Πότε πρέπει να καλύψεις με αυτοκόλλητα τα εμπρός φώτα; Τι λέει ο νόμος
Αποτελεί μια γενικά «άγνωστη» υποχρέωση των οδηγών, ενώ οι παραβάτες καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο αν αδιαφορήσουν!
- -
- -
Τα φώτα του αυτοκινήτου μας πρέπει να βρίσκονται πάντοτε σε άριστη κατάσταση, προκειμένου να βλέπουμε πολύ καλά τον δρόμο, αλλά χωρίς να «τυφλώνουμε» τους απέναντι οδηγούς. Οι πιο παρατηρητικοί, θα έχουν προσέξει ότι η δέσμη των φαναριών μας δεν είναι ίδια και στις δύο πλευρές. Το αριστερό φωτιστικό σώμα (οδηγού) φωτίζει χαμηλότερα και το φως φτάνει σε λιγότερα μέτρα. Αντίθετα, το δεξί φωτιστικό σώμα (συνοδηγού) έχει μια δέσμη που φτάνει πιο μακριά και «απλώνεται» περισσότερο για να βλέπει καλύτερα ο οδηγός το δεξί κομμάτι του δρόμου.
Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Αρχικά, κινούμενοι σε έναν επαρχιακό δρόμο ή λεωφόρο, οι στατιστικές μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος έρχεται κατά κύριο λόγο από τα δεξιά. Άρα, το αντίστοιχο φανάρι φροντίζει να προσφέρει καλύτερη ορατότητα ώστε ο οδηγός να τον αντιληφθεί νωρίτερα και να έχει χρόνο να αντιδράσει. Ο δεύτερος λόγος αφορά το αριστερό φανάρι. Στις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τα αυτοκίνητα είναι αριστεροτίμονα και κινούνται στο δεξί κομμάτι του δρόμου. Η δέσμη φωτίζει χαμηλότερα και σε μικρότερο εύρος, προκειμένου να μην τυφλώνει τους απέναντι οδηγούς.
Γιατί ο νόμος υποχρεώνει τη χρήση αυτοκόλλητων στα φανάρια;
Τώρα που «τα είπαμε» για τις δέσμες των φαναριών, είναι απλό να σκεφτείτε ότι στην Αγγλία για παράδειγμα, που τα αυτοκίνητα είναι δεξιοτίμονα και κινούνται στο αριστερό κομμάτι του δρόμου, τα φωτιστικά σώματα είναι ακριβώς ανάποδα. Το ίδιο και στην Κύπρο!
Δείτε ακόμη: Ξέρετε τι είναι τα φώτα διασταυρώσεως στο αυτοκίνητό σας;
Οπότε, για να μην τυφλώνονται οι οδηγοί απέναντί μας, αν θέλουμε να ταξιδέψουμε σε χώρα που οδηγούν δεξιοτίμονα αυτοκίνητα, με το… αριστεροτίμονο αυτοκίνητό μας, θα πρέπει να προμηθευτούμε τα ειδικά αυτοκόλλητα που υπάρχουν στο εμπόριο και «σπάνε» τη δέσμη. Έτσι, το δεξί μας φανάρι δεν τυφλώνει τους απέναντι. Φυσικά το ίδιο ισχύει αν ένα αυτοκίνητο από την Αγγλία, την Κύπρο ή οποιαδήποτε άλλη χώρα με δεξιοτίμονα, θελήσει να έρθει στην Ελλάδα και να κινηθεί στους δρόμους μας.
Τα αυτοκόλλητα εφαρμόζουν και σε Xenon ή LED φανάρια;
Όλα τα παραπάνω, ισχύουν τόσο για τα φανάρια με λάμπες αλογόνου, όσο και για τα πιο τεχνολογικά προηγμένα Xenon ή LED. Βέβαια, αν ξεκινήσουμε τη συζήτηση των… εξαιρέσεων, υπάρχουν πολλές, καθώς πολλά αυτοκίνητα δεν χρειάζονται τα αυτοκόλλητα. Πρόκειται κυρίως για ακριβότερα μοντέλα, τα οποία μπορούν από μόνα τους να ρυθμίσουν τα φανάρια τους ανάλογα με τη χώρα. Πρόκειται για αυτοκίνητα με LED ή Laser τεχνολογία φωτιστικών σωμάτων, καθώς η λειτουργία αυτή δεν υποστηρίζεται από τα Xenon.
Ο οδηγός θα πρέπει να μπει στο σύστημα infotainment και να αναζητήσει το πεδίο που «αλλάζει» τις δέσμες και προσαρμόζει το όχημα ανάλογα αν κυκλοφορεί σε χώρα αριστεροτίμονων ή δεξιοτίμονων αυτοκινήτων. Αν μιλάμε για κάποιο τέτοιο μοντέλο λοιπόν, τα δύο φανάρια κατασκευαστικά είναι ακριβώς ίδια και η αλλαγή στις δέσμες γίνεται από την ηλεκτρονική μονάδα διαχείρισης των σωμάτων.