Μπορώ να βάλω πετρέλαιο θέρμανσης σε diesel αυτοκίνητο;
Είναι εφικτή η χρήση πετρελαίου θέρμανσης σε ΙΧ αυτοκίνητο ή επαγγελματικό; Και αν ναι, είναι και νόμιμη;
- -
- -
To πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται σήμερα στην αγορά με την τιμή του να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στην ελληνική επικράτεια στα 1,3 €. Την ίδια ώρα, οι τιμές των καυσίμων κίνησης είναι πολύ υψηλότερες. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης έχει φτάσει σε αντίστοιχο επίπεδο με αυτό τη αμόλυβδης, κοντά στο 1,65 €/λίτρο. Αρκετοί θα αναρωτηθούν και πιθανότατα θα… μπουν στον πειρασμό να εφοδιάσουν το πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο τους με πετρέλαιο θέρμανσης, γλιτώνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα σημαντικό χρηματικό πόσο.
Δεν είναι μυστικό, πως κάτι τέτοιο συνέβαινε αρκετά συχνά τα παλιότερα χρόνια, τόσο στην περίπτωση των τρακτέρ αγροτών, όσο και σε βαριά οχήματα. Ξεκινώντας από τα βασικά, όσοι το σκέφτονται πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι παράνομο και απαγορεύεται! Αν κάποιος ελεγχθεί και βρεθεί στο ντεπόζιτο του πετρέλαιο θέρμανσης κατηγορείται για φοροδιαφυγή και χάνει την άδεια του οχήματος του. Αρχικά για ένα έτος και σε περίπτωση υποτροπής, δια παντός.
Δείτε ακόμη: Έβαλα νοθευμένη βενζίνη! Πως κάνω καταγγελία;
Μπορεί να κάψει πετρέλαιο θέρμανσης ένα αυτοκίνητο diesel;
Στην περίπτωση που κάποιος αποπειραθεί να βάλει πετρέλαιο θέρμανσης σε ένα σύγχρονο αυτοκίνητο, θα πρέπει να γνωρίζει κάποια σημαντικά στοιχεία. Καταρχήν, η βασική διαφορά ανάμεσα στα δύο είδη εντοπίζεται στον μεγαλύτερο αριθμό κετανίων που διαθέτει το πετρέλαιο κίνησης, στο ιξώδες (ρευστότητα) και στην περιεκτικότητα του σε θείο. Έτσι, η χρήση πετρελαίου θέρμανσης σε σύγχρονους πετρελαιοκινητήρες που διαθέτουν τεχνολογία commoran rail με σύστημα υψηλής πίεσης θα αποδειχθεί καταστροφική για διάφορα εξαρτήματα του κινητήρα. Και ο λόγος, έγκειται στη μειωμένη λιπαντική ικανότητα του πετρελαίου θέρμανσης.
Παράλληλα, το πετρέλαιο θέρμανσης επιβαρύνει σημαντικά το φίλτρο παρακράτησης σωματιδίων, το οποίο φράζει πολύ πιο εύκολα. Επίσης, τα κατάλοιπα του καυσίμου επιβαρύνουν σημαντικά και την εισαγωγή του κινητήρα μέσω του συστήματος επανακυκλοφορίας των καυσίμων, ενώ με δεδομένο το γεγονός ότι κάποιο ποσοστό περνάει και στα λάδια του κινητήρα επιβαρύνεται επιπλέον η λίπανση του, όπως και αυτή της τουρμπίνας, με αποτέλεσμα τη μειωμένη διάρκεια ζωής συγκεκριμένων εξαρτημάτων.