Τέλος τα τεκμήρια – Τι θα γίνει με τη φορολογία

Προς κατάργηση οδεύουν τα τεκμήρια σε περιουσιακά στοιχεία, μεταξύ αυτών και στα αυτοκίνητα. Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση.

  • -
  • -

Σχέδιο για τη φορολογική ελάφρυνση περίπου 2 εκατομμυρίων πολίτων επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, καταργώντας σταδιακά τα τεκμήρια διαβίωσης. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, η εφαρμογή του μέτρου θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, με απώτερο στόχο εντός της επόμενης διετίας, τα τεκμήρια να αποτελέσουν παρελθόν.

Τα τεκμήρια ακολουθούν περιουσιακά στοιχεία όπως την κατοικία, την πισίνα, τα σκάφη, ακόμη και τη χρήση ιδιωτικού σχολείου ή βοηθητικού προσωπικού στο σπίτι. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα αυτοκίνητα! Έτσι, το τεκμήριο ενός ΙΧ επιβαρύνει το θεωρητικό ετήσιο εισόδημα του ιδιοκτήτη του, και προστίθεται στα υπόλοιπα τεκμήρια που τον επιβαρύνουν, για να διαπιστωθεί αν το πραγματικό του εισόδημα είναι... ρεαλιστικό.

Πώς θα γίνει η κατάργηση των τεκμηρίων

Σύμφωνα με την εισήγηση που έχουν δεχθεί στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται η κατάργηση των τεκμηρίων να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις: Να μειωθούν κατά 50% τη μία χρονιά και να καταργηθούν τελείως την επόμενη.

Παράλληλα, εξετάζεται η αντικατάστασή τους από ένα νέο σύστημα εντοπισμού των πραγματικών εισοδημάτων των φορολογουμένων, κυρίως μέσα από την πλήρη εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου και την περαιτέρω επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Δες εδώ αναλυτικά τι είναι και πως σε επιβαρύνει το τεκμήριο αυτοκινήτου

Ουσιαστικά, οι δαπάνες που αφορούν πάγια έξοδα θα περνούν «κόσκινο» και θα διασταυρώνονται με τα εισοδήματα από μισθούς και επαγγελματική δραστηριότητα, επιδόματα-αποζημιώσεις, επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις, καθώς και με την περιουσιακή κατάσταση, δηλαδή με ακίνητα (μεταβολές), αλλά και με τις καταθέσεις και τα μετρητά που έχουν οι φορολογούμενοι, με στόχο τον υπολογισμό και τη φορολόγηση των πραγματικών εισοδημάτων.

Πόσο είναι το τεκμήριο για το αυτοκίνητό μου;

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τα τεκμήρια εξαρτώνται από τον κυβισμό του αυτοκινήτου. Για τα επιβατικά IX καθορίζονται ως εξής:

  • Για αυτοκίνητα μέχρι και 1.200 κ.ε., η «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» ή «τεκμήριο διαβίωσης» ορίζεται σε 4.000 ευρώ.
  • Για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. και μέχρι 2.000 κ.ε., προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
  • Για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε., προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
  • Για αυτοκίνητα άνω των 3.000 κ.ε., προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.


Τα παραπάνω ποσά ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα του οχήματος, η οποία υπολογίζεται από το έτος πρώτης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα: από 5 έως 10 έτη -30% και άνω των 10 ετών -50%.

Πηγή: Real News

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...