Ποιο ήταν το 1ο αυτοκίνητο της Ιστορίας με καλοριφέρ;
Σήμερα μπορούμε να ζεστάνουμε την καμπίνα του αυτοκινήτου από κινητό, πριν καν μπούμε μέσα, όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Όλα ξεκίνησαν με ένα απλό καλοριφέρ.
- -
- -
Η ιστορία του καλοριφέρ στο αυτοκίνητο είναι σχεδόν τόσο παλιά όσο και η ιστορία του ίδιου του αυτοκινήτου. Για την ακρίβεια, χρειάστηκαν μόλις 7 χρόνια μέχρι να υπάρξει το πρώτο σύστημα θέρμανσης των επιβατών, με την πατέντα ευρεσιτεχνίας να ανήκει σε μια γυναίκα γεννημένη το 1838, τη Margaret A. Wilcox. Το 1886 ο Karl Benz πατεντάρισε το πρώτο αυτοκίνητο της ιστορίας και το 1893 η γεννημένη στο Σικάγο γυναίκα κατοχύρωσε ένα σύστημα θέρμανσης των επιβατών. Σε αυτό ο εξωτερικός αέρας περνούσε πάνω από τον κινητήρα ώστε να αντλήσει θερμότητα. Ωστόσο, μετά από κάποιο διάστημα η ιδέα εγκαταλείφθηκε καθώς η θερμοκρασία δεν μπορούσε να ελεγχθεί και κάποιες φορές ανέβαινε σε επικίνδυνα επίπεδα.
Μέχρι το 1907 τα αυτοκίνητα ήταν όλα με ανοιχτή καμπίνα, οπότε οι επιβάτες ζεσταίνονταν όσο ήταν εφικτό με φορητά μέσα όπως λάμπες αερίου και φανούς. Αυτή η συνήθεια συνεχίστηκε και στα πρώτα αυτοκίνητα με κλειστές καμπίνες, όμως γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι ήταν λάθος, καθώς παραμόνευε ο κίνδυνος πρόκλησης έκρηξης.
Δείτε ακόμα: Ποιο ήταν το πρώτο αυτοκίνητο με GPS;
Το χειρότερο καλοριφέρ αυτοκινήτου όλων των εποχών
Η επόμενη ιδέα ήρθε περίπου 10 χρόνια μετά και ήταν ακόμα χειρότερη. Η λύση που προτάθηκε τότε ήταν να κατευθύνονται τα καυσαέρια μέσα στην καμπίνα. Αν και αυτό σίγουρα ανέβαζε τη θερμοκρασία, οι επιβάτες δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν μετά από λίγα λεπτά, οπότε εφαρμόστηκε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Το 1929 η Ford τοποθέτησε στο Model A ένα σύστημα που χρησιμοποιούσε βενζίνη για να βράσει νερό σε ένα ειδικό δοχείο και μετά χρησιμοποιούσε αυτή τη θερμότητα για να ζεστάνει την καμπίνα. Σταδιακά το σύστημα ενσωματώθηκε πιο αποτελεσματικά στο ταμπλό του αυτοκινήτου, όμως και πάλι η χρήση ήταν δύσκολη και τα αποτελέσματα όχι αρκετά ικανοποιητικά.
Η θέρμανση στο αυτοκίνητο έρχεται όλο και πιο κοντά
Το 1930 έγινε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση από την GM, η οποία μέσω των Cadillac, LaSalle και Buick προσέφερε τη δυνατότητα να ζεσταίνεται ο εισερχόμενος αέρας με χρήση του νερού που κυκλοφορούσε στους αυλούς του κινητήρα για να απομακρυνθεί η παραγόμενη θερμότητα. Ωστόσο, από αυτό το σύστημα έλειπε η δυνατότητα ελέγχου της θερμοκρασίας.
Το καλοριφέρ αυτοκινήτου γίνεται σύγχρονο
Όλες οι παραπάνω ιδέες είχαν αποτέλεσμα να φτάσουμε στο 1937, όταν η Nash τοποθέτησε στο μοντέλο Ambassador 8 το πρώτο καλοριφέρ αυτοκινήτου στο οποίο ο χρήστης μπορούσε να ρυθμίσει πόσο κρύος ή ζεστός θέλει να είναι ο εισερχόμενος αέρας. Ουσιαστικά αυτό ήταν το πρώτο καλοριφέρ αυτοκινήτου με την έννοια που το ξέρουμε σήμερα. Ακόμα και στα πιο καινούρια αυτοκίνητα, η απαραίτητη θερμότητα για τον αέρα στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων προέρχεται από το κύκλωμα ψύξης του κινητήρα.
Περίμενες ότι η ιστορία του καλοριφέρ αυτοκινήτου μετράει σχεδόν 130 χρόνια και ότι ξεκίνησε σχεδόν ταυτόχρονα με την ιστορία της ίδιας της αυτοκίνησης; Πώς σου φαίνεται η ιδέα που είχαν οι άνθρωποι της εποχής, να βάζουν τα καυσαέρια μέσα στην καμπίνα για να ζεσταθούν;