Λάδια στον δρόμο: Ξέρεις πώς τα καθαρίζουν;
Το λάδι στο οδόστρωμα από βλάβες οχημάτων ή τροχαία ατυχήματα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Η περισυλλογή του πρέπει να γίνεται άμεσα και αποτελεσματικά.
- -
- -
Για έναν οδηγό ή αναβάτη, δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από τα λάδια ή άλλα επικίνδυνα υλικά που έχουν χυθεί στο οδόστρωμα. Κατά καιρούς, έχουν σημειωθεί καραμπόλες και τραγικά τροχαία ατυχήματα που οφείλονται στην ολισθηρότητα του οδοστρώματος.
Προκειμένου να προασπίσει την οδική ασφάλεια αλλά και να προστατεύσει το περιβάλλον, η Περιφέρεια Αττικής, προχώρησε στη σύσταση ειδικού συνεργείου για την περισυλλογή και την διαχείριση επικίνδυνων υλικών που διαρρέονται στο οδόστρωμα από βλάβες οχημάτων ή τροχαία.
Η ειδική ομάδα δράσης διαθέτει όλο τον κατάλληλο εξοπλισμό ώστε να επεμβαίνει άμεσα και να καθαρίζει τον δρόμο, όπου σημειώνονται τέτοιου είδους περιστατικά με διαρροές. Μάλιστα, έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί τις χειρότερες καταστάσεις, όπως ανατροπή βυτιοφόρου και θραύση δεξαμενής καυσίμου.
Αφού ρίξει το ειδικό υλικό στο οδόστρωμα για την απορρόφηση των λαδιών, καυσίμων ή άλλων επικίνδυνων λιπαντικών, το συνεργείο μαζεύει και στη συνέχεια προχωρά στη περιβαλλοντική διαχείριση και επεξεργασία των υλικών αυτών.
Δες εδώ τι ισχύει με την αλλαγή λαδιών στο αυτοκίνητο και κάθε πότε τα αλλάζεις
Όπως προκύπτει από τα αρχεία της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής, τέτοια περιστατικά συμβαίνουν καθημερινά στο οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα την διαρροή επικίνδυνων υλικών στο οδόστρωμα όπως λιπαντικά και πετρέλαιο. Τα υλικά αυτά, εκτός του ότι είναι επικίνδυνα για την οδική ασφάλεια, έχουν παράλληλα σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς μέσω του συστήματος απορροής ομβρίων υδάτων, μπορεί να φτάσουν μέχρι τον υδροφόρο ορίζοντα και την τροφική αλυσίδα.