Hyundai: Αναβαθμίσεις μέσω internet για όλα τα μοντέλα - Τι αλλάζει

Unlock the Software Age ονόμασε η Hyundai την online εκδήλωση μέσω της οποίας παρουσίασε τα σχέδιά της για το ψηφιακό μέλλον του αυτοκινήτου.

  • -
  • -

Η Hyundai στρέφει την προσοχή της στο λογισμικό των αυτοκινήτων, τη σύνδεση ανάμεσά τους αλλά και με τρίτες συσκευές, καθώς και τη διαχείριση πολύ μεγάλων όγκων δεδομένων. Η κορεατική μάρκα σκοπεύει να μετατρέψει όλα τα οχήματα που παράγει σε SDV (Software Defined Vehicle), δηλαδή οχήματα τα οποία προσδιορίζονται κατά κύριο λόγο από το λογισμικό το οποίο χρησιμοποιούν, με τον χρονικό ορίζοντα για αυτή τη μετατροπή να έχει τεθεί στο 2025.

Παράλληλα, μέχρι το 2030 το Hyundai Motor Group θα έχει δαπανήσει 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε δράσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη λογισμικού, αλλά και τη δημιουργία δομών οι οποίες θα είναι ικανές να διαχειριστούν τεράστιους όγκους δεδομένων.

Αυτά τα δεδομένα θα προέρχονται από το γεγονός ότι όλα τα αυτοκίνητα του Hyundai Motor Group θα είναι διασυνδεδεμένα τα επόμενα χρόνια. Μέχρι το τέλος του έτους τα αυτοκίνητα που είναι καταχωρημένα στις ψηφιακές υπηρεσίες της Hyundai θα αγγίξουν τα 10 εκατομμύρια, ενώ μέχρι το 2025 θα φτάσουν τα 20 εκατομμύρια μονάδες. Αυτό θα οδηγήσει στην παραγωγή δεδομένων με όγκο που θα φτάνει τα 2 exabytes (2,15 εκατομμύρια gigabytes).

hyundai-nvidia

Δικό της λειτουργικό και τεχνητή νοημοσύνη

Προκειμένου τα αυτοκίνητα της Hyundai να περάσουν στη νέα εποχή του λογισμικού, η κορεατική μάρκα ανέπτυξε το ccOS. Πρόκειται για ένα δικό της λειτουργικό σύστημα το οποίο θα τοποθετηθεί σταδιακά σε όλα τα μοντέλα. Σκοπός του είναι να ενοποιήσει λειτουργίες οι οποίες πραγματοποιούνται ξεχωριστά αυτή τη στιγμή και να τις απλοποιήσει, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για προσθήκη νέων υπηρεσιών.

Δείτε ακόμαΤο Hyundai Ioniq 5 Παγκόσμιο Aυτοκίνητο της Xρονιάς 2022

Σε αυτό το πλαίσιο οι Κορεάτες συνεργάζονται με την NVIDIA και συγκεκριμένα χρησιμοποιούν την πλατφόρμα NVIDIA Drive, η οποία επιτρέπει την πρόσβαση σε τεχνολογίες μηχανικής εκμάθησης και τεχνητής νοημοσύνης, δηλαδή βελτίωσης των ικανοτήτων ενός συστήματος όσο εκείνο δέχεται νέες πληροφορίες και δείγματα.

Online αναβαθμίσεις

Στο πλάνο της Hyundai ανήκει και η χρήση OTA αναβαθμίσεων σε όλα τα μοντέλα της ήδη από το 2023, δηλαδή η προσθήκη δυνατοτήτων στο λογισμικό ή επιδιόρθωση προβλημάτων, με πακέτα που περνάνε στο αυτοκίνητο μέσω internet, χωρίς να απαιτείται ο χρήστης να πάει σε κάποιο συνεργείο.

hyundai-ioniq-5 othoni-esoteriko-ev

Αυτόνομη οδήγηση

Στους άμεσους ψηφιακούς στόχους της Hyundai ανήκει και η αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3. Σε πρώτη φάση το σύστημα που θα είναι έτοιμο μέχρι τέλος του 2022 είναι το Level 3 Highway Driving Pilot, το οποίο θα επιτρέπει την πρακτικά αυτόνομη κίνηση του οχήματος όσο βρίσκεται σε κάποιον αυτοκινητόδρομο. Η επόμενη φάση αφορά το παρκάρισμα μέσω του λογισμικού Level 3 Remote Parking Pilo, ενώ στο βάθος βρίσκεται η χρήση αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 3 σε κάθε συνθήκη κίνησης.

Απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη συστημάτων τα οποία θα μπορούν να κινούν πλήρως αυτόνομα το όχημα, με μηδενική ανάγκη εμπλοκής του οδηγού. Σε αυτή την κατεύθυνση η Hyundai συνεργάζεται με δύο εταιρείες – κολοσσούς του τομέα. Πρόκειται για τις Uber και Lyft. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την κυκλοφορία πλήρως αυτόνομων οχημάτων στους δρόμους του Las Vegas από το 2023, ώστε να συγκεντρώνονται τα απαραίτητα δεδομένα που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω εξέλιξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Νέες πλατφόρμες

Απαραίτητο βήμα για να πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω είναι το hardware να είναι όσο γίνεται πιο ενιαίο ανάμεσα στα διάφορα μοντέλα. Γι’ αυτό το σκοπό η Hyundai δημιούργησε δύο νέες πλατφόρμες οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά σε ηλεκτρικά μοντέλα από το 2025 και μετά. Η ονομασία τους είναι eM και eS.

hyundai-ioniq-5-visma-fortisi-ev

Η πρώτη είναι εκείνη που θα δούμε πιο συχνά. Ουσιαστικά η eM έρχεται να αντικαταστήσει την E-GMP στην οποία βασίζονται σήμερα τα ηλεκτρικά των Κορεατών, με τους ανθρώπους που την ανέπτυξαν να ισχυρίζονται ότι μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε 50% μεγαλύτερη αυτονομία, ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες της αγοράς. Όσον αφορά την eS, θα τη δούμε σε πιο ειδικές περιπτώσεις όπως οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων.

Η Hyundai αντιλαμβάνεται ότι η αυτοκίνηση πλέον μετατρέπεται σε έναν τομέα που περιστρέφεται γύρω από το λογισμικό και τις ψηφιακές υπηρεσίες, οπότε φροντίζει να πάρει ηγετική θέση από νωρίς, ώστε να πρωταγωνιστεί και το μέλλον.

Πώς σου φαίνονται τα σχέδια της εταιρείας; Συμφωνείς με την ψηφιακή στροφή της αυτοκίνησης;

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...