαίρεση έναν σταθμό που είδαμε 0,50 €/kWh). Στους DC η χρέωση είναι 0,49 €/kWh.
  • Η Tesla έχει ανοίξει δύο από τα σημεία φόρτισης που έχει, για χρήση από κάθε μάρκα αυτοκινήτου. Πρόκειται για τους φορτιστές στο The Mall, στο Μαρούσι και εκείνους στη Λάρισα. Στο Mall είναι DC με ισχύ 150 kW και στη Λάρισα επίσης DC, με ισχύ 250 kW. Η χρέωση στο The Mall είναι 0,40 €/kWh τις ώρες αιχμής και πέφτει στα 0,36 €/kWh τις υπόλοιπες ώρες. Στη Λάρισα η χρέωση είναι 0,49 €/kWh τις ώρεςαιχμής και 0,44 €.kWh τις υπόλοιπες ώρες.
  • Το δίκτυο Electrip προσφέρει δωρεάν φόρτιση σε όλους τους σταθμούς, τόσο AC όσο και DC.

Τα φτηνότερα δίκτυα φορτιστών στην Ελλάδα

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το φθηνότερο δίκτυο φόρτισης στην Ελλάδα είναι το chargespot, με 0,38 €/kWh, αρκεί να γίνει εγγραφή στο app, όσον αφορά την AC φόρτιση. Στην DC φόρτιση τη χαμηλότερη τιμή έχει η Tesla και ακολουθεί η chargespot. Φορτίζοντας σε AC φορτιστή της chargespot, τελικά ο κάτοχος του ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα πληρώσει 6,84 €/100 km, αν το αυτοκίνητό του καταναλώνει 18 kWh/100 km.

Δείτε ακόμα: Νέο Κινούμαι Ηλεκτρικά: Οι τιμές των Top 10 μοντέλων της αγοράς

Η ιδιόμορφη περίπτωση του Fortizo Network

Τα δίκτυα που αναφέραμε εφαρμόζουν χρέωση με βάση το πόση ενέργεια έχει τραβήξει το αυτοκίνητο.  Ανάλογα το σημείο και το αυτοκίνητό μας, η χρέωση σε AC φορτιστή του Fortizo Network μπορεί να ξεκινάει από τα 0,13 €/kWh και να φτάνει ακόμα και στα 0,65 €/kWh. Στους DC φορτιστές του δικτύου η χρέωση είναι 12,5 € για 40 λεπτά. Δεδομένου ότι μιλάμε για 50 kW ισχύ φόρτισης, η χρέωση τελικά βγαίνει στα 0,375 €/kWh. Αν το μοντέλο χρέωσης του Fortizo είναι βολικό για κάποιον, αυτή είναι μία από τις χαμηλότερες χρεώσεις για DC φόρτιση.

Δίκτυα

Τα μοντέλα που «κλέβουν» το σύστημα!

Όταν εφαρμόζεται χρονοχρέωση, υπάρχουν ορισμένα μοντέλα τα οποία μπορούν κατά κάποιον τρόπο να «κλέψουν» το σύστημα. Συνήθως οι φορτιστές AC μπορούν να προσφέρουν 22 kW ισχύ, όμως η πλειονότητα των αυτοκινήτων μπορεί να τραβήξει «μόνο» 7,4 kW ή 11 kW.

Έτσι, τελικά, είτε πληρώνουμε με βάση την ενέργεια είτε με βάση τον χρόνο, το κόστος είναι παρόμοιο. Ωστόσο, αν το αυτοκίνητό μας έχει on-board φορτιστή με ισχύ 22 kW, τότε φορτίζουμε πολύ γρήγορα και άρα μας συμφέρει η χρονοχρέωση.

Τα μοντέλα με τέτοιον φορτιστή είναι το Renault Zoe (R240, R90 και Q90), το Smart Fortwo electric που έβγαινε μέχρι το 2016 καθώς και τα σύγχρονα Smart EQ fortwo electric drive, EQ cabrio electric drive και EQ forfour electric drive, το Renault Twingo Z.E., αλλά και το Audi e-tron 55. Στα σύγχρονα Smart όπως και στο Audi, η δυνατότητα για φόρτιση στα 22 kW αποτελεί κομμάτι του προαιρετικού εξοπλισμού.

Μπορώ να φορτίσω κάπου δωρεάν;

Φυσικά εκτός των παραπάνω υπάρχουν και σημεία στα οποία δεν υπάρχει χρέωση για τη φόρτιση. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για καταστήματα που προσφέρουν αυτή την παροχή ώστε να αυξήσουν την πελατεία τους, καθώς και κρατικές ή δημοτικές εγκαταστάσεις (όπως οι θέσεις του Δήμου Αθηναίων) που μένουν δωρεάν έτσι ώστε να προωθηθεί η ηλεκτροκίνηση. Αυτήν την περίοδο είναι δωρεάν και η χρήση όλων των φορτιστών του δικτύου Electrip, οπως αναφέραμε ήδη.

Τίποτα δεν είναι πιο φτηνό από το σπίτι

Βέβαια, πάντα ο πιο οικονομικός τρόπος να φορτίσεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο (με εξαίρεση τα σημεία όπου δεν υπάρχει χρέωση) είναι όταν αυτό γίνεται στο σπίτι, καθώς εκεί το κόστος είναι χαμηλότερο από οποιοδήποτε εμπορικό πακέτο. Ανάλογα με το συμβόλαιό σου, μία συνήθης τιμή είναι κοντά στα 0,20 ευρώ/kWh.

Τώρα που ξέρεις, θα πας στον πιο κοντινό φορτιστή, στον πιο φτηνό, θα γεμίσεις από το σπίτι ή θα κοιτάξεις να βάλεις κάποιο φωτοβολταϊκό;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...