Δίπλωμα οδήγησης: Οι απίστευτες δοκιμασίες που περνάς σε άλλες χώρες [video]
Τίποτα δεν είναι τυχαίο τελικά. Όταν θες να μειώσεις τα ατυχήματα, έτσι πρέπει να εκπαιδεύεις τους οδηγούς και ειδικά τους νέους.
- -
- -
Υπάρχουν χώρες όπως η Ελλάδα, που 21 τουλάχιστον υποχρεωτικά θεωρητικά μαθήματα και 25 πρακτικά, μαζί με την εξέταση και την καταβολή των αντίστοιχων παράβολων, αρκούν για να βγάλεις δίπλωμα. Υπάρχουν ωστόσο κι άλλες, που προτείνεται από τον αρμόδιο υπουργείο και εφαρμόζεται από τους αρμόδιους φορείς, μια σειρά εξετάσεων και εκπαιδεύσεων που εμείς ούτε καν έχουμε φανταστεί.
Συγκεκριμένα, στην Αυστρία, οι νέοι οδηγοί για να είναι προετοιμασμένοι κατάλληλα και να μπορέσουν να βγουν στον δημόσιο δρόμο με ασφάλεια, καλούνται να περάσουν με επιτυχία μια σειρά άκρως απαιτητικών δοκιμασίων. Όπως αναφέρει ο σχετικός οργανισμός, οι νέοι οδηγοί, αφού πρώτα εξεταστούν με επιτυχία στην πρώτη φάση και αποκτήσουν το δίπλωμα για τις κατηγορίες Α και Β, στη συνέχεια πρέπει να ολοκληρώσουν τη δεύτερη φάση. Αυτοί της κατηγορίας Α εντός 14 μηνών και αυτοί της κατηγορίας Β εντός 12 μηνών.
Τι περιλαμβάνει η εκπαίδευση για την άδεια οδήγησης
Το σύστημα που έχουν σχεδιάσει και υλοποιήσει οι Αυστριακοί προκειμένου να προετοιμάσουν κατάλληλα τους νέους οδηγούς, πραγματικά εντυπωσιάζει. Δείτε και θα καταλάβετε τι περιλαμβάνει το δεύτερο σκέλος μετά την απόκτηση της άδειας οδήγησης.
Για άδεια κατηγορίας Α (ΙΧ αυτοκίνητα)
- Εκπαίδευση οδικής ασφάλειας
- Διαχείριση ψυχολογίας σε συνθήκες κίνησης
- Εκπαίδευση αντίληψης κινδύνου
- Βελτίωση δεξιοτήτων
Για άδεια κατηγορίας Β (Επιβατικά έως 9 θέσεων και
φορτηγά έως 3.500 kg)
- 1η φάση βελτίωσης δεξιοτήτων (εντός 2 έως 4 μηνών)
- 1η φάση εκπαίδευσης οδικής ασφάλειας
- Διαχείριση ψυχολογίας σε συνθήκες κίνησης
- 2η συνεδρία βελτίωσης δεξιοτήτων (εντός 5 έως 12 μηνών)
- 2η φάση εκπαίδευσης οδικής ασφάλειας
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, δίνεται ιδιαίτερη
έμφαση στις δεξιότητες του οδηγού (σλάλομ - ολισθηρές
επιφάνειες, φρενάρισμα), στην οδηγική συμπεριφορά για την
πρόληψη ατυχημάτων, στο οικονομικό στυλ
οδήγησης και στην κοινωνική συμπεριφορά προς
άλλους χρήστες του δρόμου. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να
λείπουν τα μαθήματα πρώτων βοηθειών, τα οποία
είναι υποχρεωτικά.
Δείτε εδώ τον Πλήρη οδηγό για το δίπλωμα οδήγησης στην Ελλάδα
Όλες οι παραπάνω συνεδρίες, μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε σε σχολές οδήγησης που προφανώς είναι πιστοποιημένες από το κράτος, είτε στους οργανισμούς ÖAMTC και ARBÖ με το προσωπικό όχημα των οδηγών.
Έπειτα από τα παραπάνω μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας, γιατί η Αυστρία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις όσον αφορά στα λιγότερα τροχαία ατυχήματα σε όλη την Ευρώπη και τους θανάτους και γιατί η Ελλάδα πλασάρεται συνεχώς στις χειρότερες.
Δείτε τα παρακάτω χαρακτηριστικά video: