Σχολικά λεωφορεία: Ποιος ελέγχει την ασφάλεια των παιδιών μας

Τι ισχύει για τα σχολικά λεωφορεία; Διεξάγονται έλεγχοι μόνο στην έναρξη της σχολικής χρονιάς για τα σχολικά; Ποιος είναι υπεύθυνος για τη χρήση ζώνης ασφαλείας; Πόσο ασφαλή είναι τα παιδιά στα σχολικά; Εδώ έχουμε όλες τις απαντήσεις.

  • -
  • -

Το πρώτο κουδούνι της ακαδημαϊκής χρονιάς συνοδεύεται, παραδοσιακά πλέον από ελέγχους στα σχολικά λεωφορεία. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ανοίγει εκ νέου η συζήτηση για την ασφάλεια στις μετακινήσεις των μαθητών από και προς το σχολείο. Ποιες προδιαγραφές πρέπει να πληρούν, ποιο είναι το όριο ηλικίας τους, διαφέρει το όριο ηλικίας των σχολικών από τα υπόλοιπα λεωφορεία; Είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα, τα οποία θα απαντήσουμε για να γνωρίζετε τα πάντα για την ασφάλεια των παιδιών σας. Το βασικό πρόβλημα ακούει στο όνομα έλεγχος, καθώς ανεξάρτητα από το τι ορίζουν οι σχετικοί νόμοι και εγκύκλιοι ο επιβάτης βρίσκεται στο έλεος του ιδιοκτήτη του σχολικού όσο τα μικτά κλιμάκια που είναι επιφορτισμένα με τους σχετικούς ελέγχους περιορίζουν τη δράση τους στην έναρξη της χρονιάς.

Γίνονται έλεγχοι στα σχολικά λεωφορεία

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα μικτά κλιμάκια ελέγχων της Τροχαίας και της Περιφέρειας Αττικής πρόκειται να βγουν τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου στους δρόμους απειλώντας με πρόστιμα όσους δεν συμμορφώνονται στις προβλέψεις του νόμου. Η πρώτη εβδομάδα της νέας σχολικής χρονιάς μας βρίσκει με στατιστικά παραβάσεων από προηγούμενα έτη, τα οποία δίνουν τον τόνο των σοβαρότερων ελλείψεων που συναντώνται στα σχολικά λεωφορεία. Παρά τις υποσχέσεις τόσο της Περιφέρειας Αττικής όσο και της Τροχαίας ότι οι έλεγχοι θα διεξάγονται συστηματικά και καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, κάτι τέτοιο στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν συμβαίνει.

bus

Οι συχνότερες παραβάσεις, που εντοπίζονται σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας αφορούν (κατά σειρά συχνότητας) τον ταχογράφο του οχήματος, τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας, φθορά ελαστικών, απουσία πυροσβεστήρα, ενώ έχουν υπάρξει και χρονιές που τα μικτά κλιμάκια εντοπίζουν οδηγούς χωρίς… δίπλωμα.

Ποιο είναι το όριο ηλικίας των σχολικών λεωφορείων

Το όριο ηλικίας των σχολικών και των υπόλοιπων λεωφορείων έχει ενοποιηθεί εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς κρίθηκε ότι είναι άδικη η πρόβλεψη για διαφορετική αντιμετώπιση των σχολικών λεωφορείων από τα συμβατικά. Σημειώνεται ότι παλαιότερα το όριο ηλικίας των λεωφορείων ήταν μικρότερο από τα υπόλοιπα λεωφορεία. Και η εξίσωση έγινε με την αύξηση του χαμηλότερου ορίου. Πλέον πάσης φύσεως λεωφορεία οφείλουν να αποσύρονται από την κυκλοφορία μετά το 27ο έτος ηλικίας του οχήματος.

Διαβάστε επίσης: Στην Ελλάδα τα πιο γερασμένα λεωφορεία της Ευρώπης

Τα μικτά κλιμάκια ελέγχουν σχολικά λεωφορεία, minibus και τουριστικά λεωφορεία, τα οποία μεταφέρουν μαθητές. Οι έλεγχοι επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, σε υπερβάσεις των ορίων ταχύτητας, φθορές ελαστικών, ενώ ζητούνται και τα σχετικά πιστοποιητικά για τη σύννομη ανάθεση μετακίνησης παιδιών από/προς τα σχολεία. Κατά την περσινή σχολική χρονιά τα μικτά κλιμάκια ήταν επιφορτισμένα και με τον έλεγχο για την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά της διάδοσης του κορωνοϊού, τα οποία φέτος δεν είναι σε ισχύ.

Περνούν από έλεγχο ΚΤΕΟ

Τα σχολικά λεωφορεία οφείλουν να περνούν από έλεγχο ΚΤΕΟ σε ετήσια βάση όπως ακριβώς και όλα τα επαγγελματικά οχήματα. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής του οχήματος σε έλεγχο ΚΤΕΟ το πρόστιμα για τα λεωφορεία κυμαίνεται από 30 έως 122 ευρώ ανάλογα με την ημερομηνία παρέλευσης υποχρεώσης του ελέγχου (30 ευρώ για καθυστέρηση έως ενός μήνα, 61 ευρώ για ένα έως 6 μήνες και 122 ευρώ για διάστημα άνω των 6 μηνών). Το πρόστιμο για ανέλεγκτο από ΚΤΕΟ λεωφορείο ανέρχεται στα 400 ευρώ και είναι ίσο με το αντίστοιχο που ισχύει για τα ΙΧ.

bus

 

Ωστόσο σε περίπτωση που ο παραβάτης πραγματοποιήσει τον σχετικό έλεγχο εντός 10ημέρου το πρόστιμο μειώνεται κατά το ήμισυ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι ποινές για τα επαγγελματικά οχήματα και ειδικότερα για τα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές θα πρέπει να είναι αυστηρότερα από τα αντίστοιχα των ΙΧ, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια τέτοια σκέψη στους κόλπους του υπουργείου Υποδομών - Μεταφορών.

Δείτε πόσο είναι το πρόστιμο για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας

Ποιος είναι υπεύθυνος για τη ζώνη ασφαλείας

Πέραν όμως των τεχνικών ζητημάτων ασφαλείας ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται στη χρήση ζώνης ασφαλείας εντός των σχολικών λεωφορείων, η οποία είναι υποχρεωτική από όλους αλλά σπάνια τηρείται. Είτε διεξάγονται έλεγχοι από την Τροχαία, είτε αυτοί ατονούν αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του οδηγού του οχήματος και κατ΄επέκταση του σχολείου να επιβάλλει τη χρήση ζώνης ασφαλείας σε όλους τους επιβάτες – μαθητές των σχολικών. Μια καλή ιδέα είναι να ρωτήσετε τα παιδιά σας εάν τηρείται αυτή η υποχρέωση.

Καλή σχολική χρονιά

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...