Τι μετράμε σε kW και τι σε kWh στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Δεν γίνεται να μιλήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα χωρίς αναφορά σε κιλοβάτ και κιλοβατώρες, όμως τι είναι κάθε ένα από αυτά τα δύο μεγέθη;

  • -
  • -

Αν έχεις δει έστω και μία διαφήμιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αν έχεις διαβάσει έστω και ένα κείμενο για τα αυτοκίνητα με μπαταρίες ή αν έχεις ακούσει έστω και μία συζήτηση για την ηλεκτροκίνηση, σίγουρα θα συνάντησες τα κιλοβάτ και τις κιλοβατώρες. Πάμε να δούμε τι είναι και πώς χρησιμοποιείται το καθένα.

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Το πρώτο είναι ουδέτερο (το κιλοβάτ ή τα κιλοβάτ) ενώ το δεύτερο είναι θηλυκό (η κιλοβατώρα ή οι κιλοβατώρες). Και τα δύο μεγέθη είναι γνώριμα από τις ηλεκτρικές συσκευές και τους λογαριασμούς του ρεύματος. Το πρώτο αφορά την ισχύ μιας συσκευής (π.χ. μία σκούπα μπορεί να είναι 2 KW), ενώ το δεύτερο είναι η ποσότητα ρεύματος που έχουμε καταναλώσει μέσα στο τετράμηνο (π.χ. 2.000 KWh).

Ποιο μέγεθος μετράμε σε KW;

Η συνηθέστερη χρήση της μονάδας KW στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι για να εκφράσουμε πόσο γρήγορα φορτίζει ένα αυτοκίνητο. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός, τόσο πιο γρήγορα μεταφέρεται το ρεύμα από τον φορτιστή προς το αυτοκίνητό μας. Για παράδειγμα από μία απλή οικιακή πρίζα η φόρτιση γίνεται με 2-3 KW, ενώ σε έναν ταχυφορτιστή μπορεί να φτάνει ακόμα και πάνω από τα 300 KW, ανάλογα με την ικανότητα του φορτιστή και ανάλογα με τις προδιαγραφές του αυτοκινήτου.

Extra tip: Τα KW χρησιμοποιούνται και για να εκφράσουμε την ισχύ ενός αυτοκινήτου, όχι μόνο στα ηλεκτρικά αλλά και στα θερμικά. Αν κοιτάξεις την άδεια του αυτοκινήτου σου, θα δεις ότι η ισχύς του αναφέρεται σε KW και όχι σε ίππους. Για παράδειγμα αν το αυτοκίνητό σου έχει 136 ίππους, στην άδεια θα γράφει 100 KW (1 KW αντιστοιχεί σε 1,36 ίππους).

audi-e-tron-etron-othoni-fortisi-charging-screen-ilektriko

Τι μετράμε σε KWh;

Όταν μιλάμε για KWh, αναφερόμαστε σε ποσότητα ενέργειας, δηλαδή στην ποσότητα ρεύματος που μπορεί να αποθηκεύσει η μπαταρία, η οποία στη συνέχεια θα καταναλωθεί για να κινηθεί το αυτοκίνητο. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τόσο περισσότερο ρεύμα μπορεί να αποθηκεύσει η μπαταρία, κατ' αντιστοιχία, λοιπόν, με τα λίτρα του ρεζερβουάρ.

Δείτε ακόμα: Πόσα χιλιόμετρα βγάζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην εθνική; (αληθινή δοκιμή)

Ένα μεγάλο ρεζερβουάρ μπορεί να χωρέσει 70-80 λίτρα καυσίμου ή και περισσότερα, ενώ ένα μικρότερο χωράει 30-40 λίτρα. Αντίστοιχα μία μεγάλη μπαταρία μπορεί να αποθηκεύσει πάνω από 70-80 KWh, ενώ μία μικρή μπορεί να περιορίζεται και κάτω από τις 40 KWh. Φυσικά μπορούμε με ασφάλεια να συμπεράνουμε πως για ένα δεδομένο αυτοκίνητο, όσο πιο μεγάλη είναι η μπαταρία, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η αυτονομία του.

ionity-fortisi-othoni-ilektriko-charging-screen

Στην περίπτωση της κατανάλωσης ρεύματος από το αυτοκίνητο, η αναλογία με τα υγρά καύσιμα συνεχίζει να ισχύει. Απλά αντί να μετράμε λίτρα/100 km, μετράμε κιλοβατώρες/100 km. Έτσι, ξέροντας την χωρητικότητα της μπαταρίας (π.χ. 60 KWh) και την κατανάλωση ρεύματος (π.χ. 20 KWh/100 km), μπορούμε να υπολογίσουμε την αυτονομία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου (300 km στο παράδειγμά μας). Τόσο απλά!

Εσύ ήξερες τι είναι τα KW και τι οι KWh όταν πρόκειται για ηλεκτρικά αυτοκίνητα; Είχες καταλάβει ότι υπάρχει αυτή η αναλογία με τα υγρά καύσιμα;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...