Ψηλοί, αδύνατοι ή εύσωμοι; Ποιος σωματότυπος είναι πιο ευάλωτος σε τρακάρισμα; [video]
Τα crash tests πλέον είναι πολύ αυστηρά, ωστόσο τα αποτελέσματα αφορούν συγκεκριμένους τύπους σώματος. Τι γίνεται αν ξεφεύγεις από τον μέσο όρο;
- -
- -
Συνηθίζουμε να λέμε ότι κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει τα δικά του, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Φυσικά αυτό δεν αφορά μόνο την προσωπικότητά του αλλά και το παρουσιαστικό του. Ψηλοί, κοντοί, λεπτοί ή πιο εύσωμοι, όλοι μας έχουμε τις δικές μας «αναλογίες» και αυτό είναι κάτι που σχετίζεται και με την ασφάλειά μας σε ένα αυτοκίνητο. Η λέσχη ADAC από τη Γερμανία αποφάσισε να κάνει μερικά crash tests με dummies διαφορετικών προδιαγραφών. Αυτά που χρησιμοποιούνται σε κανονικές συνθήκες ονομάζονται Hybrid III 50th, καθώς αντιπροσωπεύουν το 50% του πληθυσμού. Έχουν ύψος 1,75 μέτρα και βάρος 77 κιλά.
Τι dummies χρησιμοποίησε η ADAC;
Για να «πιάσει» μεγαλύτερο μέρος του συνολικού πληθυσμού, η γερμανική λέσχη έκανε δοκιμές με dummy ύψους 1,51 μέτρων και 48 κιλών (για τις λεπτές γυναίκες), ύψους 1,88 μέτρων και 125 κιλών (για τους υπέρβαρους άνδρες), 1,91 μέτρων και 101 κιλών για τους μεγαλόσωμους άνδρες και 1,61 μέτρων και 73 κιλών, το οποίο είχε και διαφορετικό λογισμικό αξιολόγησης των δυνάμεων αφού ήθελαν να μετρήσουν την καταπόνηση στο πιο ευάλωτο σώμα ενός ηλικιωμένου.
Πώς λειτουργούν τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων;
Οι κατασκευαστές αντιλαμβάνονται ότι στα μοντέλα τους, μπορεί να βρίσκονται πάρα πολλά διαφορετικά ανθρώπινα κορμιά, οπότε όσο μπορούν, προσαρμόζουν τα συστήματα ασφαλείας για όλους. Πώς γίνεται αυτό; Τα καθίσματα υπολογίζουν το βάρος του σώματος και το «άνοιγμα» της ζώνης καθορίζει τις συνολικές διαστάσεις του ανθρώπου. Αυτό που πρέπει να κάνει ο επιβάτης είναι να φτιάξει σωστά τη θέση που κάθεται, ιδιαίτερα αν είναι ψηλός, για να λειτουργήσουν σωστά όλοι οι μηχανισμοί.
Δείτε ακόμη: Συστήματα υποβοήθησης - Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του Euro NCAP
Το αυτοκίνητο υπολογίζει τις διαστάσεις των επιβατών και αν προκληθεί ατύχημα, οι αερόσακοι ανοίγουν με διαφορετικό τρόπο, η ζώνη ελέγχει το βάρος του σώματος πιο αποτελεσματικά εφαρμόζοντας πίεση στον επιβάτη για να συγκρατηθεί στη θέση του και υπολογίζει τη μετατόπιση που θα υποστεί (βάσει του βάρους του και της ταχύτητας του τρακαρίσματος) προκειμένου να «αγκαλιαστεί» σωστά από τον αερόσακο. Είναι γνωστό άλλωστε πως ζώνη ασφαλείας και αερόσακος λειτουργούν συνδυαστικά, το ένα σε συνεργασία με το άλλο.
Ποια ήταν τα αποτελέσματα των crash tests;
Τα διαφορετικά dummies έφεραν… μεγάλη ποικιλία αποτελεσμάτων. Τα προσαρμοζόμενα συστήματα ασφαλείας των αυτοκινήτων λειτουργούν καλύτερα όταν πρέπει να διαχειριστούν μικρότερα σώματα, παρά στα μεγαλύτερα. Επίσης, περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν και στις δοκιμές πρόσκρουσης με ηλικιωμένους επιβάτες.
Μικρόσωμη γυναίκα
Με ύψος στα 1,51 μέτρα και βάρος 48 κιλά, τα συστήματα ασφαλείας προστάτεψαν αποτελεσματικά το μικρότερο dummy της δοκιμής, δείχνοντας ότι ένα πιο λεπτό σώμα με συνολικά μικρότερες διαστάσεις δεν κινδυνεύει σε περίπτωση ατυχήματος.
Ηλικιωμένη γυναίκα
Εδώ το ύψος είναι στα 1,61 μέτρα και το βάρος στα 73 κιλά. Το λογισμικό του dummy υπολογίζει τις δυνάμεις και βγάζει αποτέλεσμα βάσει των πιο αδύναμων οστών που συναντάμε στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Οι τραυματισμοί σε ένα τρακάρισμα με ηλικιωμένους επιβάτες είναι επικίνδυνοι στην περιοχή του θώρακα, αλλά και της λεκάνης. Τα νούμερα έδειξαν ότι το σώμα προστατεύτηκε καλά, αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στους μηχανισμούς συγκράτησης.
Μεγαλόσωμοι άνδρες
Τα δύο dummies που προσομοιώνουν ψηλότερους και βαρύτερους άνδρες, είχαν τα χειρότερα αποτελέσματα. Στην περίπτωση του υπέρβαρου (ύψος 1,88 μέτρα, βάρος 125 κιλά) οι μηχανισμοί συγκράτησης απέτυχαν να φρενάρουν σωστά το σώμα αφού η κοιλιακή περιφέρεια είναι μεγαλύτερη και οι δυνάμεις δεν ασκούνται ομοιόμορφα. Κοιλιά και θώρακας κινδυνεύουν με τραυματισμούς, τόσο στη θέση του οδηγού, όσο και στου συνοδηγού.
Πάνω-κάτω, τα ίδια ισχύουν και για τους μεγαλόσωμους άνδρες. Το dummy ύψους 1,91 μέτρων και 101 κιλών έδειξε αυξημένες δυνάμεις στην περιοχή του θώρακα, ενώ τονίζεται ότι λόγω των μεγαλύτερων άκρων, δεν αποκλείεται να σημειωθούν τραυματισμοί στα πόδια και πιο συγκεκριμένα, στα γόνατα. Οι ψηλότεροι καλό θα ήταν να επιλέξουν ένα αυτοκίνητο με αερόσακο γονάτων.
Γιατί οι μεγαλόσωμοι κινδυνεύουν να τραυματιστούν;
Όπως είπαμε, πλέον τα αυτοκίνητα έχουν προσαρμοζόμενα συστήματα ασφαλείας. Η προσαρμογή όμως, λειτουργεί καλύτερα «προς τα κάτω». Τι εννοούμε; Ότι οι αερόσακοι και τα συστήματα συγκράτησης μπορούν να «μαλακώσουν» τη λειτουργία τους για να αγκαλιάσουν καλύτερα το σώμα ενός μικρόσωμου επιβάτη, δεν μπορούν όμως να «σκληρύνουν» προκειμένου να φρενάρουν αποτελεσματικά και να ελέγξουν ένα μεγαλύτερο, βαρύτερο σώμα που αναπτύσσει μεγαλύτερες δυνάμεις κατά τη σύγκρουση.