Τέλος για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, και επίσημα!
Επίσημη ημερομηνία λήξης έρχεται για τους κινητήρες βενζίνης και diesel στην Ευρώπη, με απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος των 27 κρατών μελών της ΕΕ.
- -
- -
Ήταν γνωστό ότι κάποια στιγμή θα γινόταν, πλέον όμως γνωρίζουμε και το πότε. Τα νέα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης βενζίνης ή diesel θα πάψουν να πωλούνται στην Ευρώπη από το 2035, σύμφωνα με την απόφαση που εγκρίθηκε στις 29 Ιουνίου του 2022 από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος των 27 κρατών μελών της ΕΕ.
Αυτό σημαίνει ότι η στροφή προς την ηλεκτροκίνηση παίρνει σάρκα και οστά, δίνοντας συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για τους κατασκευαστές προκειμένου να προετοιμαστούν ανάλογα.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών κράτησαν πάνω από 15 ώρες, ο στόχος όμως είναι ξεκάθαρος: να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα νέα αυτοκίνητα κατά 100% από το 2035 και μετά. Όπως αναφέρθηκε, κάποιες χώρες στάθηκαν αντιμέτωπες σε αυτή την απόφαση και ζήτησαν παράταση στις πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης.
Πρόκειται για τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Αυτό που πέτυχαν είναι να θέσουν στο τραπέζι την πιθανότητα εξέτασης νέων, συνθετικών καυσίμων, φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά και την εξέλιξη των Plug-In υβριδικών μοντέλων.
Δείτε ακόμη: Είναι το υδρογόνο η λύση ή έχει ήδη ξεπεραστεί;
Να τονίσουμε ότι η εν λόγω απόφαση αφορά τόσο τα επιβατικά, όσο και τα ελαφριά επαγγελματικά μοντέλα. Αρχικά, είχαν ακουστεί οι φήμες ότι έως το 2035 θα πρέπει να μειώσουν κατά 80% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για τα LCV (Light Commercial Vehicles) και να φτάσουν στο 100% από το 2040 και μετά, τελικά όμως αυτό δεν έγινε πραγματικότητα.
Υποστηρίχθηκε, ότι αυτή η εξαίρεση δεν θα βοηθούσε στην επίτευξη του απώτερου στόχου, ο οποίος είναι η απόλυτη κλιματική ουδετερότητα της Ευρώπης έως το 2050. Για την ώρα η μοναδική εξαίρεση αφορά τους μικρούς, «ιδιαίτερους» κατασκευαστές αυτοκινήτων με παραγωγή λιγότερων των 1.000 αυτοκινήτων ετησίως. Σε εκείνους, εγκρίθηκε παράταση πέντε ετών.