Τέλος η υπερβολική ταχύτητα – Έρχεται «κόφτης» σε όλα τα αυτοκίνητα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σύντομα θα καταστήσει υποχρεωτική την εφαρμογή ενός νέου συστήματος ασφαλείας που θα προσαρμόζει την ταχύτητα του οχήματος σύμφωνα με το όριο του δρόμου.
- -
- -
Τα σύγχρονα αυτοκίνητα διαθέτουν πάρα πολλά ηλεκτρονικά συστήματα, αισθητήρες και κάμερες για να αυξηθεί η ενεργητική τους ασφάλεια και να βοηθούν τον οδηγό. Κάποια από αυτά είναι υποχρεωτικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που σημαίνει πως όποιο αυτοκίνητο πωλείται ως νέο σε χώρα της ΕΕ θα πρέπει να τα έχει στον στάνταρ εξοπλισμό του. Σύντομα όμως, θα δούμε και άλλα συστήματα να εμφανίζονται στα νέα αυτοκίνητα. Το Intelligent Speed Assist ή αλλιώς, ISA, είναι ένα από αυτά.
Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό σύστημα που εφαρμόζει αυτόματα το όριο ταχύτητας στο αυτοκίνητο. Αν ο οδηγός διατηρεί μεγαλύτερη ταχύτητα από το επιτρεπτό στο δρόμο που κινείται, τότε το όχημα τον ενημερώνει ότι πρέπει να επιβραδύνει. Αν εκείνος αδιαφορήσει, τότε σταδιακά, θα κάνει πιο νωχελική την απόκριση στο γκάζι και θα «σκληρύνει» το πεντάλ μέχρι το κοντέρ να δείξει τη νόμιμη μέγιστη ταχύτητα. Όσα αυτοκίνητα θα παρουσιαστούν από τον Ιούλιο του 2022 και μετά, θα πρέπει να εφοδιάζονται με το ISA.
Τα μοντέλα που ήδη κυκλοφορούν στους δρόμους θα πρέπει να το εντάξουν ακόμη και στις βασικές εκδόσεις τους, μέχρι τον Ιούλιο του 2024 (το αργότερο). Φυσικά, ο τρόπος που θα δρα το σύστημα δεν θα είναι απότομος, «κόβοντας» την επιτάχυνση ακριβώς μετά το όριο ταχύτητας. Για λόγους ασφαλείας θα επιτρέπεται η υπερπήδησή του, αλλά για λίγο.
Δείτε ακόμη: Ψηλοί, αδύνατοι ή εύσωμοι - Ποιος είναι πιο ευάλωτος σε ατύχημα;
Μετά, αν ο οδηγός συνεχίσει να διατηρεί ταχύτερο ρυθμό από το επιτρεπτό, τότε θα αναλαμβάνει δράση. Πάντως, επειδή οι αρχές αναγνωρίζουν ότι τα συστήματα αναγνώρισης των πινακίδων κυκλοφορίας μερικές φορές λαμβάνουν λάθος δεδομένα, για τον πρώτο καιρό ο οδηγός θα μπορεί να παρακάμψει το σύστημα. Κοινώς, το ISA θα μπορεί να απενεργοποιηθεί, όπως τα περισσότερα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας που συναντάμε σήμερα στα αυτοκίνητα. Αργότερα όμως, αυτό θα σταματήσει και η λειτουργία του δεν θα παρακάμπτεται.