Τουρκία: Βρήκαν κοίτασμα σπάνιων γαιών που φτάνει για 1.000 χρόνια!

Το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών στον κόσμο ανακάλυψε η Τουρκία. Τα μέταλλα θα σώσουν την οικονομία της χώρας αλλά και την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία!

  • -
  • -

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι βρήκαν ένα τεράστιο κοίτασμα πρώτων υλών στην περιοχή του Εσκισεχίρ στην κεντρική Ανατολία. Το απόθεμα υπολογίζεται σε 694 εκατ. μετρικούς τόνους, καθιστώντας τη γείτονα χώρα στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, πίσω μόνο από την Κίνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτή η ποσότητα επαρκεί για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση για περίπου 1.000 χρόνια.

Αν ισχύουν αυτά που λένε οι Τούρκοι, στο κοίτασμα εντοπίζονται τουλάχιστον 10 από τα συνολικά 17 είδη σπάνιων γαιών. Τα μέταλλα αυτά χρησιμοποιούνται σε τομείς όπως η αεροπορία, η άμυνα, η διαστημική βιομηχανία και η βιοϊατρική. Επίσης, συναντώνται στην αυτοκινητοβιομηχανία και συγκεκριμένα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το υπέδαφος στο Εσκισεχίρ είναι γεμάτο από μέταλλα, με την εταιρεία AA Energy, να δημιουργεί ήδη την πρώτη μονάδα παραγωγής εκμετάλλευσης και επεξεργασίας των στοιχείων.

turkey

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κομπάζοντας για την αξία του κοιτάσματος, είπε πως σε πρώτη φάση, η μονάδα θα επεξεργάζεται 1.200 τόνους μεταλλεύματος. Αφού ολοκληρωθεί η δοκιμαστική παραγωγή, στη συνέχεια θα γίνει επένδυση σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, με απώτερο στόχο την επεξεργασία 570 χιλιάδες τόνων μεταλλεύματος ετησίως.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Fatih Dönmez, δήλωσε πως τα είδη μεταλλεύματος βρίσκονται εξαιρετικά κοντά στην επιφάνεια του υπεδάφους, οπότε η εξαγωγή τους θα είναι λιγότερο δαπανηρή.

Δείτε εδώ το ηλεκτρικό τουρκικό αυτοκίνητο

Για το πόσα εκατομμύρια ευρώ επενδύσεων απαιτούνται για τη δημιουργία των υποδομών παραγωγής και διάθεσης, η Τουρκία δεν έκανε λόγο. Αντίθετα, κομπορρημονεί πως αυτό το κοίτασμα θα εκτοξεύσει οικονομικά τη χώρα.

Τι είναι οι σπάνιες γαίες; 

Σπάνιες γαίες καλούνται στη χημεία τα μέταλλα (χημικά στοιχεία) τα οξείδια των οποίων είναι γαιώδους μορφής και κλήθηκαν έτσι λόγω της θεωρούμενης σπανιότητάς τους όταν πρωτοανακαλύφθηκαν. Παρά το όνομά τους υπάρχουν σε σχετική αφθονία στον φλοιό της Γης, με εξαίρεση το προμήθειο, το ευρώπιο, το τέρβιο και το θούλιο.

turkey

Εξαιτίας της βιομηχανικής τους μοναδικότητας σε εφαρμογές και χρήσεις προϊόντων υψηλής τεχνολογίας (οθόνες υγρών κρυστάλλων, ηλεκτρονικά εξαρτήματα) και στις λεγόμενες «πράσινες» τεχνολογίες, όπως στις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η ζήτηση των σπάνιων γαιών αυξάνεται συνεχώς.

Πηγή: energyindustryreview.com

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...