Τροχόσπιτα: Πώς φορολογούνται; Έχουν τεκμήριο και τέλη κυκλοφορίας;

Τέτοια εποχή, παραδοσιακά, αρκετοί ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τροχόσπιτο. Ποιος ξέρει όμως τι ισχύει με τη φορολογία κι αν υπάρχει τεκμήριο.

  • -
  • -

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στη χώρα μας, αντικρίζουμε πολλούς να μετακινούνται με τροχόσπιτο ή αυτοκινούμενο. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ξένοι τουρίστες, καθώς είναι πιο εξοικειωμένοι με αυτό το είδος τουρισμού. Ωστόσο, και στην Ελλάδα, σιγά σιγά, αρκετοί σκέφτονται να αφήσουν κατά μέρος τη φιλοσοφία του ξενοδοχείου και να μυηθούν σε έναν διαφορετικό τρόπο διακοπών. Να μπορούν δηλαδή να μεταβούν όπου θέλουν, να κολυμπούν κάθε μέρα σε διαφορετική παραλία και να απολαμβάνουν τη φύση, χωρίς να τους λείπουν οι ανέσεις.

Τα σύγχρονα αυτοκινούμενα και τροχόσπιτα εξοπλίζονται με τα πάντα, θυμίζοντας δωμάτιο ξενοδοχείου. Δεν έχουν απλά δύο κρεβάτια, ένα ντους και μια κουζινούλα. Διαθέτουν από wi-fi και air condition, έως ντουλάπες, τέντες και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους.

troxospita

Ιδανικά για εξορμήσεις και μετακινήσεις είναι τα αυτοκινούμενα με μήκος έως 5,50 m. Αντίθετα, τα μεγαλύτερα ή τα τροχόσπιτα που ρυμουλκούνται ενδείκνυνται για μόνιμη εγκατάσταση σε κάποιο κάμπινγκ, χωρίς, φυσικά, αυτό να σημαίνει πως δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις road trip.

Προφανώς, με τα αυτοκινούμενα, μπορείς να πας σε κάθε προορισμό, να επισκεφθείς κάθε μέρος, να τα χρησιμοποιήσεις κάθε εποχή του χρόνου και να είσαι αυτόνομος. Σε αυτό το άρθρο ωστόσο, θα εστιάσουμε στη φορολογία και πόσο θα πληρώσεις.

Άλλο το τροχόσπιτο, άλλο το αυτοκινούμενο

Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως άλλο το τροχόσπιτο, άλλο το αυτοκινητούμενο. Το πρώτο θεωρείται ουσιαστικά σαν μια… μπαγκαζιέρα που ρυμουλκείται από αυτοκίνητο. Το αυτοκινούμενο από την άλλη, επειδή τροφοδοτείται από κινητήρα, ανήκει στην κατηγορία επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.).

Πώς υπολογίζονται τα χαράτσια για τροχόσπιτα και αυτοκινούμενα;

Όπως μας ανάφερε ο Αδάμ Ασημακόπουλος της Caravan Expert, για τα ρυμουλκούμενα τροχόσπιτα ο μόνος φόρος είναι τα τέλη κυκλοφορίας. Ανεξάρτητα από τον όγκο και το μήκος του τροχόσπιτου που έχεις στην κατοχή σου ή επιθυμείς να αποκτήσεις, τα τέλη ανέρχονται στα 140 ευρώ τον χρόνο. Το μοναδικό δηλαδή που πληρώνεις για ένα τροχόσπιτο είναι 140 €.

Διαβάστε επίσης: Μπορώ να έχω τροχόσπιτο στο οικόπεδό μου αντί για σπίτι, χωρίς άδεια;

Αντίθετα, τα αυτοκινούμενα, φορολογούνται όπως ακριβώς τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.):

  • Για αυτοκινούμενα μέχρι και 1.200 κ.ε., η «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» ή «τεκμήριο διαβίωσης» ορίζεται σε 4.000 ευρώ.
  • Για αυτοκινούμενα μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. και μέχρι 2.000 κ.ε., προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
  • Για αυτοκινούμενα άνω των 2.000 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε., προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
  • Για αυτοκινούμενα άνω των 3.000 κ.ε., προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.


Με τα χρόνια μειώνεται το τεκμήριο;

Τα παραπάνω ποσά μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινούμενου, η οποία υπολογίζεται από το έτος πρώτης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα, κατά ποσοστό 30% για χρονικό διάστημα κυκλοφορίας πάνω από 5 και μέχρι 10 έτη και κατά ποσοστό 50% για χρονικό διάστημα πάνω από 10 έτη.

Δείτε εδώ τι είναι το τεκμήριο αυτοκινήτου και πώς σε επιβαρύνει

Αν ο κυβισμός του αυτοκινούμενου δεν καταλήγει σε πλήρη εκατοντάδα (π.χ. 1.390 κ.εκ., 1.600 κ.εκ.) τότε γίνεται στρογγυλοποίηση προς την πλησιέστερη εκατοντάδα. Για παράδειγμα, ένα αυτοκινούμενο με κυβισμό 2.697 κ.εκ. θεωρείται 2.700 κ.εκ., ενώ ένα με 1.948 κ.εκ., θεωρείται 1.900 κ.εκ.

Πληρώνουν φόρο πολυτελείας τα τροχόσπιτα;

Τα τροχόσπιτα, εκτός από το ότι απαλλάσσονται από το τεκμήριο, δεν πληρώνουν ούτε φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Στα αυτοκινούμενα από την άλλη, επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης στα ποσά της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης (τεκμήριο) που προκύπτουν από την κυριότητα ή κατοχή αυτοκινούμενων ιδιωτικής χρήσης μεγάλου κυβισμού.

troxospita

Ο φόρος πολυτελείας υπολογίζεται αναλυτικά ως εξής:

  • Για αυτοκινούμενα από 1.929 έως 2.500 κυβικά, ο φόρος πολυτελείας αντιστοιχεί στο 5% του τεκμηρίου διαβίωσης.
  • Για αυτοκινούμενα άνω των 2.500 κυβικών, ο φόρος πολυτελείας αντιστοιχεί στο 13% του τεκμηρίου διαβίωσης.


Δείτε εδώ τι είναι ο φόρος πολυτέλειας και πόσο πληρώνουμε

Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα αυτοκινούμενα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των δέκα (10) ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα ή σε χώρα της Ε.Ε./ΕΟΧ, καθώς και τα αυτοκινούμενα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.

Τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι κάτοχοι είναι αρκετά τσουχτερά και ξεκινούν από 287 ευρώ για ΙΧ κυβισμού 1.929 εκ. και παλαιότητας από 5 μέχρι 10 έτη, έως 3.820 ευρώ για ΙΧ 4.700 κ.εκ. και παλαιότητας μέχρι 5 ετών.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...