Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: 5 παράγοντες που επηρεάζουν τον χρόνο φόρτισης
Η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου δεν γίνεται πάντα με τον ίδιο ρυθμό, με τους βασικότερους παράγοντες που παίζουν ρόλο να είναι 5. Πάμε να δούμε ποιοι είναι.
- -
- -
Ο
χρόνος φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι μία από τις
μεγαλύτερες ενστάσεις όσων βλέπουν με διστακτικότητα την
ηλεκτροκίνηση, καθώς έχουμε συνηθίσει ο ανεφοδιασμός του
αυτοκινήτου μας να διαρκεί μόλις μερικά λεπτά. Έχοντας ως δεδομένο
ότι ο ανεφοδιασμός των ηλεκτρικών διαρκεί περισσότερο, το θέμα
είναι από τι επηρεάζεται το χρονικό διάστημα που θα περιμένουμε,
έχοντας το αυτοκίνητο "κουμπωμένο" στον φορτιστή; Υπάρχουν
παράγοντες που εξαρτώνται από εμάς;
1. Το μέγεθος της μπαταρίας
Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Όσο μεγαλύτερη είναι η μπαταρία, τόσο περισσότερο χρόνο θέλει για να φορτίσει και αυτό είναι απόλυτα λογικό. Από τη στιγμή που στο εσωτερικό της μπορεί να αποθηκευτεί περισσότερο ρεύμα, αναμενόμενα απαιτείται να μείνει συνδεδεμένη στην πηγή ενέργειας για πιο πολύ χρόνο.
2. Το πόσο γεμάτη ή άδεια είναι η μπαταρία όταν ξεκινήσει η φόρτιση
Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει η αναλογικότητα, όμως μέχρι ένα σημείο καθώς μετά οι νόμοι της φυσικής ανατρέπουν το σκηνικό. Σε γενικές γραμμές, όσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό της μπαταρίας όταν ξεκινήσει η φόρτιση, τόσο για τόσο περισσότερο χρόνο θα μείνει το αυτοκίνητο «κουμπωμένο» στον φορτιστή. Ωστόσο, υπάρχει κάτι παράξενο που θα παρατηρήσει όποιος πάει να φορτίσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Όταν το ποσοστό της μπαταρίας είναι πολύ χαμηλό η φόρτιση γίνεται ταχύτατα. Μετά το 60% και ειδικά όσο πλησιάζουμε προς το 80%, η ταχύτητα με την οποία αποθηκεύεται το ρεύμα στην μπαταρία αρχίζει σταδιακά να πέφτει και όταν ξεπεραστεί το 80%, τότε η ταχύτητα φόρτισης γίνεται ακόμα πιο μικρή. Αυτή η σταδιακή μείωση γίνεται για λόγους προστασίας της μπαταρίας. Λόγω των παραπάνω, η φόρτιση 10% μέχρι 40% διαρκεί πολύ λιγότερο από το 60% μέχρι 90%, παρά το γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για μεταβολή ποσοστού κατά 30 μονάδες.
3. Η μέγιστη ταχύτητα φόρτισης του αυτοκινήτου
Όταν ένας κατασκευαστής σχεδιάζει ένα αυτοκίνητο αποφασίζει και τις τεχνικές του προδιαγραφές. Στα ηλεκτρικά αυτές αφορούν και την ταχύτητα φόρτισης. Για να το θέσουμε όσο πιο απλά γίνεται, είναι το πόσο πολύ ρεύμα μπορεί να «τραβήξει» το αυτοκίνητο από τον φορτιστή. Για παράδειγμα, μπορεί ο φορτιστής να είναι ικανός να προσφέρει ρεύμα με ισχύ μέχρι και 100 kW, όμως το αυτοκίνητο να δέχεται μέχρι 50 kW. Σε αυτή την περίπτωση η φόρτιση θα γίνει με 50 kW.
Δείτε ακόμα: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που έχουν φωτοβολταϊκά στην οροφή
4. Η μέγιστη ταχύτητα φόρτισης του φορτιστή
Τα ίδια με την παραπάνω ενότητα αλλά ακριβώς από την αντίθετη πλευρά ισχύουν και για τον φορτιστή. Δεν μπορούν όλοι οι φορτιστές να δώσουν ρεύμα με τον ίδιο ρυθμό. Οι πιο αργοί είναι οι οικιακοί που μπαίνουν σε απλή πρίζα schuko και προσφέρουν 2-3 kW, στη συνέχεια ακολουθούν τα wallbox και μετά έρχονται οι ταχυφορτιστές (δες πατώντας εδώ την διαφορά φορτιστή και ταχυφορτιστή), με τον ισχυρότερο αυτή τη στιγμή παγκοσμίως να μπορεί να προσφέρει μέχρι και 360 kW. Όπως και στο προηγούμενο παράδειγμα, η τελική ταχύτητα φόρτισης περιορίζεται από το πιο αργό υποσύστημα. Δηλαδή ακόμα και αν ο φορτιστής μπορεί να δώσει ακόμα και 200 kW, αν το αυτοκίνητό μας είναι ικανό να «τραβήξει» μέχρι 100 kW, αυτή θα είναι η ισχύς με την οποία θα φορτίσουμε.
5. Ο καιρός
Ο τελευταίος από τους πέντε παράγοντες είναι ο πιο ιδιαίτερος, αλλά και ο μοναδικός στον οποίο δεν μπορεί να επέμβει ο άνθρωπος. Από τα παραπάνω κάποια μπορεί να τα ελέγξει ο τελικός χρήστης ενώ κάποια άλλα εξαρτώνται από το δίκτυο που υπάρχει, που όμως και αυτό το έχουν φτιάξει κάποιοι άνθρωποι. Πώς επηρεάζει όμως ο καιρός; Ουσιαστικά αναφερόμαστε στις θερμοκρασίες που επικρατούν καθώς φαινόμενα όπως η βροχή δεν δημιουργούν προβλήματα στην φόρτιση.
Γενικά οι μπαταρίες λειτουργούν ιδανικά σε μια περιοχή θερμοκρασιών γύρω από τους 20 βαθμούς Κελσίου. Αν ο υδράργυρος πέσει πάρα πολύ χαμηλά το αυτοκίνητο θα πρέπει να ζεστάνει την μπαταρία ώστε να φορτίσει με τον βέλτιστο ρυθμό. Αντίστροφα, αν κάνει πάρα πολλή ζέστη, το αυτοκίνητο θα προσπαθήσει να ψύξει την μπαταρία. Όμως σε ακραίες συνθήκες η θερμοκρασία της τελικά μπορεί να αυξηθεί σημαντικά. Προκειμένου να την προστατέψει ο ελεγκτής που διαθέτει κάθε αυτοκίνητο θα μειώσει τον ρυθμό φόρτισης και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτό.